Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 01-12-2021

Spelenderwijs leren bewegen in Volleybalspeeltuin!

De Volleybalspeeltuin is een programma voor kinderen van 4 tot 6 jaar, gericht op veelzijdig bewegen. Kinderen leren spelenderwijs en met veel plezier bewegen.

Waarom een programma voor jonge kinderen?
Uit vele onderzoeken blijkt dat de motorische vaardigheden van kinderen steeds minder goed ontwikkeld zijn. Daarnaast zien we steeds meer sportaanbod voor jonge kinderen, waarbij een focus ligt op het technisch aanleren van sportspecifieke vaardigheden. Vanuit de Visie op Jeugdvolleybal streven we ernaar dat kinderen goed leren bewegen voordat ze goed leren sporten. Daarmee stimuleren we uiteindelijk een leven lang plezier in bewegen en sport.

Wat is de Volleybalspeeltuin?
Handboek Volleybalspeeltuin is een programma dat bestaat uit tien lessen die vier keer herhaald worden. Ook zijn enkele themalessen toegevoegd, zoals Carnaval en Pietengym. Tijdens de lessen zijn de kinderen vooral lekker aan het spelen en bewegen, terwijl ze ongemerkt aan hun motorische vaardigheden werken. De Volleybalspeeltuin is door Kenniscentrum Sport & Bewegen gewaardeerd met de maximale score van drie sterren voor breed motorisch aanbod en mag zich daarmee officieel Partner in Veelzijdig Bewegen noemen!

Voor volleybalverenigingen biedt dit een kans om nieuw aanbod te organiseren en kinderen (en ouders) op jonge leeftijd te betrekken bij de club. Het programma van de Volleybalspeeltuin is gratis te gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende toestellen en materialen die standaard in de meeste sportaccommodaties aanwezig zijn. In het Handboek Volleybalspeeltuin staan, naast de lessen, tips en aandachtspunten voor verenigingen en begeleiders. Er wordt bovendien gewerkt aan een aanvullende opleiding voor trainers die de Volleybalspeeltuin lessen willen geven. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

We zien de Volleybalspeeltuin als een onderdeel van veelzijdig bewegen, maar zeker niet als enige onderdeel. Kinderen leren bewegen door buiten te spelen, zwemles, gymnastiekles en allerlei activiteiten met papa en mama. En nu kunnen volleybalverenigingen daar een aanvullende rol in spelen met behulp van de Volleybalspeeltuin!

Visie op Jeugdvolleybal: ontwikkeling en plezier

Kinderen moeten zich veilig en optimaal kunnen ontwikkelen en met plezier volleybal beleven. Samen met de volleybalgemeenschap en experts hebben we daarom de Visie op Jeugdvolleybal ontwikkeld.