fotohoogendoorn.nl
fotohoogendoorn.nl
 • Publicatie 14-08-2020

Meestgestelde vragen start zaalseizoen

Het indoor seizoen gaat bijna van start en om die reden ontvangen we logischerwijs vele vragen van verenigingen. Om die reden hebben we de meestgestelde vragen voor jullie op een rijtje gezet.

We krijgen op dit moment veel vragen van verenigingen die al bezig zijn met de organisatie van wedstrijden en toernooien, zoals: 

 • Moeten wisselspelers 1,5 meter afstand houden?
 • Tellen wachtende sporters tijdens een speeldag als publiek? 
 • Moet je op een ‘thuisdag' registreren en zo ja, wie dan? 
 • Welke specifieke eisen en mogelijkheden zijn er binnen onze accommodatie?  

Voordat we antwoord geven op deze vragen, nemen we je graag mee in de beschikbare hulpmiddelen: Protocol Verantwoord Sporten en handreiking publiek bij sportwedstrijden. 

Het zaalseizoen gaat bijna van start 
Per 1 juli is indoor sporten weer mogelijk. Waar de meeste verenigingen in de afgelopen periode nog op het zand of gras te vinden waren, en wellicht nog steeds, maakten een aantal verenigingen in de afgelopen periode ook gebruik van de mogelijkheden in de zaal. Nu de zaalcompetitie bijna van start gaat, zullen er steeds meer verenigingen volgen. Maar welke richtlijnen gelden er voor indoor volleybal en hoe zorg je er als vereniging voor dat je aan al deze richtlijnen voldoet? 

Protocol Verantwoord Sporten en handreiking publiek bij sportwedstrijden
In het Protocol Verantwoord Sporten zijn de richtlijnen van de overheid vertaald naar richtlijnen voor de sport. Ook moet je de toestroom van het publiek op een juiste manier reguleren. Hiervoor kun je gebruikmaken van de handreiking publiek bij sportwedstrijden. Met deze handreiking heb je een document tot je beschikking met daarin duidelijke regels en tips voor de uitvoering hiervan. Hiermee helpt jouw vereniging de kans op besmetting te minimaliseren.  

Meestgestelde vragen 
Veel informatie ter voorbereiding op komend indoor seizoen vind je dus in het Protocol Verantwoord Sporten en in de handreiking publiek bij sportwedstrijden. Echter ontvangen wij onderstaande vier vragen met enige regelmaat waar we graag antwoord op geven. Let wel: het blijft van groot belang om als vereniging beide bovengenoemde documenten te kennen.  

 • Moeten wisselspelers 1,5 meter afstand houden? 
  Wisselspelers van 18 jaar en ouder moeten als zij buiten het veld staan 1,5 meter afstand houden. Hetzelfde geldt voor staf, arbitrage en tellers.  
 • Tellen wachtende sporters tijdens een speeldag als publiek? 
  Voor toeschouwers gelden maximum aantallen, zie hiervoor de handreiking publiek bij sportwedstrijden. Houd er rekening mee dat als sporters, officials en betrokken vrijwilligers klaar zijn met hun wedstrijd, zij meetellen als publiek, tenzij ze de locatie verlaten. 
 • Moet je op een thuisdag' registreren en zo ja, wie dan? 
  Verenigingen en teams hier zelf verantwoordelijk voor. Dat wil zeggen dat jullie het binnen de vereniging zo organiseren dat teams en staf dit zelf bijhouden voor de trainingen, thuis- en uitwedstrijden. Ook ben je als vereniging verantwoordelijk voor de registratie van het kader, denk hierbij aan vrijwilligers, zoals scheidsrechters. Wordt er tijdens de wedstrijd gebruikgemaakt van het DWF? Dan kun je dit inzetten als hulpmiddel, aangezien het DWF altijd achteraf te raadplegen is. 
 • Welke specifieke eisen en mogelijkheden zijn er binnen onze accommodatie?  
  Iedere accommodatie is weer anders. Daarom is het goed om op basis van het Protocol Verantwoord Sporten en de handreiking publiek bij sportwedstrijden met de eigenaar van de accommodatie in gesprek te gaan als het gaat om specifieke eisen en mogelijkheden. In het Protocol Verantwoord Sporten heeft per 10 augustus een wijziging plaatsgevonden waarmee de lokale autoriteiten zelf de maatregelen mogen aanscherpen wanneer zij dit nodig acht.  

Bovenstaande informatie vind je in zowel het Protocol Verantwoord Sporten als de handreiking publiek bij sportwedstrijden. Zorg ervoor dat je als vereniging beide documenten kent.

Coronavirus en sport: veelgestelde vragen NOC*NSF 
Bij NOC*NSF komen ook veel vragen binnen, daarom hebben zij een lijst met veelgestelde vragen opgesteld, opgedeeld in vijf categorieën: algemene vragen, vragen over het Protocol Verantwoord Sporten voor jeugd, vragen van sportclubs, van sporters en van sportbonden. 

Voor juridische vragen van sportclubs hebben zij een aparte Q&A Juridisch opgesteld. Ook voor vragen hoe een algemene vergadering te houden in deze tijd kun je een aparte Q&A  raadplegen.  

Raadpleeg veelgestelde vragen NOC*NSF 

Aanvullend protocol voor de zaalvolleybalcompetitie  
Wij verwachten per 1 september een eigen protocol voor de zaalcompetitie te delen. Hierin vind je de alle richtlijnen rondom wedstrijden.  

Nog vragen? 
Graag staan de competitiemedewerkers van de Nevobo je te woord over vraagstukken. Klik hier en selecteer jouw regio voor de juiste contactgegevens.