Terugblik Nationaal Volleybalcongres - powered by Rabobank
Nationaal Volleybalcongres

Terugblik Nationaal Volleybalcongres - powered by Rabobank

Gepubliceerd op 6 juni 2024

Op zaterdag 1 juni kwamen 220 bestuursleden, trainers, coaches en vrijwilligers van volleybalverenigingen uit heel het land samen op Papendal voor het Nationaal Volleybalcongres - Powered by Rabobank. Rondom het thema 'Groeien met jeugd' werden diverse inspirerende workshops gegeven.

Plenaire opening 

In lijn met het thema 'Groeien met jeugd' werd dagvoorzitter Manon Nummerdor-Flier tijdens de plenaire sessies bijgestaan door jeugddagvoorzitter Sep Dekker. In zijn openingswoord onderstreepte Peter Sprenger, voorzitter van de Nevobo, het belang van plezier in sport. Michel Everaert (algemeen directeur) en Peter van Tarel (Manager Sportontwikkeling) bespraken de laatste ontwikkelingen en trends binnen het jeugdvolleybal. Joost van Geel, manager deskundigheidsbevordering bij NOC*NSF, belichtte de invloed van maatschappelijke thema’s op jeugdvolleybal en hoe clubs hierop kunnen inspelen.

Input van de jeugd

We vinden het belangrijk dat we niet alleen óver, maar juist ook mét jeugd praten. Daarom hebben we voorafgaand aan het congres een enquête uitgezet, die door bijna 300 jeugdleden tussen de 6 en 21 jaar is ingevuld. Hieruit blijkt dat 52% het belangrijk vindt dat hun trainer/coach veel verstand heeft van volleybal en 47% waardeert als een trainer oog heeft voor iedere speler. Verder noemt 29% vriendelijkheid, vertrouwen en motivatie als belangrijke eigenschappen van een trainer. 
 
De belangrijkste redenen om te volleyballen zijn het verbeteren van hun vaardigheden (64%) en plezier (57%). Bij de vraag naar volleybalhelden werden vooral familieleden en trainers genoemd, met Celeste Plak en Nimir Abdelaziz als meest inspirerende spelers. De mooiste herinneringen zijn gerelateerd aan volleybalkampen en kampioenschappen. Een grote meerderheid (86%) vindt plezier belangrijker dan winnen. In dit document vind je de alle resultaten van het onderzoek.

Workshopsessies

Na de plenaire opening namen de deelnemers deel aan twee workshops, waarvoor ze zich vooraf hadden ingeschreven. Een greep uit de workshops: Victor Anfiloff, voormalig bondscoach van Beach Team Nederland, hielp trainers hun vaardigheden in beachvolleybaltraining voor de jeugd te verbeteren. Ine Klosters van de Volleybal Trainers Academie besprak methoden om jeugd actief bij de club te betrekken. Kim Wolswijk, eigenaar van KidsVolley, bood inzicht in factoren die belangrijk zijn bij teamindelingen en deelde praktische tips.  

Tussen de sessies door was er een lunchpauze met verschillende informatiestands. Daarna volgde een tweede reeks workshops over onderwerpen als nieuwe spelvormen, professionalisering, bevordering van inclusiviteit, en nascholing voor Vertrouwenscontactpersonen. Ook was er een speciale werkconferentie voor bestuurs- en bondsraadsleden.

Tweede plenaire sessie

Tijdens de tweede plenaire sessie nodigden Manon en Sep de deelnemers uit om hun ervaringen en opgedane inzichten van de dag te delen. Eén van de deelnemers deelde geraakt te zijn door de theatervoorstelling Onze club is van iedereen: “Ze beelden de dingen die onbesproken blijven uit, waardoor het juist bespreekbaar wordt.” Een andere deelnemer liet weten aan het denken te zijn gezet over hoe hij de jeugd meer kan betrekken bij de vereniging, niet alleen bij het volleyballen.

Afsluitend sprak Lutger Brenninkmeijer, procesbegeleider bij NOC*NSF, over hoe verenigingen kunnen profiteren van Rabo ClubSupport, een initiatief waarbij Rabobank verenigingen op maat ondersteunt. De dag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel. 

Presentaties

Klik op onderstaande button voor een overzicht van alle presentaties.