foto: jeugd Alterno Apeldoorn
foto: jeugd Alterno Apeldoorn
  • Publicatie 08-06-2021

Alterno: ‘Kinderen moeten kunnen bewegen!’

Een groeiende én bloeiende mini- en jeugdafdeling, dat is waar Alterno Apeldoorn met de ondersteuning van een professional voor gaat. Hoe zij dit doen, lees je in de tweede ‘Superclub aan het woord’!

Sinds er in december 2019 vanuit de Bondsraad is besloten om te investeren in het professionaliseren van verenigingen, zijn er inmiddels 21 Superclubs ontstaan, op 15 locaties waar totaal 40 clubs van profiteren. Samen versterken zij hun vereniging én het volleybal in hun regio. 

Om onze verenigingen, groot én klein, te inspireren, geven we graag het woord aan verschillende Superclubs in de serie ‘Superclubs aan het woord’. Alterno Apeldoorn volgt na de samenwerkende clubs uit Rotterdam. Laat je inspireren! 

Kinderen moeten kunnen bewegen! 

Hoeveel leden heeft jullie vereniging?  
“Binnen Alterno Apeldoorn zijn er ongeveer 550 leden actief die met veel plezier genieten van onze sport volleybal! 

Hoeveel vrijwilligers hebben jullie?  
“We beschikken over circa 75 toegewijde vrijwilligers die ontzettend belangrijk zijn voor onze vereniging!” 

Waarom willen jullie als vereniging professionaliseren? 
“Bij Alterno zijn wij van mening dat alle kinderen de mogelijkheid moeten hebben om 2 à 3 keer in de week te kunnen sporten. Daar willen we dan ook met behulp van een professional op inzetten waarmee we sinds vorig jaar (in 2020) zijn gestart. Waarom? Kinderen die geregeld sporten ervaren nu én op latere leeftijd vele grote voordelen. Wij vinden dat we voor hen deze mogelijkheid moeten bieden.” 

Over welke voordelen heb je het dan? 
Ze ontwikkelen bijvoorbeeld kracht, coördinatie, en uithoudingsvermogen. Maar wat dacht je van het toenemend overgewicht? Door kinderen de mogelijkheid te bieden om geregeld te sporten vlak je deze trend ook af met grote fysieke en mentale voordelen als resultaat. Daarbij maken kinderen door geregeld te sporten ook sterke persoonlijke ontwikkelingen door. Zo leren ze zich al op jonge leeftijd staande te houden binnen een groep, weten ze zichzelf eerder te overtreffen én bouwen ze zelfvertrouwen op. Op jonge leeftijd geregeld sporten verbetert simpelweg de zelfwaarde van een kind en het gevoel van geluk. Hier plukt het kind nu de vruchten van, maar ook later.”  

Hoe ga je hier met de club invulling aan geven? 
“Een oud bekende trainer van onze vereniging, die onze visie begrijpt én uitdraagt, gaat zich hier samen met een young professional keihard voor inzettenSamen gaan zij ermet ons, voor zorgen dat kinderen en jeugd veilig en met veel plezier kunnen genieten van onze sport. Op korte termijn ontwikkelen we hiervoor veel beter passende programma’s voor de mini’s en jeugd én professionaliseren we ons opleidingsaanbod voor trainers. Zo kan de jeugd maximaal profiteren van alle voordelen die sporten met zich meebrengt, nu en in de toekomst.” 

Je hebt het over een young professional, wat is zijn rol? 
Door de recente aanstelling van de young professional investeren we in een beoogd opvolger en daarmee in de toekomst. De young professional heeft de komende jaren een goede mentor aan zijn/haar zijde en zal in de loop van de tijd steeds meer taken overnemen. Zo waarborgen we de professionaliteit ook op de langere termijn.”  

Ook had je het over de doelstelling korte termijn, maar wat zijn dan de doelstellingen op langere termijn? 
“Door te investeren in onze jeugd verwachten we op de lange termijn ook een positieve uitwerking op de ledenaantallen.” 

Denk je dat jullie vereniging ook invulling kan geven aan de genoemde ambities zonder de hulp van de professionals? 
“Ik ben bang van niet, in ieder geval niet in dit tempo. We maken nu snel stappen op het gebied van passend aanbod jeugd en het professionaliseren van de opleidingen voor trainers. Dit was ons anders niet gelukt. En het mooie is, we zien nu al de resultaten. Er heerst veel plezier bij de sportende jeugdleden door het passende aanbod!”  

De professional en young professional, hoe zorgen jullie ervoor dat zij betaald kunnen worden? 
“Zowel vanuit de Superclub-regeling én vanuit eigen funding. Daarbij zijn met de gemeente Apeldoorn in gesprek of zij ook nog een (financiële) rol van betekenis kunnen spelen.”  

Als Superclub investeer in je eigen vereniging, maar ook in de regio. Hoe ziet deze rol eruit? 
“We willen, als er voldoende plek is, voor alle kinderen in de regio een extra sport- en/of volleybalmoment aanbieden, ongeacht hun niveau. Zo zorgen we ervoor dat ieder kind in de regio de kans krijgt om te sporten. Daarnaast willen we de clubs om ons heen en hun trainers helpen het aanbod voor jeugd een boost te geven door kennis te delen en bij te scholen.” 

Dat klinkt als een mooie verantwoordelijkheid. Uiteraard zijn we ook benieuwd naar de uiteindelijke droom van Alterno Apeldoorn! 
“Een groeiende en bloeiende mini- en jeugdafdeling; uiteindelijk ligt daar onze kracht én onze toekomst!” 

Afsluitend, hebben jullie nog tips voor verenigingen die overwegen om aan de slag te gaan met een professional? 
“Overtuigd om te gaan professionaliseren? Zoek dan een professional die heel goed begrijpt wat je als vereniging wilt. Daarbij raden we andere verenigingen ook aan om voorafgaand aan het Superclub-traject het Back2Basis-traject te volgen. Hierdoor krijg je de kernwaarden van jouw vereniging weer duidelijk boven water wat het bijzonder prettig maakt om een helder én concreet doel te formuleren. Succes!” 

TIP: Onderzoek óók de mogelijkheden van Rabo Clubsupport! 
Om de onschatbare waarde van verenigingen te waarborgen zet Rabobank zich samen met NOC*NSF, ons én de overige sportbonden, LKCA en Kunstbende in om verenigingen meer zelfredzaam en toekomstbestendig te maken. Wil jouw vereniging ook in aanmerking komen voor Rabo ClubSupport? Neem een kijkje op de website van Rabobank of surf naar de website van NOC*NSF! 
 
Ontdek de mogelijkheden van Rabo Clubsupport! 

Ga aan de slag met professionaliseren! 
Lijkt het jou ook interessant om aan de slag te gaan met professionaliseren, alleen of met andere verenigingen, om zo jouw vereniging en volleybal in jouw regio te versterken? Ga dan naar onze pagina Professionaliseren. Hier vind je meer informatie over wat professionaliseren en wat Superclub inhoudt, wat het voor jou en de regio kan betekenen en welke stappen je kunt nemen om de professionaliseren, ondersteund met een animatievideo en ondersteuningstools. 

Ga naar de pagina 'Professionaliseren’ 

Vragen over professionaliseren 
Heb je naar aanleiding van bovenstaande een vraag of wil je meer weten over professionaliseren? Jouw accountmanager staat voor je klaar! Selecteer jouw regio op de contactpagina voor contactgegevens. 

Rabo ClubSupport ondersteunt en begeleidt
Nevobo en Rabobank werken samen aan het duurzaam versterken van de volleybalverenigingen. Via Rabo ClubSupport ontvangen verenigingen ondersteuning en begeleiding bij het scherper krijgen van de clubambities. Denk aan thema’s als financiering, visievorming en de vrijwilligersorganisatie. Het traject van Nevobo voor professionalisering sluit hier naadloos op aan en geeft invulling aan de implementatie van de ambities: hoe kan een professional hieraan bijdragen? Samen met de Rabobank werken we aan het versterken van de verenigingen.

Ga naar Rabo ClubSupport