fotohoogendoorn.nl
fotohoogendoorn.nl
  • Publicatie 07-04-2022

Jeugdbeleid Sudosa-Desto basis voor succes op NOJK

Op 16 april zijn de halve finales van de Volleybaldirect Open (NOJK) gespeeld. Sudosa-Desto was met negen teams opnieuw goed vertegenwoordigd. Wat is hun geheim?

Sudosa-Desto staat al jarenlang bekend om haar goede jeugdafdeling. Voor de oorsprong van het succes gaan we terug naar 1983, toen de vereniging uit Assen professional Rita Buikema in dienst nam. Zij is de grondlegger van de professionalisering van het jeugdvolleybalbeleid binnen de vereniging en is er nog altijd actief, vertelt voorzitter Alfred Barkhuis. “Dat jeugdbeleid begint met de mini’s, je wil zoveel mogelijk kinderen in aanraking laten komen met volleybal en de vereniging. Dat doen wij door het volleybal naar de wijk te brengen, in plaats van andersom. Als je veel mini’s hebt, probeer je hen spelenderwijs het volleybal te leren. Net als bij de iets oudere jeugd moet daar wel een goede trainingsstructuur achter zitten. Wij vinden het belangrijk dat de jeugd twee keer per week traint, onder begeleiding van gekwalificeerde trainers. Niemand staat zonder de juiste papieren voor een groep. We zien dat ouders bereid zijn om een bepaalde contributie te betalen voor die trainerskwaliteit.”

Onderscheid tussen jongens en meisjes
Binnen de jeugdopleiding is de afgelopen jaren geïnvesteerd in het jongensvolleybal. Inmiddels maakt Sudosa-Desto al vanaf de mini’s een onderscheid tussen jongens en meisjes. “Jongens moeten op een andere manier vermaakt worden. Ze zijn vaak meer competitief, willen veel variatie en vooral smashen. Daar horen andere oefeningen bij. Zo proberen we ook voor hen een aantrekkelijke sport te zijn.”

Daarmee lijkt Sudosa-Desto een succesformule te hebben gevonden. Terwijl steeds minder jongens kiezen voor volleybal, spelen er in Assen juist relatief veel en ook nog op een hoog niveau. Net als de meisjesselecties, halen ook de jongensteams de afgelopen jaren de finalerondes van de NOJK; het toernooi waar Sudosa-Desto dit jaar met negen teams in de halve finale weer bijzonder goed vertegenwoordigd is. “Voor de NOJK werken we met aparte trainingsgroepen. Naast twee keer per week trainen met je reguliere competitieteam, trainen de talentvolle spelers nog een derde keer als selectieteam waarmee we de NOJK spelen.”

Plezier versus presteren
Hoewel de NOJK voor Sudosa-Desto echt een toernooi is waar het graag wil presteren, verliest de vereniging het spelplezier niet het oog. “Plezier is een van onze drie kernwaarden”, aldus Barkhuis. “In de jeugdcompetities hopen we op leuke, gelijkwaardige wedstrijden waardoor de kinderen zich kunnen ontwikkelen. Als zij laatste worden in de competitie, is dat niet erg. Daar hanteren we een sociaal wisselbeleid, waardoor iedereen ongeveer evenveel speelt. Bij de NOJK speelt in principe het beste team, dus kan het zijn dat je wat vaker aan de kant zit. Dat weten de spelers, we gaan echt voor de winst. Toch is een NOJK-dag een dagje uit waarin het volleybalplezier en elkaar aanmoedigen centraal staan. Ouders en andere supporters komen mee, verkleed in onze groene clubkleuren, en de deelnemende teams kijken bij elkaars wedstrijden.”

Hoger regionaal volleybalniveau
Het werven van jonge leden, het maken van onderscheid tussen jongens en meiden op vroege leeftijd en de successen op jeugdtoernooien, maken Sudosa-Desto tot een voorbeeldclub voor omliggende verenigingen. Als Superclub, bij Sudosa-Desto omschrijven ze zichzelf als Supportclub, neemt de vereniging die rol graag op zich. “We willen de andere clubs helpen om hun jeugdbeleid te verbeteren en samen het volleybal in de regio naar een hoger niveau tillen. Zelf hebben we daar ook belang bij. Onze jongens moeten vaak ver reizen voor uitwedstrijden, dus wij zijn er gebaat bij wanneer er dichter bij huis meer tegenstand komt.”

Zo organiseerde Sudosa-Desto in mei van vorig jaar, toen het coronavirus ons nog stevig in haar greep had, in samenwerking met de Nevobo een online bijeenkomst. “Alle omliggende verenigingen waren uitgenodigd en kregen uitleg over onze aanpak en wat we konden betekenen voor de regio. De clubs konden aangeven waar zij graag hulp bij wilden. Zo waren er verenigingen die meer jeugdleden of specifiek jongens wilden werven, terwijl anderen graag advies kregen over trainersbegeleiding. Met de kennis en kunde van Rita kunnen we hen op zulke aspecten ondersteuning bieden.”

Evenaren of overtreffen
Het verbeteren van het jeugdbeleid is een project van de langere termijn en de resultaten ervan zullen voor de omliggende verenigingen niet van de ene op de andere dag zichtbaar zijn. Zelf hoopt Sudosa-Desto in ieder geval op korte termijn weer te kunnen laten zien waar een goede jeugdopleiding in kan resulteren. “Bij de laatste editie van de NOJK werden we met drie teams Nederlands Kampioen, wonnen we de prijs voor de best presterende meisjeslijn en kregen we de Jaap Kasteeltrofee voor de best presterende jeugdafdeling. Het zou mooi zijn als we dat kunnen evenaren of zelfs overtreffen. We kijken in ieder geval uit naar een mooi dagje volleybal met alle aanwezige spelers, trainers, ouders en supporters!”

Ga aan de slag met professionaliseren! 
Lijkt het jou interessant om net als Superclub Sudosa-Desto werk te maken van jullie jeugdbeleid door de inzet van een professionele kracht? Ga dan naar onze pagina Professionaliseren. Hier vind je meer informatie over wat professionaliseren en wat Superclub inhoudt, wat het voor jullie en de regio kan betekenen en welke stappen jullie kunnen nemen om te professionaliseren, ondersteund met een animatievideo en ondersteuningstools.

Ga naar de pagina 'Professionaliseren’