Foto: Wevo'70 dames 1
Foto: Wevo'70 dames 1
  • Publicatie 23-12-2020

Wevo’70 wil Besturen met Impact

Het bestuur van Wevo’70 uit Weerselo wilde weten of wat zij al deden goed was en waarin zij zich kunnen ontwikkelen. Zij gaven zich via het Lokaal Sportakkoord op voor de cursus Besturen met Impact.

Wevo’70 staat voor de Weerselose Volleybalvereniging, opgericht in 1970. De club uit Twente heeft zo’n 200 leden, maar dat is flink minder dan jaren daarvoor. Wevo'70 heeft op 30 oktober 2019 samen met andere clubs uit de gemeente Dinkelland het lokaal sportakkoord ondertekend. Het is een overeenkomst waarin is afgesproken dat het doel is dat ‘Iedereen in Dinkelland met plezier aan het sport en bewegen’ gaat.

“Uit het lokaal sportakkoord kwam naar voren dat het erop lijkt dat jeugd steeds eerder stopt met sporten”, vertelt Caroline Ganzeboom, penningmeester van Wevo'70. “We zijn heel druk bezig met nieuwe leden erbij krijgen, toch neemt het ledental de laatste jaren alleen maar af. Twintig jaar geleden hadden we twintig miniteams, nu nog maar twee.”

Tijdens een bijeenkomst voor het lokaal sportakkoord werd besproken waar verenigingen zoal tegenaanlopen. “Veel besturen hadden zoiets van: wat doen we nu eigenlijk?”, zegt Ganzeboom. “Wat wordt er van ons verwacht, wat moeten we doen als bestuur? Als nieuw bestuurslid had ik dat ook. Ik miste een lijn in ons beleid.”

Cursus Besturen met Impact
Via de Nevobo en het lokaal sportakkoord werd het bestuur van Wevo'70 gewezen op de mogelijkheid om zich op te geven voor de cursus ‘Besturen met Impact’ van de KNVB. Twee bestuursleden voelden daar wat voor, Ganzeboom was een van hen. Zij merkte vooral dat ze niet goed wist of wat zij in het bestuur deed wel het goede was. “Jij moet besturen, maar uitvoerend kun je niet alles doen. Ik werk 40 uur in de week, ik speel in Dames 1 en ben daarnaast minimaal één avond in de week bezig met het bestuur. Als ik alles wil doen, dan lukt dat niet. Je hebt snel het idee dat je bij alles wat je opzet zelf moet helpen. Dat was mijn valkuil en ik merkte dat meer bestuursleden dat lastig vonden. Dan ben ik wel benieuwd hoe ze ons bij zo’n cursus Besturen met impact kunnen helpen. Of ze tips kunnen geven.”

De cursus bestaat uit vier avonden van 19.00 tot 22.00 uur. Op 5 oktober 2020 was de eerste avond waarop de cursisten fysiek bij elkaar zijn gekomen. Het vervolg van de cursus is in verband met corona uitgesteld. Wel heeft de KNVB gratis cursusavonden aangeboden met als onderwerp ‘Besturen in crisistijd’.

Promotiefilmpje
Tijdens de bijeenkomsten spreekt Ganzeboom met bestuurders van andere verenigingen, maar wordt de deelnemers ook theorie over besturen aangereikt. “Wat op de eerste avond naar voren kwam is dat je jezelf als vereniging moet profileren. Als iemand lid van jouw vereniging wil worden, dan moet jij kunnen zeggen waarom diegene bij jou lid moet worden. Daaruit kwam een aantal dingen naar voren. Wat kun jij doen als vereniging om te profileren en hoe kun je dat aanpakken? Iemand vertelde dat ze een mooi promotiefilmpje hadden gemaakt voor hun vereniging. Dat zou ook wel iets voor ons kunnen zijn. We hebben nu een mooi nieuw beachveld, daar kunnen we een filmpje van maken, zodat we het kunnen promoten op social media of om rond te sturen.”

Bevestiging
Een van de vragen die al beantwoord zijn voor Ganzeboom, is de vraag of het bestuur van Wevo'70 goed bezig is. “Ik kreeg de bevestiging dat er al veel dingen zijn die we al doen. Je hoort van andere verenigingen waar zij mee bezig zijn. Dat zij bezig zijn een beleidsplan op te stellen en dat wij kunnen concluderen: ‘Oh, dat hebben wij al’. Het is een bevestiging, we zijn op de goede weg. Er kan veel beter, maar we beginnen niet op nul. We zijn al een heel eind. Dat is soms best fijn om daar de bevestiging van te krijgen.”

Ook benieuwd?
Ben jij als bestuurder ook benieuwd wat het lokaal sportakkoord voor jouw bestuur of jouw vereniging kan betekenen? De accountmanagers van de Nevobo kunnen je hierbij ondersteunen door samen eens te kijken naar de ambities van je vereniging en welke inzet vanuit het sportakkoord hierbij zou kunnen ondersteunen. Klik hier voor de contactgegevens van de accountmanagers in jouw regio.

Meer informatie over het lokaal sportakkoord vind je hier.