Jouke de Haan
Jouke de Haan
  • Publicatie 08-03-2022

Zitvolleybalicoon Jouke de Haan overleden

Zondag bereikte de Nevobo het trieste nieuws dat Jouke de Haan is overleden.

De Apeldoorner stelde een groot deel van zijn leven in het teken van zitvolleybal en was van onschatbare waarde voor zijn geliefde sport. Hij overleed op 74-jarige leeftijd na een ziekbed.

Tweevoudig wereldkampioen en paralympisch kampioen met Nederlands mannenteam

Jouke de Haan heeft zowel nationaal als internationaal zeer veel betekend voor het zitvolleybal. Als bondscoach stond hij van 1982 t/m 1992 aan het roer bij het Nederlands mannenteam. De Haan won met Oranje vele prijzen, waaronder goud op de WK’s van 1983 (Delden) en 1989 (Las Vegas) en goud op de Paralympische Spelen van 1984 (New York). Nederland behoorde in deze periode tot de absolute wereldtop in het zitvolleybal.

Ook internationaal actief

Na zijn succesvolle periode als bondscoach van Nederland werkte hij als bondscoach van Duitsland, Egypte en Rwanda. Daarnaast deelde hij als opleider van zitvolleybalcoaches zijn kennis met coaches in Italië, Algerije, Maleisië, Kaapverdië en vele andere landen.

Ook in de Nederlandse competitie was Jouke de Haan jarenlang actief. Gedurende dertig jaar bracht hij bij het Apeldoornse Alterno het zitvolleybal onder de aandacht. Hij bouwde daar een organisatie op, met als hoogtepunt het Nederlands kampioenschap in 2012. Voor zijn inzet kreeg hij in 2013 het erelidmaatschap van Alterno en werd hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. In 2006 ontving hij al de gouden bondsspeld van de Nevobo en werd hij benoemd tot erelid van Regio Nieuw-Gelre (voorloper van Regio Oost).

Barry Couzner, voorzitter World ParaVolley: “Jouke de Haan een van de meest invloedrijke coaches en opleiders in het internationale zitvolleybal”

“World ParaVolley heeft het geluk gehad om in de afgelopen decennia met veel uitstekende coaches te werken. Maar Jouke de Haan onderscheidde zich door zijn jarenlange ervaring met het succesvol coachen van zitvolleybalteams op internationaal niveau en omdat veel landen profiteerden van zijn bereidheid om zijn ervaring, expertise en kennis te delen met beginnende coaches. Hij is zeer invloedrijk geweest als gevolg van zijn inzet voor en toewijding aan het zitvolleybal.”

Voor zijn verdiensten in het internationale zitvolleybal ontving De Haan vorige maand het erelidmaatschap van World ParaVolley, als vierde persoon ooit.

Peter Sprenger, voorzitter Nevobo: “Wij zijn Jouke heel veel dank verschuldigd en denken met veel respect aan hem terug”

"Jouke de Haan was een grote persoonlijkheid die een unieke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het zitvolleybal in Nederland en daarbuiten. Vanuit zijn enorme betrokkenheid en passie behaalde hij grote successen zoals het wereldkampioenschap in 1983 en 1989 en paralympisch goud in 1984.”

“Jouke zag de kracht van zitvolleybal voor zowel mensen met een beperking als voor degenen die in het volleybal buitenspel kwamen te staan vanwege een serieuze blessure. Hiermee maakte hij de sport toegankelijk voor velen en heeft hij een onschatbare bijdrage geleverd aan de totale ontwikkeling van het volleybal in Nederland. Vanuit zijn passie heeft hij heel veel betekend voor individuen die in het zitvolleybal hun eigenwaarde en zelfvertrouwen terug hebben gevonden.”

“Dat is ook het bijzondere van paralympische sport. Hij liet altijd zien dat het een sport was voor iedereen die je altijd en overal kon spelen. Ook fans, het grote publiek en familie van sporters hebben genoten van de ontwikkeling van het zitvolleybal.”

“Het zegt veel over de persoon Jouke dat hij na zijn successen in Nederland zijn kennis overbracht naar andere landen, zowel als bondscoach als in de rol van international instructor van World ParaVolley. Hij was intens gedreven zoals alleen topcoaches dat zijn en alleen het beste was goed genoeg. Hij bleef altijd knokken voor het verbeteren van de faciliteiten en voorwaarden waaronder zitvolleybal werd georganiseerd.”

“Jouke was in zijn hart een docent die anderen graag beter maakte. Hij moet ongelooflijk trots zijn geweest dat hij zijn passie ook op zijn drie zoons heeft kunnen overbrengen. Hij sprak er altijd over met een twinkeling in zijn ogen. Wij zijn Jouke heel veel dank verschuldigd en denken met veel respect aan hem terug. Velen zullen hem missen en wij willen zijn vrouw, zijn zoons en de naaste familie en vrienden heel veel sterkte wensen bij dit verlies."

Uitvaart in besloten kring

De uitvaart van Jouke de Haan vindt plaats in besloten kring.

Er is gelegenheid om een persoonlijke bericht achter te laten via deze link.