bron: Centrum Veilige Sport Nederland
bron: Centrum Veilige Sport Nederland
  • Publicatie 01-02-2021

Sociale veiligheid jeugd in coronatijd

Een belangrijk thema: sociale veiligheid voor jeugdspelers, ook in tijden van corona. Maar weet jij hoe je de sociale veiligheid van jouw jeugdleden bewaakt? Centrum Veilige Sport geeft tips.

In het coronaprotocol voor de sport van NOC*NSF wordt weergegeven hoe je op verantwoorde wijze invulling kunt geven aan de sport, ook voor de jeugd. Aanvullend hierop heeft Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) een aantal tips opgesteld die verenigingen kunnen gebruiken om sport in deze tijd ook op een sociaal veilige manier aan te bieden.

Voorkom grensoverschrijdend gedrag
Doordat verenigingen minder druk bezocht worden dan normaal, zijn er een aantal controlemechanismen op het gebied van gedrag anders dan we gewend zijn. Het is belangrijk daar als vereniging rekening mee te houden, zodat grensoverschrijdend gedrag kan worden voorkomen. Een aantal tips die hierbij kunnen helpen zijn het 4-ogen principe, het geven van vertrouwen aan ouders dat hun kinderen op een sociaal veilige manier kunnen bewegen bij jouw vereniging én ervoor zorgen dat het thema op de agenda blijft. Dit betreft een kleine greep uit het overzicht met alle tips. Hieronder vind je alle tips.

Download alle tips hier en voorkom grensoverschrijdend gedrag!

'Niet pluis-gevoel'
Het gaat niet alleen om de sociale veiligheid op de vereniging, maar ook elders, zoals thuis. Het komt geregeld voor dat verenigingen vermoedens hebben dat de thuissituatie van kinderen niet optimaal is of hebben een 'niet pluis-gevoel’. Dit kan gaan over verwaarlozing, de druk in huis die ontstaat doordat we dichter bij elkaar zitten dan normaal, maar ook over huiselijk geweld of seksueel misbruik. Het contact met klasgenoten en leraren op school valt nu echter weg en ook het contact met teamgenoten en trainers is minimaal. Dit is zichtbaar bij het Centrum Veilige Sport, waar signalen binnenkomen van verenigingen die zich zorgen maken over pupillen.

Het is dus belangrijk om het contact met je sporters te blijven onderhouden, ook in tijden van corona. Maar op welke manier doe je dat? Wat zijn de do’s en dont’s? Hieronder vind je een aantal tips die als richtlijn kunnen dienen.

Download de tips hier