Waarom starten met de sportspeeltuin op jouw club?

Waarom starten met de sportspeeltuin op jouw club?

Gepubliceerd op 17 januari 2023

Het organiseren van een goed aanbod voor peuters en kleuters lijkt misschien ingewikkeld, maar met de Sportspeeltuin helpen we je graag op weg. Lees verder en maak gebruik van de subsidie.

Waarom de Sportspeeltuin?

Omdat het tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer is dat kinderen voldoende én goed leren bewegen, vindt de Nevobo het belangrijk om een breed motorisch aanbod te bieden voor onze (toekomstige) sporters. We zien steeds meer sportaanbod voor jonge kinderen, waarbij een focus ligt op het technisch aanleren van sportspecifieke vaardigheden. Vanuit onze Visie op Jeugdvolleybal streven we ernaar dat kinderen goed leren bewegen voordat ze goed leren sporten. Daarmee stimuleren we uiteindelijk een leven lang plezier in bewegen en sport. Daarnaast zijn ook veel verenigingen op zoek naar aanwas van onderaf. De Sportspeeltuin biedt heel veel kansen voor beiden!

Over de Sportspeeltuin

De Sportspeeltuin, voorheen de Volleybalspeeltuin, is een programma dat bestaat uit tien lessen die vier keer herhaald worden. Ook zijn enkele themalessen toegevoegd aan dit programma, zoals Carnaval en Pietengym. Tijdens de lessen zijn de kinderen vooral lekker aan het spelen en bewegen, terwijl ze ongemerkt aan hun motorische vaardigheden werken. De Sportspeeltuin is door Kenniscentrum Sport & Bewegen gewaardeerd met de maximale score van drie sterren voor breed motorisch aanbod en mag zich daarmee officieel Partner in Veelzijdig Bewegen noemen!

Waarom zou jij starten?

Omdat de Sportspeeltuin een enorme kans is voor volleybalclubs om een brede basis te creëren met grote betrokkenheid van ouders én er diverse mogelijkheden zijn om ondersteuning te krijgen vanuit de gemeente en/of de Nevobo. Op dit moment hebben 36 verenigingen al een Sportspeeltuin. Voegen we jouw club binnenkort aan het lijstje toe?

Coördinator speeltuin VV Saasveldia:
“In vier jaar tijd heb ik kunnen toewerken naar 2 CMV teams van ieder 6 speelsters, komt er komend seizoen een nieuw CMV-team bij en blijft de aanwas daaronder tussen de 10 - 15 kinderen in de speeltuin. Voordat we met de speeltuin begonnen, waren er geen CMV-teams en bloedde de vereniging dood van onderuit. Een herkenbaar geluid in de omgeving van Twente bij verenigingen en deze invalshoek kan een eyeopener zijn om zo meiden en jongens op tijd de sporthal in te krijgen en ze spelenderwijs kennis te laten maken met volleybal en dat ze leren dat met elkaar sporten superleuk kan zijn.” Lees verder

Financiën

Een groot voordeel van de Sportspeeltuin is dat je gebruik kunt maken van een subsidie vanuit Nevobo. De subsidie die beschikbaar is dient als basisvergoeding voor de zaal en trainer. Hierdoor nemen we het financieel risico voor een groot deel weg waardoor de drempel veel lager is om te starten. Daarnaast stimuleren we op deze manier het betalen van de trainer voor het geven van deze activiteiten wat tevens een onderdeel is van het professionaliseren van de sport, club en trainersvak.

Hoe start je?

Met ons speciale handboek voor de Sportspeeltuin kan je heel eenvoudig starten op jouw vereniging. Enthousiasmeer een paar ouders om de kar te trekken, vraag de subsidie aan en start snel! Vervolgens is met het uitdelen van flyers in de kleuterklassen en kinderopvang, je groep snel gevuld.

Heb je toch nog vragen? Guus Klein Lankhorst helpt je graag op weg!