Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 11-05-2022

WK Volleybal Vrouwen en competitie: zo werkt het

Van 23 september t/m 15 oktober vindt een van de grootste Nederlandse sportevenementen ooit plaats, namelijk het WK voor vrouwen. Graag vertellen we hoe de programmering van de competities dan werkt.

Om zoveel mogelijk fans de kans te bieden om 'aanwezig' te zijn bij een of meerdere wedstrijden van de Volleybaldames werken we met zowel een aangepaste programmering als enkele aangepaste regels voor het verplaatsen van wedstrijden. Hieronder een overzicht. 

Poulefase, Gelredome in Arnhem (23 september t/m 2 oktober) 

Weekend 23 t/m 25 september, geen competitie 
Op vrijdag 23 september (20.00 uur) nemen de Volleybaldames het hun openingswedstrijd op tegen Kenia en op zondag 25 september (16.00 uur) is Kameroen de tegenstander. Voor dit weekend is besloten geen competitie te organiseren. Wel hebben teams de mogelijkheid om in onderling overleg op deze data hun wedstrijden in te plannen. 

Weekend 30 september t/m zondag 2 oktober, wel competitie 
Op vrijdag 30 september (20.00 uur) nemen de dames het op tegen onze zuiderburen België en op zondag 2 oktober (16.00 uur) vindt de laatste wedstrijd in de poulefase plaats tegen Italië. In dit weekend wordt er wel competitie georganiseerd. Teams hebben voor dit weekend niet de mogelijkheid om de wedstrijd eenzijdig af te zeggen. Verplaatsen kan enkel in overleg met de tegenstander. 

Op woensdag 28 september (20.00 uur) neemt Nederland het op tegen Puerto Rico. Mocht er een wedstrijd op deze avond plaatsvinden, ook dan geldt dat deze enkel in onderling overleg verplaatst mag worden. 

Tweede ronde, Ahoy Rotterdam (4 t/m 9 oktober) 

Als onze Volleybaldames de tweede ronde bereiken, die plaatsvindt in Ahoy Rotterdam, dan gelden dezelfde mogelijkheden als voor de wedstrijden in de poulefase. Dit houdt in dat wedstrijden enkel in onderling overleg verplaatst mogen worden, dus eenzijdig afzeggen behoort niet tot de mogelijkheden. 

Kwartfinale (11 oktober), halve finale (12 en 13 oktober) en finale (15 oktober) 

Vanaf de kwartfinale hebben teams meer mogelijkheden om ‘aanwezig’ te zijn bij de wedstrijden, mochten de dames doorstoten naar de kwartfinale of zelfs verder. Teams hebben vanaf de kwartfinale de mogelijkheid om hun wedstrijd eenzijdig af te zeggen. Echter vallen de kwartfinales en halve finales niet in het weekend, dus zal de impact beperkt blijven. 

Hoe wijzig je geplande wedstrijden? 
Het verplaatsen of eenzijdig afzeggen van wedstrijden verloopt via het wedstrijdsecretariaat of een bestuurslid van de vereniging. Zij communiceren met de competitiemedewerkers van de Nevobo. Zie hieronder de contactgegevens. 

Regio Noord, competitie.noord@nevobo.nl 
Regio Oost, competitie.oost@nevobo.nl 
Regio West, competitie.west@nevobo.nl 
Regio Zuid, competitie.zuid@nevobo.nl 
Nationaal, competitie@nevobo.nl 
 
Doorgeven verplaatsingen 
Het verplaatsen van wedstrijden, in onderling overleg, wordt uiterlijk op de dag voorafgaand aan de wedstrijd van de Volleybaldames per e-mail doorgegeven. Het eenzijdig afzeggen van wedstrijden, mogelijk vanaf de kwartfinale, wordt ook uiterlijk op de dag voorafgaand aan de wedstrijd doorgegeven.  

Informeren tegenstander, vrijwilligers en scheidsrechters 
De vereniging is bij het eenzijdig afzeggen verplicht de tegenstander hier zo vroeg als mogelijk over te informeren. Ook informeert de vereniging die de afmelding doet de scheidsrechter, als de scheidsrechter is aangewezen door de Nevobo. Van verenigingen zelf wordt verwacht dat zij de door hun zelf aangewezen scheidsrechters, tellers en zaalwachters tijdig informeren.  
 
Plannen nieuwe speeldatum 

Mocht een wedstrijd eenzijdig zijn afgezegd of in onderling overleg zijn verplaatst, dan dienen beide verenigingen in onderling overleg een nieuwe speeldatum door te geven vóór 1 november via www.nevobo.nl. Indien verenigingen in onderling overleg niet tot een nieuwe datum komen, dan zullen wij deze bepalen.  

De inhaalwedstrijd(en) dienen uiterlijk te hebben plaatsgevonden voor: 

  • Jeugdwedstrijden of wedstrijden halfjaarscompetitie: vóór 1 december 2022 
  • Alle overige wedstrijden: vóór 1 maart 2023 

Let op! 
We vragen jullie om de keuze om een wedstrijd te verplaatsen weloverwogen te maken, omdat zaalruimte (deze wordt niet vergoed) reeds is ingehuurd en scheidsrechters aangewezen zijn. Maar ook omdat we weten dat het niet in alle gevallen makkelijk zal zijn om een nieuwe speeldatum onderling vast te stellen. Wij zijn echter van mening dat iedere volleyballer en liefhebber de kans zou moeten hebben om het WK Volleybal Vrouwen te kunnen volgen. 

Heb je vragen? 
Neem dan contact op met een van de competitiemedewerkers. Gebruik hiervoor de bovengenoemde contactgegevens of ga naar onze contactpagina