Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 28-04-2022

Volleybalspeeltuin bezorgt Saasveldia nieuwe leden

De Volleybalspeeltuin is een beweegprogramma voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. Dat is goed voor hun breed motorische ontwikkeling én het levert de vereniging nieuwe leden op, ervaart VV Saasveldia.

Gijs Hesselink is CMV-coördinator en Speeltuinbegeleider bij Volleybalvereniging Saasveldia. De aanwas van onderaf stokte bij de vereniging uit Overijssel, met het volledig ontbreken van mini’s als gevolg. Het leidde vier jaar geleden tot de komst van de Volleybalspeeltuin. “Ik kwam in contact met WVC Volley uit Wierden, waar ze al gestart waren met een Volleybalspeeltuin. Dat bood inspiratie. Vervolgens ben ik clinics gaan geven op de basisschool om kinderen voor onze aanstaande speeltuin te enthousiasmeren en verspreidde ik het nieuws in het dorpskrantje. Veel volleyballende ouders besloten hun kinderen aan te melden, maar ook nieuwelingen wilden meedoen. In het eerste halfjaar had ik iedere maandagmiddag veertien kleuters in de speeltuin.”

Vrijheid
De Volleybalspeeltuin is een programma dat bestaat uit tien lessen die vier keer herhaald worden. Tijdens de lessen zijn de kinderen vooral lekker aan het spelen en bewegen, terwijl ze ongemerkt aan hun motorische vaardigheden werken. “Het is heel vrij, de kinderen mogen rennen en overal aanzitten. Door ze zoveel vrijheid te geven, leren ze samen bewegen en met elkaar omgaan.” Hesselink geeft wel altijd een kleine volleybaldraai mee aan de lessen, door waar mogelijk een bal toe te voegen aan spelletjes. “Denk aan een bal over een net gooien of een bal vangen, bijvoorbeeld door lekker trefbal te spelen. De kinderen ervaren dan toch al hoe het is om contact te hebben met een bal, terwijl ze aan het bewegen zijn.”

Als gymdocent is het voor Hesselink de gewoonste zaak van de wereld om voor een groep kinderen te staan. Dat stukje pedagogische kennis is volgens hem erg belangrijk. “Ik geef de lessen samen met twee of drie meiden uit de A- of B-jeugd. In het begin van het seizoen vang ik de kleuters op en sta ik voor de groep, maar gaandeweg nemen de meiden steeds meer over. Zij merken dan hoe het is om met jonge kinderen om te gaan en om voor zo’n groep te staan. Daar leren ze van, maar ze hebben mij altijd als back-up. Als we gaan trampolinespringen ben ik nog altijd degene die de kinderen vangt, maar materialen klaarzetten en spelletjes uitleggen, dat kunnen die meiden natuurlijk prima.”

Nieuwe CMV-teams
Alle kinderen die aan de Volleybalspeeltuin bij Saasveldia meedoen, worden direct lid van de vereniging. Als ze op een leeftijd komen waarop ze de speeltuin ontgroeien, ongeveer in groep vier, kunnen ze ervoor kiezen om gewoon lid te blijven. De ervaring leert dat veel kinderen dat graag willen. “De speeltuin heeft ons in de afgelopen jaren veel nieuwe leden opgeleverd”, aldus Hesselink. “We hebben nu twee CMV-teams van zes speelsters en momenteel zitten er weer twaalf of dertien kleuters in de Volleybalspeeltuin. Van hen zullen er weer een behoorlijk aantal doorstromen, waardoor we komende zomer uitbreiden naar vier CMV-teams.”

De groei van onderaf die Saasveldia nu met de Volleybalspeeltuin creëert, zorgt ervoor dat straks alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in het ledenbestand. Momenteel is dat nog niet het geval. “Het oudste CMV-team zit nu op niveau drie, dat zijn kinderen tot en met acht jaar. Daarna is het jongste team een groep meiden van vijftien jaar. Er zit dus een enorm gat, dat is een grote groep kinderen in het dorp die wij niet hebben binnengehaald. Sommigen voetballen bij de plaatselijke vereniging, dat is natuurlijk ook goed, maar sommigen sporten helemaal niet. Dan voel ik mij wel geroepen om daar met de vereniging iets aan te doen. Met de Volleybalspeeltuin dichten we de dat gat op een laagdrempelige, natuurlijke manier.”

De basis
In de loop der jaren heeft Hesselink gemerkt wat wel en niet goed werkt. “Iemand die weet hoe je bewegingsonderwijs voor kleuters verzorgd, of er in ieder geval hart voor heeft en het wil leren, is erg belangrijk. Je kunt niet zomaar iedere jeugdspeler laten meehelpen in de speeltuin. En daarnaast: ga naar die basisscholen toe. Daar zit je doelgroep, het is dé kans om ze al op jonge leeftijd de zaal in te krijgen, kennis te laten maken met de vereniging en met de sport. Dat is de basis.”

Zelf aan de slag?
Willen jullie het clubaanbod verrijken met de Volleybalspeeltuin? Dat komt goed uit! We helpen jullie graag op weg met het Handboek Volleybalspeeltuin. Ook helpen we jullie graag op weg bij het organiseren van clinics. Check hieronder voor meer informatie.

Volleybalspeeltuin
De Volleybalspeeltuin is een programma dat bestaat uit tien lessen die vier keer herhaald worden. Ook zijn enkele themalessen toegevoegd aan dit programma, zoals Carnaval en Pietengym. Tijdens de lessen zijn de kinderen vooral lekker aan het spelen en bewegen, terwijl ze ongemerkt aan hun motorische vaardigheden werken. De Volleybalspeeltuin is door Kenniscentrum Sport & Bewegen gewaardeerd met de maximale score van drie sterren voor breed motorisch aanbod en mag zich daarmee officieel Partner in Veelzijdig Bewegen noemen!

Check voor meer info & handboek

Volleybalclinics op school
Een volleybalclinic organiseren op een school is een mooi middel om volleybal én jouw club te positioneren. Wij gaan je daarbij helpen! Trainers van de club kunnen namelijk met ondersteuning van ons, óók financieel door middel van subsidies, gave clinics geven bij scholen in jouw regio. Dit geldt voor alle volleybalclinics, dus ook beach- en zitvolleybalclinics.

Organiseer een volleybalclinic op school!

Ontdek ook onze Visie op Jeugdvolleybal!