Nieuwsafbeelding
 • Publicatie 17-12-2020

Kansen buitenvolleybal voor jeugd

Door de lockdown kan er binnen tot en met in ieder geval 2 maart niet getraind worden. Maar wist je dat je wel hele leuke buitentrainingen kunt organiseren voor de jeugd tot 18 jaar?

Sinds 15 december is er een harde lockdown van kracht waardoor er tot en met in ieder geval 2 maart geen binnensport beoefend kan worden door amateursporters. Buitensport voor jeugd tot 18 jaar kan gelukkig wel doorgaan onder dezelfde voorwaarden als de afgelopen tijd:

 • Kinderen en jeugd die vallen onder juniorencompetities zijn uitgezonderd van groepjes van twee
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden
 • Kinderen en jeugd kunnen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen club/ vereniging
 • Kinderen en jeugd met klachten blijven thuis
 • Toeschouwers, publiek en ouders zijn niet toegestaan

Kansen voor volleybalclubs
Volleybal is, zeker voor jeugd, bij uitstek een sport die overal gespeeld kan worden, ook nu. Hoe je dit doet vertellen we graag.

Zoek een geschikte locatie
Voor de jonge jeugd is een speeltuin een geschikte locatie. Hierbij kun je gebruikmaken van de al aanwezige speeltuinmaterialen. Maar ook een schoolplein of grasveld in de publieke ruimte zijn geschikt. Zorg dat de groepsgrootte in verhouding is met de beschikbare ruimte in relatie tot eventuele andere kinderen die in een speeltuin spelen. Voordeel van de openbare ruimte is dat het de perfecte sportpromotie is: volleybal wordt zichtbaar wat maakt dat kinderen heel graag mee willen doen.

Een andere interessante optie is om, in overleg met de buitensportvereniging, een kunstgrasveld of tennisbaan te gebruiken. Voordeel hiervan is dat je in overleg wellicht ook materialen op locatie op kunt slaan die je nodig hebt voor trainingen.

Ook kun je goed gebruikmaken van beachvolleybalvelden als die er nog liggen. Voordeel hiervan is dat de velden heel geschikt zijn om het reguliere volleybalspelletje ook te kunnen spelen.

Pas je aanbod aan
Zorg dat je je aanbod aanpast aan de mogelijkheden die je hebt. In een speeltuin kun je de aanwezige speeltuinmaterialen gebruiken, bij een buitensportvereniging bijvoorbeeld het tennisnet, de korfbalpalen of de voetbaldoeltjes. Een net zal er vaak niet zijn, maar dat wil niet zeggen dat je niet heel veel leuke en zinvolle dingen kunt doen. Als jeugd lekker kan bewegen samen met teamgenoten in de buitenlucht, dan is dat al een enorme winst. Op social media zijn legio voorbeelden van loopvormen, circuitjes, tikspellen en balspellen te vinden.

Praktische tips
Een paar praktische tips:

 • Laat kinderen zelf een bal meenemen zodat ieder kind een bal heeft
 • Vraag rond of er ouders zijn die wat buitenspeelmateriaal uit willen lenen, zoals hoepels, pionnen, skippybal, stoepkrijt, slingerbal etc.
 • Laat kinderen die ter plekke mee willen doen, voor zover mogelijk, lekker meedoen. Zie het als een proefles
 • Zet iets neer zoals een roll-up banner waarop zichtbaar is vanuit welke volleybalvereniging dit aanbod is, met een link naar de aanmeldinformatie
 • Vraag kinderen zelf een bidon met water mee te nemen en deel na afloop een stukje fruit uit als mogelijk. Zo draag je juist in deze corona tijd ook bij aan een gezonde leefstijl

Het levert heel veel op!
Het blijven aanbieden van volleybal voor de jeugd levert heel veel op! Kinderen en hun ouders waarderen het enorm als zij juist nu de scholen dicht zijn nog wel samen met andere kinderen lekker kunnen sporten en spelen. Ook maatschappelijk draagt het bij in deze tijd waarin gemeentes zoekende zijn hoe jeugd bezig gehouden kan worden.

Veel succes en plezier!