Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 17-10-2019

Verplicht douchen na de training en/of wedstrijd

Kun je als volleybalvereniging, jongeren verplichten tot douchen na de trainingen en wedstrijden?

Kun je als volleybalvereniging, jongeren verplichten tot douchen na de trainingen en wedstrijden? Dit is een veelvoorkomende vraag die speelt bij ouders wanneer hun kind kleuter-af is en gaandeweg meer moeite krijgt met gezamenlijk - en zeker naakt - douchen.

"Mijn zoon is tien en begint behoorlijk preuts te worden", vertelt een moeder. "Om die reden weigert hij al een aantal maanden om na de trainingen en wedstrijden te douchen. Nu hebben wij van de vereniging een brief gekregen dat alle kinderen na de trainingen en wedstrijden verplicht moeten douchen. In hoeverre mag de vereniging dit van de kinderen eisen”, zo vraagt de moeder zich af.

Verenigingen: “Douchen is verplicht, want …”
Bij verenigingen wordt het douchen regelmatig verplicht gesteld. Genoemde redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld:

  1. Het is niet gezond voor een kind om bezweet op een fiets te stappen en sterk af te koelen. Zeker in de koudere maanden verhoogt dit de kans op griep en verkoudheid.
  2. Het is beter voor de doorbloeding van je spieren als je na het sporten gaat douchen. Hiermee voorkom je blessures.
  3. Het is een prettiger om met fris gedouchte mensen in de auto te zitten, als er teruggereden wordt van een uitwedstrijd.
  4. Het met elkaar douchen draagt bij aan het teamgevoel, omdat je met elkaar kunt na-kletsen over de training of wedstrijd of hele andere dingen met elkaar kunt delen.

Ga in gesprek
Sommige verenigingen stellen het douchen geheel verplicht, anderen alleen voor de (uit)wedstrijden, weer anderen stimuleren het of leggen de keuze neer bij de spelers/ speelsters en hun ouders. Vertrouwenscontactpersoon van de Nevobo, Janine Pleizier, merkt dat het verplicht stellen van het douchen soms tot lastige situaties leidt binnen verenigingen. De spelers/speelsters, hun ouders, trainers en bestuur, iedereen staat er anders in. De lichamelijkheidsbeleving van jongeren in ontwikkeling is een aspect wat Pleizier adviseert mee te nemen in de besluitvorming.

“Ga eerst met elkaar in gesprek om na te gaan hoe er aangekeken wordt tegen het al dan niet verplicht stellen van douchen. En neem daarin ook de verschillende perspectieven van spelers/speelsters, hun ouders en trainers en bestuur mee”, aldus Pleizier.

Hoe strak houd je vast aan de regels?
Als je besluit het douchen verplicht te stellen en spelers/ speelsters hebben hier moeite mee, houd je dan vast aan de regels? En welk belang dien je dan als vereniging om strak vast te houden aan de regels in plaats van het bieden van een prettige en veilige sportomgeving voor ieder kind? 

Deze discussie wordt ook regelmatig gevoerd op scholen waarbij een vorm van douchen, dan wel in ondergoed, dan wel in afgesloten cabines, tot de oplossingsrichtingen behoort. Verschil is wel dat op scholen een kind na de gymles de klas weer in gaat en er daarmee ook een verantwoordelijkheid naar het collectief is. Dit is bij verenigingen anders en biedt ruimte voor een open houding om samen met spelers/speelsters, dan wel hun ouders die hier moeite mee hebben, te zoeken naar oplossingen.

Heb je naar aanleiding van dit onderwerp vragen? Neem gerust contact op met vertrouwenscontactpersoon Janine Pleizier via janine.pleizier@nevobo.nl.

Eerdere berichtgeving rondom Veilig Sport Klimaat

Toezicht houden in kleedkamer jeugd is genodigd