Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 05-10-2021

Samen voor een veilige en inclusieve sport!

Met elkaar hebben we de verantwoordelijkheid om ervoor te blijven zorgen dat we voor iedereen een veilige, geborgen en inclusieve omgeving bieden, waar mensen zich welkom blijven voelen.

Namens Guido Davio, algemeen directeur Nevobo:

Na een lange periode in meer of mindere mate stilgelegen te hebben is het volleybalseizoen weer van start gegaan. Eindelijk kan iedereen weer optimaal genieten van onze sport, tijdens de training, de wedstrijd en daarna. Met elkaar hebben we ook de verantwoordelijkheid om ervoor te blijven zorgen dat we voor iedereen een veilige, geborgen en inclusieve omgeving bieden, waar mensen zich welkom blijven voelen. De recente berichtgeving in de media omtrent de stijging van het aantal (seksueel) grensoverschrijdende meldingen versterkt ons gevoel van urgentie om hier continu aandacht voor te blijven vragen, evenals de gebeurtenissen in de turnsport en de onderzoeken van Commissie De Vries, waarover we hieronder meer vertellen. En wist je dat ruim 700.000 Nederlanders zich nog altijd niet welkom voelen in de sport, terwijl sportaanbieders zich hier vaak niet van bewust zijn?

Laten we samen onze verantwoordelijkheid pakken en zorgen voor een cultuur waarin iedereen zich geborgen en welkom voelt én zichzelf kan zijn. Doet jouw vereniging mee? Maak gebruik van onderstaande handvatten en zorg voor een omgeving die onze sporters verdienen!

Onderzoeksresultaten Commissie De Vries
Helaas komt het voor dat mensen in de sport misbruik maken van hun positie. Zo komen er jaarlijks meerdere gevallen van seksuele intimidatie in de sport aan het licht. In 2017 heeft Commissie De Vries, binnen de gehele sport, onderzoek gedaan naar de aard en omvang van seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Recent heeft de commissie ook het handelen van bonden en verenigingen onder de loep genomen waarvan de onderzoekresultaten nog niet bekend zijn. Deze onderzoeken van De Vries hebben ons gevoel van urgentie verder versterkt en doen we, zover dit binnen onze mogelijkheden ligt, er alles aan om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag zoveel mogelijk te beperken. 

Kom in actie en voorkom grensoverschrijdend gedrag
Jouw vereniging kan bijdragen aan de sociale veiligheid van jouw leden. Het High5-stappenplan kan je hier goed bij helpen. Deze tool is bedoeld voor bestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen en helpt om op een laagdrempelige en eenvoudige manier inzicht te krijgen in wat de vereniging kan doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. 

Ga naar High5! Op naar een veilige sportcultuur

In het stappenplan worden vele stappen behandeld waarop jouw vereniging actie kan ondernemen. De rol vertrouwenscontactpersoon en de meldplicht lichten we graag in het bijzonder toe.

Stel een vertrouwenscontactpersoon aan 
Een van de maatregelen om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan is het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon (VCP) binnen de club. De vertrouwenscontactpersoon is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken krijgt met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en daarover wil praten. De vertrouwenscontactpersoon kan aandacht vragen voor grensoverschrijdend gedrag en daarmee de bespreekbaarheid (en meldingsbereidheid) groter maken. In het High5-stappenplan vind je meer informatie over deze rol, waaronder het functieprofiel. 

Meldplicht voor bestuurders en begeleiders 
Ook wordt de meldplicht in het High5-stappenplan behandeld. De meldplicht is sinds 1 april 2019 opgenomen in het tuchtreglement seksuele intimidatie (artikel 3) bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit betekent dat dit van toepassing is voor alle sportbonden die voor seksuele intimidatie zaken bij het ISR zijn aangesloten, waaronder ook wij. Meldingen bij de aanklager van ISR, zoals beschreven in artikel 3, verlopen via de vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de bond. Bij ons is dat Janine Pleizier. Je kunt haar bereiken via e-mail of bel 06  4631 7335. Wil je liever anoniem iets melden? Anoniem een melding doen kan hier.  

Verplichten van Verklaring Omtrent Gedrag 
Het verplichten van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers draagt ook bij aan de sociale veiligheid van jouw leden. Om die reden moeten personen die namens de Nevobo met minderjarigen of kwetsbare doelgroepen werken, sinds 2013 al in het bezit zijn van een actuele VOG. Daarbij stellen wij per 1 oktober 2021 een VOG verplicht voor trainers en coaches voor het verkrijgen van een trainersdiploma, dan wel licentieverlenging.   

Gaat jouw vereniging aan de slag met het aanvragen van gratis VOG’s voor vrijwilligers om een veilig sportklimaat te creëren? Check de video van Centrum Veilige Sport voor meer informatie en kom in actie via onderstaande button! 

Vraag gratis VOG aan! 

Hoe inclusief is jouw vereniging? 
Ruim 700.000 Nederlanders voelen zich nog niet welkom in de sport, maar helaas zijn sportaanbieders zich hier vaak niet van bewust. Dat is jammer, want sportverenigingen kunnen júist die drempels wegnemen om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier kan sporten en bewegen. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen het plezier van sporten kunnen ervaren. Daarom dagen we jou en jouw vereniging uit om te kijken naar de kansen die jij kunt aangrijpen om nog meer mensen welkom te heten bij jouw club.  

Lees het nieuwsbericht en doe de inclusiecheck 

Nieuwsbrief voor vertrouwenscontactpersonen 
Twee keer per jaar verschijnt er vanuit Nevobo een nieuwsbrief specifiek voor de in Sportlink geregistreerde VCP’s. Bekijk de laatstverschenen nieuwsbrief om te zien hoe wij vertrouwenscontactpersonen op de hoogte houden van relevant nieuws en ontwikkelingen.  

Zorg ervoor dat jullie vertrouwenscontactpersoon in Sportlink geregistreerd staat met deze functie zodat hij of zij deze nieuwsbrief rechtstreeks ontvangt. 

Campagne 'Blijf je stil of praat je erover?' 
Eén op de acht sporters heeft te maken met seksuele intimidatie of misbruik. Dat kan absoluut niet. Dat moet stoppen. En dus moeten we er alles aan doen om te zorgen dat sport veilig is. Daarom werken we samen met Centrum Veilige Sport Nederland aan een sociaal veilige sport. Doe jij mee? 

Gebruik de beschikbare communicatiemiddelen! 

Wij helpen je op weg! 
Hulp nodig bij het creëren van een veilig en inclusief sportklimaat? Janine Pleizier, vertrouwenscontactpersoon bij Nevobo, helpt je graag op weg naar hulp en is er ook om jouw vereniging te adviseren bij het opzetten van preventief beleid. Je kunt haar bereiken via mail of bel 06 4631 7335.