Spelenderwijs leren bewegen in Sportspeeltuin!
Sportspeeltuin

Spelenderwijs leren bewegen in Sportspeeltuin!

Gepubliceerd op 1 december 2021

De Sportspeeltuin is een programma voor kinderen van 4 tot 6 jaar, gericht op veelzijdig bewegen. Kinderen leren spelenderwijs en met veel plezier bewegen.

Waarom een programma voor jonge kinderen?

Uit vele onderzoeken blijkt dat de motorische vaardigheden van kinderen steeds minder goed ontwikkeld zijn. Daarnaast zien we steeds meer sportaanbod voor jonge kinderen, waarbij een focus ligt op het technisch aanleren van sportspecifieke vaardigheden. Vanuit de Visie op Jeugdvolleybal streven we ernaar dat kinderen goed leren bewegen voordat ze goed leren sporten. Daarmee stimuleren we uiteindelijk een leven lang plezier in bewegen en sport.

Wat is de Sportspeeltuin?

De Sportspeeltuin, voorheen de Volleybalspeeltuin, is een programma dat bestaat uit tien lessen die vier keer herhaald worden. Ook zijn enkele themalessen toegevoegd, zoals Carnaval en Pietengym. Tijdens de lessen zijn de kinderen vooral lekker aan het spelen en bewegen, terwijl ze ongemerkt aan hun motorische vaardigheden werken. De Sportspeeltuin is door Kenniscentrum Sport & Bewegen gewaardeerd met de maximale score van drie sterren voor breed motorisch aanbod en mag zich daarmee officieel Partner in Veelzijdig Bewegen noemen!

Voor volleybalverenigingen biedt dit een kans om nieuw aanbod te organiseren en kinderen (en ouders) op jonge leeftijd te betrekken bij de club. Het programma van de Sportspeeltuin is gratis te gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende toestellen en materialen die standaard in de meeste sportaccommodaties aanwezig zijn. In het Handboek Sportspeeltuin (zie de download hieronder) staan, naast de lessen, tips en aandachtspunten voor verenigingen en begeleiders. Er wordt bovendien gewerkt aan een aanvullende opleiding voor trainers die de Sportspeeltuin lessen willen geven. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

We zien de Sportspeeltuin als een onderdeel van veelzijdig bewegen, maar zeker niet als enige onderdeel. Kinderen leren bewegen door buiten te spelen, zwemles, gymnastiekles en allerlei activiteiten met papa en mama. En nu kunnen volleybalverenigingen daar een aanvullende rol in spelen met behulp van de Sportspeeltuin!