Er wordt steeds meer gevolleybald in Nederland, ook door de jeugd
Er wordt steeds meer gevolleybald in Nederland, ook door de jeugd
  • Publicatie 01-10-2019

Volleybalvirus verspreidt zich over Nederland

NOC*NSF rapportage ‘Zo sport Nederland’ toont aan dat aantal mensen dat wekelijks volleybalt de laatste vijf jaar is gestegen met 18%

In opdracht van NOC*NSF meet onderzoeksinstituut Ipsos maandelijks de sportdeelname van Nederlanders van 5 tot en met 80 jaar. In 2018 hebben 10,1 miljoen Nederlanders een maand of langer minimaal eens per week gesport. Vorig jaar sportten 65% van de mensen tussen 5 tot en met 80 jaar, dat is 8,6% meer dan in 2013.

18% meer volleyballers
Elk jaar neemt het aantal sporters toe, en sporten mensen ook steeds vaker. De toename van het aantal volleyballers ligt zelfs nog een stuk hoger; de onderzoeksresultaten tonen aan dat het aantal mensen dat minstens eens per week (beach)volleybalt in vijf jaar met ruim 18% is gestegen. Het gaat dan om het aantal beoefenaars, waarvan de teller nu op 281.000 staat. In 2013 volleybalden nog 238.000 medelanders wekelijks. Daarmee staat volleybal in de top 10 van snelst groeiende sporten in ons land. Wandelen, fitness, fietsen en yoga kenden de grootste groei. Van de teamsporten groeide alleen het aantal hockeyers harder.  

De grootste groep volleyballers speelt bij een vereniging, ook wordt er vaak gevolleybald in georganiseerd groepsverband, via school of via een evenement. Het blijkt dat mensen een sport langer volhouden als in een georganiseerd verband wordt gesport, zo is ook te zien in dit filmpje.

Top 10 grootste sportbonden
Het aantal beoefenaars is bij bijna alle sporten aanzienlijk hoger dan het aantal bondsleden. Hoewel ook niet al die volleyballers lid zijn van de Nevobo, zijn wij met 115.000 leden wel de nummer 10 in het klassement van grootste sportbonden in ons land. Onze leden volleyballen vrijwel allemaal onder de vlag van één van de 1.008 verenigingen die ons land rijk is. Het aantal clubs is de afgelopen jaren afgenomen, maar het gemiddelde ledenaantal is gestegen naar 114 per volleybalclub. In het bondenklassement van gemiddelde verenigingsgrootte staan volleybalverenigingen daarmee op de negende plaats.

Hogere ranking qua meisjes en vrouwen
Als het gaat om het aantal sportende meisjes (5-18 jaar), staat Nevobo met 39.000 jongedames op de zesde plaats in het bondenklassement. Nog eens 38.000 meiden volleyballen buiten Nevobo-competities. En met onze 36.000 vrouwelijke leden (18+) bekleden we een negende plaats in dat klassement. Qua categorieën mannen en jongens valt volleybal nog buiten de top 10 van bonden met de meeste leden, maar we werken er hard aan om met name het aantal volleyballende jongens omhoog te krikken. Wat we weten, is dat 9.000 jongens spelen onder de Nevobo-vlag, maar dat er heel veel meer, 24.370 om precies te zijn, in andersoortige competities spelen.

Hardlopen, fitness en voetbal
Veel volleyballers lopen ook hard en/of fitnessen. Verrassend was dat er ook een aanzienlijk aantal volleyballers regelmatig op het voetbalveld blijken te staan.  

Meeste volleyballers in Zuid-Holland
Zuid-Holland telt van alle provincies het grootste aantal volleyballers, op de voet gevolgd door Gelderland en Noord-Brabant. In Zeeland en Flevoland wordt het minst gevolleybald.

Zo sport Nederland
De sporters in de rapportage ‘Zo sport Nederland’ zijn gemeten door middel van de NOC*NSF Sportdeelname Index (SDI). Sinds 2013 wordt de sportdeelname maandelijks gemeten door Ipsos onder Nederlanders van 5 t/m 80 jaar (representatieve steekproef, 600 respondenten). De SDI is gebaseerd op de Richtlijnen voor Sportdeelname Onderzoek (RSO).

Klik hier voor de volledige rapportage.

Tot slot: De belangrijkste redenen om wel te stoppen en hoe je de uitstroom van jouw vereniging terug kunt dringen, lees je in de resultaten van het Uitstroomonderzoek die wij enkele maanden geleden publiceerden.