MDT  - Next Generation Volleyball Coaches

MDT  - Next Generation Volleyball Coaches

Door deelname aan het Maatschappelijk Diensttijd - Next Generation Volleyball Coaches kunnen jongeren tussen de 12 tot 30 jaar zich ontwikkelen in besluitvormende rollen zoals trainer, coach en TC-lid. Ze worden hierin ondersteund door een vrijwilliger van de club. Dit zal niet alleen de persoonlijke ontwikkeling van jongeren stimuleren, maar ook de kwaliteit van trainingen verbeteren, het sportaanbod verrijken en kansen vergroten van jonge sporters!

Programma MDT - NGVC

Met MDT-NGVC leren jongeren in 12 weken tijd meer over zichzelf en hun (verborgen) talenten. Het programma loopt van september t/m november, waarbij we aftrappen met een inspirerend webinar en afsluiten met een activiteit op Papendal.

Jongeren kunnen binnen MDT-NGVC kiezen uit drie opleidingen/cursussen: Beginnerscursus Training geven, Beginnerscursus TC of een Volleybaltrainer 2 opleiding. De begeleider vanuit de vereniging bepaalt samen met de jongere welk traject het meest geschikt is. De opleiding wordt gesubsidieerd, dus er zijn geen kosten aan verbonden. Daarnaast gaan de jongeren training geven en/of coachen of aan de slag in de Technische Commissie.

Wat krijgen de jongeren ervoor terug?

Deelname biedt unieke voordelen: waardevolle leerervaringen, een vrijwilligersvergoeding én de kans om in contact te komen met het nationaal team. Bovendien ontvangen deelnemers tal van extra's, waaronder:

 • Een officieel MDT-certificaat;
 • Een diploma voor de succesvol afgeronde cursus of opleiding;
 • Een vrijwilligersvergoeding (€2,75 - €5 per uur afhankelijk van de leeftijd, tot een max. van € 85,50 of €150), uitbetaald na afronding van het traject. Mocht je al aan de maximale vrijwilligersvergoeding zitten, dan zullen we in overleg met de vereniging een andere manier vinden om deze vergoeding ten gunste van jou in te zetten.
 • Een inspirerende webinar door coaches van het nationale team;
 • Een afsluitende activiteit op Papendal, het Topsportcentrum van Nederland. Dit is dé plek waar onze nationale volleybalteams dag in dag uit trainen. Naast een workshop gegeven door een van de trainers van de nationale teams, is er volop ruimte om vragen te stellen over de topsportomgeving op Papendal of over je eigen team. Je krijgt ook een exclusieve rondleiding over het complex, inclusief alle faciliteiten, en geniet van een lunch in het restaurant tussen de topsporters.

Wat wordt er van de club verwacht?

Wil jij jongeren (12-30 jaar) in de club de kans geven zich te ontwikkelen naast het volleybal? Met MDT - NGVC bied je ze de kans om hun talenten te ontplooien, zich maatschappelijk in te zetten en zich te laten inspireren door de top van het Nederlandse volleybal!

 • De club dient één of twee begeleiders aan te stellen.
 • Halverwege het traject nemen de begeleiders deel aan een intervisie met begeleiders van andere clubs om ervaringen uit te wisselen.
 • De club/begeleider nodigt jongeren uit om deel te nemen aan het programma.
 • Jongeren gaan een (gratis) training volgen. Daarnaast gaan ze een groep training geven of aan de slag in de Technische Commissie.
 • De begeleider en jongeren nemen deel aan de afsluitende activiteit op Papendal.

Doe mee!

Er is beschikbaarheid voor 100 jongeren, verdeeld over 20 clubs (ca. 5 jongeren per club). Voor begeleiders is er een vergoeding van € 100 per jongere. Heeft jouw club interesse om dit programma aan te bieden aan jeugdleden binnen de club? Maak dit dan kenbaar bij jouw Accountmanager! De vooraanmelding loopt tot 1 juni 2024.

Over Maatschappelijke Diensttijd (MDT)

Maatschappelijk Diensttijd (MDT) biedt jongeren tussen de 12 en 30 jaar de kans om gedurende een aantal weken tot maanden hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. Zo organiseren jongeren bijvoorbeeld sportactiviteiten in de buurt, geven taalles aan nieuwkomers of begeleiden eenzame ouderen als buddy.

Vanuit de doelstellingen van MDT zijn drie pijlers opgesteld: iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling en betekenisvolle ontmoetingen. Next Generation Volleyball Coaches haakt aan bij de drie pijlers:

 • Iets doen voor anderen/samenleving: Jongeren worden opgeleid tot coaches, wat bijdraagt aan sportieve ontwikkeling van andere kinderen en tieners, versterkt de sportparticipatie en -ervaringen in de gemeenschap.
 • Talentontwikkeling: Jongeren krijgen kansen om coachingsvaardigheden te ontwikkelen, wat bijdraagt aan persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.
 • Anderen ontmoeten: Betrekken van jongeren als coaches stimuleert interactie tussen verschillende leeftijdsgroepen binnen de sportgemeenschap, wat sociale connecties en relaties stimuleert en solidariteit bevordert.

Daarnaast draagt het programma bij aan het empoweren van jongeren: Het project voorziet jongeren van vaardigheden, kennis en zelfvertrouwen om actief deel te nemen aan volleybalactiviteiten, training te geven en verantwoordelijkheden op zich te nemen binnen hun sportgemeenschap.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Dorien Tenhaeff

Dorien Tenhaeff

Projectleider
Bijgewerkt op