Peter van der Ven instrueert jonge volleyballers
Peter van der Ven instrueert jonge volleyballers
  • Publicatie 13-08-2020

Smashbal initiator Peter van der Ven overleden

De Nevobo heeft het trieste nieuws ontvangen dat Peter van der Ven op 56-jarige leeftijd is overleden.

Van der Ven heeft zich zijn leven lang ingespannen voor de volleybalsport, met name voor het jongensvolleybal. De inwoner van het Brabantse dorp Zeeland stond aan de basis van Kaboembal en later Smashbal, spelvormen die speciaal zijn ontwikkeld om jongens te enthousiasmeren voor volleybal.

Peter van der Ven was een volleybaldier in hart en nieren en heeft zeer veel betekend voor het volleybal in Nederland. Als trainer was hij werkzaam bij VC Detac en verschillende seniorenteams, maar hij werd vooral het gezicht van Smashbal, de volleybalvariant die hij samen met de Nevobo speciaal ontwikkelde voor jongens. Peter heeft zich jarenlang ingezet om Smashbal te implementeren, door vele clinics en workshops te geven in het onderwijs, bij bedrijven en bij verenigingen.

Samen met de Nevobo ontwikkelde Peter van der Ven het Smashbalboek, met daarin meer dan 100 oefeningen. De Zeelander bracht de spelvariant zelfs naar België en de Verenigde Staten. Zijn website www.smashbal.nl is een platform om volleyballers, bestuurders en trainers te inspireren om met Smashbal aan de slag te gaan.

In de uitgave ’24 keer goud in handen’, een publicatie over good practices in het volleybal, gaat één van de hoofdstukken over het succes van Smashbal. Peter van der Ven legt in dit artikel uit hoe Smashbal is ontstaan en waarom het zo succesvol is geworden.

De Nevobo zal zich blijven inzetten voor de grote wens van Peter: het binden van jongens aan de volleybalsport. De medewerkers van de volleybalbond wensen zijn vrouw en kinderen veel sterkte en kracht om dit zware verlies te verwerken.

Peter van der Ven (rechts) met Hans Nieukerke (voormalig voorzitter Nevobo) en Joëlle Staps (voormalig algemeen directeur Nevobo):