Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 03-07-2019
  • Christian van Kruijl

Nieuwe bondscoach voor mannen beachvolleybal

Victor Anfiloff nieuwe bondscoach mannen Beachvolleybal Team Nederland

Victor Anfiloff (46 jaar) wordt de nieuwe bondscoach van de mannenteams van Beachvolleybal Team Nederland (BTN). De in Nederland woonachtige Australiër was eerder in verschillende functies werkzaam voor BTN tussen 2007 en 2016. Het afgelopen jaar vervulde hij de rol van technisch directeur bij Badminton Nederland. Anfiloff begint op 10 augustus als bondscoach van de teams Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen en Christiaan Varenhorst / Steven van de Velde. 

Succesvol verleden bij Beachvolleybal Team Nederland

Anfiloff was tot 2000 zelf actief als beachvolleyballer in Australië en met succes. Hij werd twee keer kampioen van zijn land en zelfs eenmaal van Azië. Nadat hij gestopt was als sporter, bekwaamde hij zich in het trainersvak.  

In 2007 kwam het eerste contact met Nederland tot stand. Sanne Keizer toog destijds met Marrit Leenstra naar Australië om zes weken onder Anfiloff te trainen. Dat beviel zo goed dat Keizer de Nevobo vroeg om de trainer naar Nederland te halen. Anfiloff kwam, in eerste instantie voor een zomer, en later fulltime.  

Anfiloff werkte binnen BTN als bondscoach en talent coach met zowel de topteams als de talenten. Hoogtepunten waren onder andere twee World Tour titels (2011), een Europese titel (2012), en de Olympische Spelen in Londen, waar BTN Nederland met twee vrouwenteams vertegenwoordigde (Keizer / Van Iersel en Meppelink / Van Gestel). Bij de jeugd was Anfiloff medeverantwoordelijk voor onder andere een wereldtitel (2008) en twee Europese titels (2015, 2016).  

Deel twee

Vanaf 10 augustus keert Anfiloff terug bij BTN in Den Haag, als bondscoach van de nationale mannenteams. Hij volgt Gijs Ronnes op, die begin juni stopte als bondscoach. Reinder Nummerdor, die momenteel op het WK Beachvolleybal in Hamburg als bondscoach fungeert, blijft aan als assistent-bondscoach.   

Aan de Olympische Spelen mogen maximaal twee Nederlandse mannenteams deelnemen. Anfiloff zal zich met beide topteams trachten te plaatsen voor Tokio.  

Reacties Victor Anfiloff, Christiaan Varenhorst en Joop Alberda

Victor Anfiloff: “Het is altijd een droom voor mij geweest om deel uit te maken van een programma dat voor de medailles speelt op de Olympische Spelen. Ik moest deze keuze gewoon maken, dat voelde haast als een verplichting, in de positieve zin van het woord. Ik heb vroeger met deze jongens gewerkt en we gaan nu alles geven om te presteren in Tokio.”  

Speler Christiaan Varenhorst, o.a. vice-wereldkampioen van 2015: “Ik ben hartstikke blij met de aanstelling van Victor. Dat er in zo’n kort tijdsbestek zo’n capabele coach is binnengehaald verdient een compliment. Ik zie veel toekomst in onze samenwerking met Victor.”  

Technisch directeur Joop Alberda: “We zijn erg content dat Victor het gaat doen. Hij heeft zijn sporen verdiend in de Nederlandse sport en kent de spelers en onze topsportorganisatie heel goed. Hij kan met onze bestaande teams vervolgstappen gaan zetten om het komende jaar maximaal te presteren.”