Het eerste meisjes-C team van VV Krekkers tijdens de voorronden van de Volleybaldirect Open begin dit jaar
Het eerste meisjes-C team van VV Krekkers tijdens de voorronden van de Volleybaldirect Open begin dit jaar
  • Publicatie 06-02-2020

Gezonde "Krekkers" bij 1/2 finales NOJK

Club organiseert voorlichtingsavond over belang gezonde voeding bij sporten voor jeugdleden en ouders

Ruim 220 jeugdteams overleefden begin januari de voorronden van de grootste jeugdkampioenschappen van Nederland, de Volleybaldirect Open. Ook drie teams van Krekkers uit Mariaparochie - de meisjes-B, -C en het meisjes CMV-team – gaan zaterdag 15 februari voor een plek in de finaleronde. Aan de voeding van de halve finalisten uit het Twentse dorp zal het in ieder geval niet liggen; de meiden en hun ouders werden, samen met andere jeugdleden en ouders, vorige maand uitgebreid voorgelicht over het belang van gezonde voeding bij het sporten.

Voedingsdeskundige op de club
Oud-korfbal international en voedingsdeskundige Samantha Schorn-Jonkman presenteerde de thema-avond bij VC Krekkers. In een klein half uur vertelde zij over koolhydraten, eiwitten en suikers, maar ook over hoe het lichaam werkt en wat het nodig heeft om vooral sportief te kunnen presteren. “Dat deed ze in Jip & Janneke taal, zodat onze jeugd het verhaal goed kon volgen”, blikt Esther Bijen, TC-lid van de club, terug. “Ze vertelde ons wat je nou het beste voor en wat na een training of wedstrijd kunt eten en drinken, maar ook hoe je lichaam zich na het sporten herstelt en hoe je je spieren sneller kunt laten aansterken met de juiste voeding.”

Aan de hand van producten demonstreerde de voedingsdeskundige hoe fabrikanten misleidende namen op hun voedingswaren zetten, zodat deze toch gezond lijken. “Denk aan vitaminewater of yoghurt rijstwafels: daar zit echt veel meer suiker in dan je denkt. Een eye opener voor velen.”

Beter bruin dan wit
De aanwezige jongens en meiden mochten ook vertellen wat ze op een lange wedstrijddag als die van de Volleybaldirect Open aan voeding in hun sporttas meenemen. “Van AA-drink tot wit brood met chocopasta, heel leuk om dat eens van de kinderen zelf te horen. Samantha legde vervolgens uit waarom een bruine boterham een beter idee is en welk beleg, fruit en zuivel je daar dan het beste bij kunt nemen. Want met de juiste voeding voel je je minder vermoeid naarmate de dag vordert. Daar kunnen de kinderen en hun ouders wel wat mee richting en tijdens die halve finales.”

Al met al een aanrader volgens Bijen. “Voor ons Krekkers was bewustwording van het belang van gezonde voeding het belangrijkste doel. We overwegen een zelfde avond te organiseren voor onze senioren; ook voor volwassenen is dit een interessant en actueel thema.”

Gezonde voeding beleidsthema Nevobo
Een gezonde voedingskeuze is onlosmakelijk verbonden met sport en bewegen. Eigenlijk best raar dus dat er in de gemiddelde sportkantine vaak weinig gezonde(re) snacks op de kaart staan. Daarom zet de Nevobo zich samen met JOGG (jongeren op gezond gewicht) al enkele jaren in om dat ook bij volleybalclubs voor elkaar te krijgen.

Hoe de bond dat doet (en hoe je als club mee kunt doen), lees je hier.