Vanaf seizoen 2019-2020 zijn alle Nevobo jeugdcompetities opgedeeld in 2 helften (Foto Hoogendoorn)
Vanaf seizoen 2019-2020 zijn alle Nevobo jeugdcompetities opgedeeld in 2 helften (Foto Hoogendoorn)
  • Publicatie 26-02-2019

Competitie volop in beweging

Bond en clubs werken samen aan een nog beter competitieaanbod

Er gebeurt veel in volleyballand! Niet alleen voor, maar zeker ook achter de schermen wordt hard gewerkt om volleybal nog beter en leuker te maken, bijvoorbeeld door vernieuwing en verbetering van de competitie. Eén van de speerpunten op dat gebied is de opzet van de regionale competities zoveel mogelijk gelijk trekken, zodat in elke regio dezelfde uitgangspunten worden gehanteerd. De richtlijn is een prominent onderdeel van het optimaliseren van de samenwerking tussen de vier Nevobo regio’s. 

Jeugdcompetities in 2 helften
In dat kader draait in regio Noord dit seizoen een pilot in de jongenscompetitie. Door het seizoen op te delen in twee helften, zoals in de andere drie regio’s, kunnen teams halverwege beter op niveau worden ingedeeld. Ook Sudosa Desto uit Assen deed mee aan de pilot. “We zijn blij met deze nieuwe competitieopzet; we hebben nu een betere competitie dan het eerste half jaar. Toen hadden we weinig uitdaging, nu staan we tegenover teams die meer aan ons gewaagd zijn”, constateert Sudosa-wedstrijdsecretaris Mariska Boverhuis tevreden. “Doordat er geen overvloed aan jongens is en het niveau per seizoen nogal kan fluctueren, is dit een hele goede stap van de bond. Samen hebben we gezorgd voor meer uitdaging voor de mannen.”   

De keuze om in regio Noord het seizoen in twee helften te verdelen en zo aan te sluiten bij de werkwijze van de andere regio’s is dus een goede geweest. Vanaf seizoen 2019-2020 zullen dan ook alle jeugdcompetities in het Noorden én de rest van Nederland bestaan uit twee afgebakende seizoenshelften.  

In regio Zuid wordt komend seizoen bovendien onderzocht of het opdelen van de competitie in twee helften ook de laagste (3e) seniorenklasse aantrekkelijker maakt. De clubs in de regio worden daar binnenkort over geïnformeerd.  En er zijn meer ideeën over het optimaliseren van competities. Zo zullen alle Nevobo regio’s de komende tijd onderzoeken of de opzet van de bekercompetitie nog voldoende aansluit bij de wensen en behoeften van clubs.  

Cool Moves Volley 2.0 
De afgelopen twee seizoenen is ook volop gewerkt aan het optimaliseren van de spelregels voor de jongste volleybalcategorie, Cool Moves Volley.  “Leren volleyballen is best moeilijk en voorheen vrij statisch. Cool Moves Volley heeft daar al verandering in gebracht, maar we zijn er, samen met veel clubs, van overtuigd dat het nóg leuker kan”, aldus Peter van Tarel, manager Sportontwikkeling. De (voorlopig) aangepaste CMV-regels worden al volop getest door verenigingen. “We verwachten de vernieuwde spelregels, waarin de feedback van testende clubs is verwerkt, komend seizoen in alle regio’s door te voeren”, besluit Van Tarel.  

De volleybalcompetitie is dus volop in beweging. Heb jij goede ideeën om jouw competitie te verbeteren, denk en/of test je graag mee? Mail naar de competitiemedewerker in jouw regio! 

Verbeteren en variëren competities pijler Jaarplan 2019  
Het verbeteren en variëren van ons competitieaanbod is één van de pijlers van ons Jaarplan 2019. We verwachten op basis van de uitkomsten van de consultatierondes dit jaar een verdere verdieping te kunnen geven aan de wijze waarop we onze competities (nog) beter kunnen laten aansluiten bij de behoefte van onze (potentiële) volleyballers.