NOC*NSF
NOC*NSF
  • Publicatie 19-07-2022

Samen voor een inclusieve volleybalsport!

Samen zijn we verantwoordelijk voor het creëren van een veilige sport voor iedereen! Benieuwd naar onze bijdrage, ook richting het WK, en welke rol jullie hierin kunnen spelen? Ontdek het snel.

Nevobo gelooft in de kracht van de sportvereniging, waar mensen elkaar vanuit de verbinding met volleybal en gezamenlijke overtuigingen ontmoeten in een vertrouwde en geborgen omgeving. Sporten biedt ook een uitvlucht voor de dagelijkse hectiek en ontwikkelingen. Het zal daarbij ook steeds belangrijker worden dat de volleybalgemeenschap laat zien waar ze voor staat en hoe ze haar verantwoordelijkheid neemt voor wat er om ons heen gebeurt rondom bijvoorbeeld saamhorigheid en inclusie. Daarom gaat sport niet alleen maar over de sportieve waarde, maar juist ook over de maatschappelijke waarde. 

Als volleybalsport staan we voor een inclusieve sport; sport waar geen ruimte is voor uitsluiting op welke grond dan ook. Iedereen is welkom bij onze 971 verenigingen door het hele land.  

Charter diversiteit 
Om dit te bekrachtigen heeft Nevobo in januari 2021 samen met 25 andere sportbonden het charter diversiteit getekend. Het gezamenlijk opgestelde charter is een mooie volgende stap om toe te werken naar een inclusieve sport waar echt íedereen welkom is, wordt gewaardeerd en zich thuis voelt.  

Lees er meer over

Hoe zorgen we dat we met elkaar uitdragen dat iedereen welkom is in de volleybalsport en dat iedereen dit ook weet en voelt?  

Campagne 'Wees welkom in de sport' 
De campagne ‘Welkom in de sport’ gaf de aftrap om dit thema voor dit seizoen op de kaart te zetten. ‘Welkom in de sport’ bracht op optimistische wijze het potentieel in beeld van sporters die nu nog niet of onvolledig worden bereikt. De campagne gaf één duidelijke boodschap aan sportaanbieders: ‘Ik heb het in me, zie jij het ook?’. Hiermee worden sportaanbieders uitgedaagd om te reflecteren op de inclusieve sportomgeving die ze zelf aanbieden. Het campagnemateriaal verwijst door naar de website www.weeswelkomindesport.nl. Hier kunnen sportaanbieders nog steeds de inclusiecheck doen om te kijken hoe inclusief ze zelf zijn.  

Doe de inclusiecheck nu!

Eurogames 2022 in Gelderland 
Naast dat dit jaar het WK Volleybal Vrouwen plaatsvindt in Gelderland, vond van 27 tot en met 30 juli 2022 ook de Eurogames in Gelderland plaats, in Nijmegen. Aangezien wij staan voor een inclusieve sport, ook een van de maatschappelijke thema's tijdens het WK, hebben we extra aandacht geschonken aan deze games.

De EuroGames is een groot sportevenement voor iedereen én specifiek voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, interseksuelen en transgenders. Met de Eurogames besteden extra aandacht aan de LHBTIQ+ gemeenschap. Laten we als volleybalsport zorgen voor een cultuur waarin iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn! 

Coming Out Day
Ieder jaar vindt op 11 oktober de Coming Out Day plaats. Dit is een internationale dag van aandacht en respect voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Naast dat wij op 11 oktober aandacht schenken aan de Coming Out Day, hebben wij het hele jaar de regenboogvlag op ons kantoor DeWeerelt in Utrecht staan. Op Coming Out Day 2021 wapperde we ook onze online vlag op de social mediakanalen en publiceerden we een interview met Anne Buijs en sprak het AD met Sliedrecht speler Erik van der Schaaf. En met ons hesen vele andere verenigingen de regenboogvlag fysiek en/ of online. Jullie ook?

Paarse Vrijdag
Op 10 december 2021 was het Paarse Vrijdag. Ieder jaar kleuren op de tweede vrijdag van december de scholen in Nederland paars. Gender & Sexuality Alliance zet zich in voor seksuele- en genderdiversiteit als norm. Zo gaf Draisma Dynamo-libero Jeffrey Klok een gastcollege, net als andere BN’ers waaronder tv-presentator Humberto Tan en voetbalster Merel van Dongen. Ook plaatsten we een interview met Ramon Martinez Gion en is Lycurgus speler Matautia geïnterviewd door RTV Noord. 

Canal Parade 2022
Na 3 jaar afwezigheid, wegens corona, vaart de Nederlandse sport weer uit op zaterdag 6 augustus met elf sportbonden, Sport Pride Foundation, de Nederlandse Loterij en NOC*NSF. Hiermee sluiten we ons aan bij de doelstelling van de Canal Parade Amsterdam om met alle sectoren uit de samenleving de boodschap 'MY GENDER, MY PRIDE' uit te dragen. Iedereen moet zich vrij voelen zichzelf te zijn zonder opgelegde norm van buitenaf. Afgelopen decennia stond vooral in het teken van 'mogen houden van wie we willen' en het is tijd de focus te verbreden naar het 'mogen zijn hoe we ons voelen'. 

Zet inclusiviteit op de agenda!
Is inclusiviteit binnen jouw vereniging een thema waar over gesproken wordt? Via deze weg roepen we iedereen op om het thema voor de agenda van het bestuur binnen jouw club aan te dragen. Als er hulp of ondersteuning bij nodig is, met alle plezier! Je kunt hiervoor contact opnemen met Janine Pleizier. 

Stappen naar een veilige sport voor iedereen, kom in actie!
Vorig jaar deelden we een artikel met stappen die je kunt nemen als vereniging om de sport nog veiliger te maken. Zo vind je in dit artikel meer over het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon (VCP), VCP-nieuwsbrief, verplichtstellen van een VOG, meldplicht en meer. 

Ontdek de stappen die jullie kunnen zetten!