fotohoogendoorn.nl
fotohoogendoorn.nl
 • Publicatie 23-08-2022

Creëer een veilig gevoel in je team met dé 10 tips

Nog even en de competitie gaat van start. Maar heb je als trainer en/of coach al gesproken met je spelers of speelsters over ‘veilig voelen’ binnen het team? Wij helpen je met deze 10 tips.

In samenwerking met Vera Koenen, extern vertrouwenspersoon, trainer/coach landskampioen (check voor meer informatie www.verakoenen.nl) opgesteld:

We kunnen niet meer wachten en jij ongetwijfeld ook niet: de competitie gaat bijna van start! Er wordt (binnenkort) weer enthousiast en fanatiek getraind in de zalen, teamafspraken worden gemaakt waarin wordt gesproken over op tijd komen, afmeldingen en noem maar op, want we hebben allemaal als doel om met veel plezier goede resultaten te behalen. Maar denken jullie hierbij ook aan het hebben van een veilig gevoel binnen het team, wat dat voor eenieder inhoudt en hoe je tot dit resultaat komt?

Ga het gesprek aan!
Door hier een open gesprek over te voeren bij aanvang van het seizoen zorg je ervoor dat er meer zelfvertrouwen ontstaat, iedereen een (nog) veiliger gevoel krijgt én dat je spelers en speelsters (hierna spelers) het gevoel hebben dat ze écht meetellen. Hiervoor is de term psychologische veiligheid bedacht. Door dit gesprek aan te gaan creëer je voor jouw spelers een gevoel van veiligheid. Ze durven daardoor risico’s te nemen om zich uit te laten en aan te geven wat ze wel en niet prettig vinden, kortom, jouw spelers durven en kunnen zich makkelijker kwetsbaar opstellen, onderling, als teamgenoten, maar ook naar jou als trainer en/of coach. Psychologische veiligheid zorgt voor een open cultuur binnen jouw team wat maakt dat het zelfvertrouwen aanwezig is om te spreken bij mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Maak er werk van!

Ga jij voor een open cultuur? Gebruik de 10 tips!
Hoe je als trainer en/of coach kunt zorgen voor een open cultuur? Onderstaande 10 tips gaan je hierbij helpen! Gebruik ze bij aanvang van het seizoen zodat er wel grenzen verlegd worden, maar niet overschreden:

 1. Houd meerdere teamgesprekken. Liever meerdere kortere gesprekken dan 1 lang gesprek. Start hier meteen mee in de voorbereiding.
 2. Zorg voor een kennismakingonderdeel met ludieke vragen, door middel van een quiz (gebruik hiervoor bijvoorbeeld Kahoot). Ook leuk om te doen als het team ongewijzigd is gebleven.
 3. Laat het team zelf onderling, eventueel in groepjes, spreken over wat zij verstaan onder grensoverschrijdend gedrag.
 4. Zorg voor een gekozen aanvoerder.
 5. Stel in het eerste teamgesprek drie verdiepende vragen over openheid en vertrouwen binnen het team.
 6. Laat het team zelf hun kernwaarden opstellen.
 7. Geef daarna als trainer jouw idee/mening over een open cultuur.
 8. Maak gezamenlijk afspraken over een routing bij grensoverschrijdend gedrag.
 9. Zorg voor in ieder geval mannelijke en vrouwelijke aanspreekpunten voor het team.
 10. Laat deze kernwaarden en afspraken geregeld terugkomen in gesprekken en op trainingen. Leg deze momenten vast.

Tip: Leg de teamafspraken vast en neem bovenstaande punten daarin mee. Denk bijvoorbeeld aan de frequentie van de gesprekken, bij wie ze aan kunnen kloppen, de kernwaarden et cetera.

Meer weten over bovenstaande?
Vera Koenen staat voor je klaar om vragen te beantwoorden en te sparren over de 10 tips en hoe je dit het beste kunt aanvliegen tijdens een teamgesprek. Stuur haar hiervoor een e-mail: info@verakoenen.nl. Ook staat er een interessante NVVO-clinic op de planning. Op 8 januari organiseert NVVO de clinic 'Als trainer omgaan met grensoverschrijdend gedrag'. Deze staat onder leiding van Vera. Houd de website van NVVO hiervoor goed in de gaten.

Ook interessant

Meldpunt grensoverschrijdend gedrag
Als je iets ziet of meemaakt dat niet kan of je twijfelt daarover: praat erover of meld het. Zoek je praktische tips voor preventie, vraag het ons of Centrum Veilige Sport Nederland! Want samen zorgen we voor een veilige, eerlijke en plezierige sport voor iedereen.

Meer info & contactgegevens

Samen voor een veilige en inclusieve sport!
Met elkaar hebben we de verantwoordelijkheid om ervoor te blijven zorgen dat we voor iedereen een veilige, geborgen en inclusieve omgeving bieden, waar mensen zich welkom blijven voelen. Als trainer en/of coach kun je daarin een belangrijke bijdrage leveren door het toepassen van de 10 tips. Maar mogelijk zie je óók binnen jullie club nog kansen om de sport nog veiliger en inclusiever te maken. Deel onderstaand artikel met het bestuur!

Kom in actie met je club!