fotohoogendoorn.nl
fotohoogendoorn.nl
  • Publicatie 21-03-2022

Lidmaatschap Voltena gaat om méér dan volleybal

Ledenaantallen dalen en dus richt Debora Kadijk, professional bij Voltena, zich veel op ledenwerving. “Ik heb tijd om activiteiten te perfectioneren en samenwerking met omliggende clubs op te zetten.”

Door corona zien vele clubs hun ledenaantallen dalen. Maar hoe zorg je voor ledenbehoud en voor nieuwe leden? Superclub Voltena hebben we gevraagd hoe zij dit aanpakken samen met hun professional Debora Kadijk. Laat je inspireren!

Kadijk heeft als professional een vol takenpakket bij de Superclub in de Noord-Brabantse gemeente Altena. Ze is trainster, trainersbegeleider, lid van de technische commissie, bestuurslid en onderdeel van de organisatie van de damesploeg die in de Eredivisie uitkomt, maar houdt zich dus ook nog fanatiek bezig met de ledenwerving. Dat heeft in de afgelopen periode zo’n tien nieuwe jeugdleden opgeleverd. “We hebben meerdere activiteiten”, vertelt ze. “We organiseren vriendjes- en vriendinnetjesdag en bieden ouder-kindtrainingen aan, omdat we de ouders graag een keer mee willen laten doen nu ze door corona geruime tijd niet langs de lijn mochten staan. De binding met hen is namelijk evengoed belangrijk bij ledenwerving.”

“Ook hebben we een talentenshow, waarbij de kinderen aan hun teamgenootjes kunnen laten zien welk talent ze naast volleybal hebben”, gaat Kadijk verder. “Als je bijvoorbeeld piano speelt, dan kun je bij de training eens iets laten horen. Daarmee willen we aan andere kinderen laten zien dat het lidmaatschap om méér draait dan alleen volleybal. Het gaat ook om vriendschap en gezelligheid. Dat maakt lid worden van de vereniging een stuk leuker.”

Gezond, gezellig en gaaf
Voor een andere wervingsactiviteit doet Kadijk een beroep op de speelsters van Dames 1. In aanloop naar het scholentoernooi, dat door het coronavirus werd verplaatst en nu in mei zal worden gehouden, gaan zij gaan langs op basisscholen om te vertellen over volleybal. En ook daarbij geldt: het draait niet alleen om het volleybalaspect. “Natuurlijk laten ze een mooi volleybalfilmpje zien, maar ze benadrukken dat sporten gezond, gezellig en gaaf is. Er komt nog een nieuw filmpje aan, een soort teaser over een training voor de jongste jeugd, inclusief een korte instructievideo. Die gaan de speelsters straks ook op de scholen tonen. Daarnaast nodigen we de kinderen uit voor een clinic van de speelsters en mogen ze een keer op de tribune naar een wedstrijd komen kijken.”

De trainingen voor vriendjes, vriendinnetjes en ouders geeft Kadijk niet allemaal zelf, net zoals ze niet met de speelsters van Dames 1 meegaat naar de scholen. Een belangrijke rol voor haar ligt in het voortraject en in de coördinatie op de achtergrond. Ze vertelt de trainers hoe ze goede trainingen kunnen verzorgen en onderhoudt contact met de scholen. “De gemiddelde vrijwilliger is al druk zat met het geven van de eigen trainingen. Daarom is het voor de club zo prettig dat ik als professional wel de tijd heb voor al deze taken. Anders komt de vaart er nauwelijks in.”

Sterker volleyballandschap
Hoewel Voltena een relatief kleine dorpsvereniging is, pakt het als Superclub haar verantwoordelijkheid in de regio. Met behulp van Kadijk gaat Voltena namelijk samenwerkingen aan met omliggende verenigingen, om zo een bijdrage te leveren aan de collectieve volleybalgemeenschap en om het volleyballandschap in zijn geheel sterker te maken. De clubs uit de buurt hebben dan ook veel profijt van de professional bij hen om de hoek. Aan het begin van 2022 werd bijvoorbeeld, mede door de goede samenwerking met Beachsport Vereniging Werkendam, een buitentoernooi georganiseerd waar ook de omliggende verenigingen welkom waren. “Aan de andere clubs hebben wij kunnen laten zien hoe we onze trainingen voor de jeugd geven. Ik gaf een workshop over hoe je jonge kinderen op een leuke manier kunt leren volleyballen. Dat bood hun trainers weer inspiratie.”

In lijn hiermee organiseert Voltena, ook samen met de Beachsport Vereniging, het trainerscafé. De laatste editie werd noodgedwongen intern georganiseerd, maar normaliter zijn ook andere verenigingen ervoor uitgenodigd. “De trainers van verenigingen uit de buurt komen dan met elkaar sparren en luisteren naar hoe ik het graag zie bij Voltena. Eén van de zaken die ik altijd benoem, is de KBSS-methode. Dat is een speelwijze die ik heb bedacht, waarbij je heel lange rally’s hebt en die heel dynamisch is. Bij de clubs uit de regio is daar veel interesse voor en het enthousiasmeert kinderen om te gaan volleyballen, dus ik leg de trainers graag uit hoe ze deze methode kunnen implementeren. Trainersbegeleiding leidt namelijk tot betere trainers, betere trainers leiden weer tot meer sportplezier, en meer sportplezier leidt tot meer leden. In die begeleiding stop ik dus veel energie.”

Ga aan de slag met professionaliseren! 
Lijkt het jou interessant om net als Voltena aan de slag te gaan met professionaliseren, alleen of met andere verenigingen, om zo jouw vereniging en volleybal in jouw regio te versterken? Ga dan naar onze pagina Professionaliseren. Hier vind je meer informatie over wat professionaliseren en wat Superclub inhoudt, wat het voor jullie en de regio kan betekenen en welke stappen jullie kunnen nemen om te professionaliseren, ondersteund met een animatievideo en ondersteuningstools. Benieuwd naar meer inspirerende verhalen van Superclubs? Ga dan naar Professionaliseren voor clubs.

Ga naar de pagina 'Professionaliseren’