Jan van Dooren en zijn familie
Jan van Dooren en zijn familie
  • Publicatie 11-05-2023

Jan van Dooren fluit duizendste wedstrijd

Scheidsrechter Jan van Dooren (67), actief in de 2e en 3e divisie, uit Oostelbeers heeft een unieke prestatie geleverd door op 29 april 2023 zijn duizendste (!) wedstrijd te fluiten.

Op 6 november 1982 kwam hij voor het eerst in actie als scheidsrechter en op 29 april tijdens de PD-wedstrijden in Middelbeers stond hij voor de duizendste keer op de bok. Dat bijzondere moment kon niet ongemerkt voorbijgaan. Daarom ontving van Dooren als aandenken een speciaal scheidsrechtersshirt. En dat is niet alles, want als kers op de taart werd van Dooren ook uitgeroepen tot scheidsrechter van het seizoen in regio Zuid.  

Reden genoeg om Jan van Dooren aan het woord te laten over zijn grote passie. Waar haalt hij als scheidsrechter de meeste energie uit en welk advies heeft hij voor beginnende scheidsrechters?   

Waarom ben je in 1982 scheidsrechter geworden en hoe ben je destijds begonnen? 
"Ik ben begonnen vanwege het feit dat een vereniging nu eenmaal scheidsrechters nodig heeft, maar ook vanwege mijn passie voor volleybal. Zo ben ik uiteindelijk in de 2e divisie terecht gekomen en wie weet waar het nog gaat eindigen."
 
Waar haal je als scheidsrechter de meeste energie uit?  
"Ik beschouw het fluiten van wedstrijden als mijn hobby. Al vele jaren fluit ik met vaste collega’s waarmee ik naar de sporthal rijd, na afloop van de wedstrijd een hapje eet en weer samen naar huis rijd. Scheidsrechter zijn wordt daardoor meer dan alleen een (saaie) autorit en een oppervlakkig gesprekje met een collega. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om, tot op zekere hoogte, contact te hebben met de teams en hun begeleiders. Ook dat geeft mij een positieve vibe!"
 
Hoe vind je het dat je inmiddels al duizend wedstrijden hebt gefloten?  
"Duizend wedstrijden is een mijlpaal! Ik realiseer me dat ook en ben me er ook van bewust dat niet veel collega’s dat bereiken in deze tijd. Het zorgt toch wel voor een beetje een ingetogen trots gevoel." 

Sta je stil bij je duizendste wedstrijd?  
"Afgezien van het feit dat ik al die jaren een overzicht bijhoud (met datum, locatie, niveau, uitslag) van de door mij gefloten wedstrijden, en daar komt de duizendste ook bij, sta ik er zelf niet echt bij stil. De Nevobo en de vereniging waarvan ik lid ben (VC ODI) stonden er wel op een leuke en tastbare wijze bij stil tijdens de P/D-wedstrijden op zaterdag 29 april 2023 in sporthal De Klep in Middelbeers."
 
Welk advies wil je andere (beginnende) scheidsrechters meegeven?  
"Op de eerste plaats: wees zo onopvallend mogelijk in je rol als scheidsrechter bij een wedstrijd. Probeer niet-correct gedrag van spelers en/of begeleiding zoveel mogelijk op een menselijke manier te corrigeren en durf dat ook eens met een ‘kwinkslag’ te doen in plaats van met een kaart. Blijf positief in het contact met teams en spelers zowel tijdens als vóór en na een wedstrijd."

Ga je voorlopig nog door als scheidsrechter of heb je andere plannen?  
"Voorlopig ga ik nog wel enkele jaren door als scheidsrechter. Ik ben, mede door mijn leeftijd wel begonnen met het kwantitatief afbouwen van wedstrijden. Zodra ik zelf en/of betrokkenen merken dat ik het niet meer aankan, dan stop ik onmiddellijk. Vanaf dat moment is er namelijk geen sprake meer van een gelijk speelveld en dat is naar mijn mening de enige basis waarop het goed kan gaan."  

Wat wil je tot slot nog meegeven aan volleyballend Nederland?  
"Laten we met z’n allen respectvol bezig blijven in en naast het veld. We moeten voorkomen dat (jonge) scheidsrechters door een gebrek aan respect voor elkaar afhaken."