pixabay.com
pixabay.com
 • Publicatie 15-10-2020

Coronavirus en volleybal in Nederland

Op deze pagina vind je de meest recente berichtgeving over de gevolgen van het coronavirus voor de volleybalcompetitie.

Coronavirus en sport: veelgestelde vragen
Bij NOC*NSF komen veel vragen binnen met betrekking tot het coronavirus en sport, daarom hebben zij een lijst met veelgestelde vragen opgesteld, opgedeeld in verschillende categorieën. Bekijk hier hun FAQ. 


Laatst geüpdatet: 16 oktober

Hoe train je met maximaal 4 personen op 1,5 meter?
Sinds 14 oktober is het voor volwassenen niet meer toegestaan om met meer dan 4 personen samen te sporten. Daarbij moet er continu 1,5 meter afstand worden gehouden. Welke oefeningen passen hierbij? Je vindt ze hier!

Onderzoek: gevolgen corona sportverenigingen
In opdracht van het ministerie van VWS, in afstemming met de VSG en NOC*NSF, houdt het Mulier Instituut voor de tweede keer een peiling onder verenigingen naar de gevolgen van de coronacrisis. Door het invullen van de vragenlijst kan er een beter beeld worden gecreëerd die betrekking heeft op de behoeften van sportverenigingen in deze bijzondere tijd, op financieel en organisatorisch gebied. Vul deze vragenlijst voor woensdag 28 oktober! De uitkomsten hiervan zijn van grote waarde. Lees meer. 

Update: 15 oktober

FAQ NOC*NSF en FAQ Indoor volleybal geüpdatet
De FAQ van NOC*NSF en de FAQ Indoor volleybal is geüpdatet op basis van de afgekondigde aanvullende maatregelen die van kracht zijn per 14 oktober. Raadpleeg ze nu.

Update: 14 oktober

Landelijk protocol geüpdatet
Het landelijk protocol verantwoord sporten NOC*NSF is geüpdatet op basis van de afgekondigde aanvullende maatregelen die ingaan per 14 oktober 22.00 uur. Hiermee komt het volleybalspecifieke protocol te vervallen, omdat het protocol verantwoord sporten volstaat. Wel is er een volleybalspecifieke FAQ. Lees hier meer.

Update: 13 oktober

Volledige competitie tijdelijk stilgelegd
Tijdens de persconferentie op dinsdag 13 oktober werden er aanvullende maatregelen afgekondigd door premier Rutte en minister De Jonge om het coronavirus de kop in te drukken. Dit heeft gevolgen voor het volleybal:

 1. Alle competities, inclusief de Eredivisie- en jeugdcompetities, worden stilgelegd. 
 2. Voor 18 jaar en ouder geldt dat trainingen uitsluitend zijn toegestaan met een maximale groepsgrootte van 4 personen (inclusief trainer, indien trainer binnen het veld aanwezig is. Als de trainer buiten het veld instructies geeft, telt deze niet mee) met continue inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel. Nevobo adviseert de maximale groepsgrootte van 4 personen per heel volleybalveld toe te passen. Dit hangt uiteraard samen met de trainingsvormen die je kiest.
 3. Jeugdteams tot 18 jaar mogen gewoon blijven trainen. Wedstrijden onderling met teams van de eigen club zijn toegestaan. 

De maatregelen gelden per woensdag 14 oktober 22.00 uur voor ten minste 4 weken. 

Op onze pagina Organisatie indoor volleybal is inmiddels het protocol verantwoord sporten geüpdatet, evenals de FAQ van NOC*NSF en FAQ Indoor volleybal. 

Organisatie indoor Volleybal

Update: 9 oktober

Om sportverenigingen te helpen zijn de voorlichtingsmaterialen aangepast op basis van de nieuwe coronamaatregelen (per 28 september). Bekijk ze hier. Benieuwd naar alle hulpmiddelen, zoals protocollen, stappenplan voor volleybalverenigingen bij corona(-gerelateerde klachten), verwijzingen naar FAQ's, communicatiemiddelen et cetera? Bekijk dan onze pagina Organisatie indoor volleybal.

Update: 7 oktober

Update protocollen Indoor volleybal en -arbitrage
In dit artikel vind je een overzicht van de wijzigingen in het protocol Indoor volleybal, zodat je direct ziet wat er per 30 september is veranderd. Goed om te weten: je kunt altijd bij onze collega's van competitiezaken terecht om te sparren over corona-gerelateerde uitdagingen waar jouw club tegenaan loopt. Voor meer informatie klik je hier.

Update: 6 oktober

Corona stappenplan voor volleybalverenigingen
Weet jouw vereniging wat te doen bij corona-gerelateerde klachten en coronabesmettingen binnen de vereniging? Het stappenplan in het nieuwsbericht van dinsdag 6 oktober geeft richtlijnen hoe te handelen in verschillende situaties.

Update: 2 oktober

De protocollen van het indoor volleybal zijn per 30 september gewijzigd. Neem op deze pagina de laatste wijzigingen door. 

Een van de belangrijkste updates betreft het gebruik van de sportkantine. Die is voor de horecafunctie stilgelegd voor drie weken, maar lees hier voor welke functies de sportkantine wel mag worden gebruikt.

Update: 29 september

Op maandag 28 september maakte het kabinet bekend dat er extra maatregelen gelden voor de sport. Vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur geldt voor 3 weken dat sportactiviteiten zonder publiek moeten plaatsvinden. Ook zijn de sportkantines tijdelijk gesloten.

Lees er meer over in dit bericht.

Update: 21 september

Voor zes veiligheidsregio’s gelden er per zondag 20 september 18.00 uur aangepaste regels. Wat betekent dit voor het volleybal?

Je lees er meer over op deze pagina.

Update: 1 september

Zaalseizoen van start in tijden van corona
Het zaalseizoen is begonnen! Iets waar we met z’n allen ontzettend naar uitkeken. Maar hoe zorg je er als vereniging voor dat je voldoet aan alle richtlijnen vanuit de overheid? In deze publicatie vind je de doorverwijzing naar alle benodigdheden, waaronder een sportspecifiek protocol.

Update: 14 augustus

Meestgestelde vragen start zaalseizoen
Het indoor seizoen gaat bijna van start en om die reden ontvangen we logischerwijs vele vragen van verenigingen. Om die reden hebben we de meestgestelde vragen voor jullie op een rijtje gezet. Bekijk ze hier.

Update: 6 augustus

Voorbereidingstoernooien in coronatijden
De eerste voorbereidingstoernooien staan weer gepland voor de zaalcompetitie. Maar wat als een van de deelnemende teams uit een risicogebied komt? Of wat doe je als je zelf uit een risicogebied komt? Je leest het hier.

Update: 31 juli

Antwerpenaren worden geweerd voor beachtoernooien
Sinds afgelopen week is er een negatief reisadvies van kracht voor de provincie Antwerpen, België. Hierdoor zijn we genoodzaakt alle beachvolleyballers uit deze regio te weren voor ons beachaanbod. Lees meer.  

Update: 29 juli

Beachvolleybaltoernooi medische studenten waarschijnlijk geen bron bij uitbraak coronavirus. Wil je meer weten?

TASO-regeling voor amateursportorganisaties
Amateursportorganisaties die schade geleden hebben door de maatregelen ter bestrijding van COVID-19 kunnen een tegemoetkoming ontvangen. Er is een bedrag van 19,5 miljoen euro beschikbaar. Lees meer.

Update: 7 juli

Protocol Verantwoord Sporten aangescherpt
Per 30 juni is het Protocol Verantwoord Sporten op enkele punten aangescherpt. Om verenigingen in deze aanscherpingen te ondersteunen is de Handreiking publiek bij sportwedstrijden gepubliceerd.

Updates: 29 juni

Voor het organiseren van outdoor volleybal zijn de protocollen eerder al herschreven op basis van de wijzigingen per 1 juli. De communicatiemiddelen voor ‘Organisatie outdoor volleybal’ zijn daar nu ook op aangepast. Bekijk ze snel.

Updates: 26 juni

Hoe organiseer je per 1 juli (outdoor) volleybal?
Per 1 juli worden de beperkingen voor sporten, zowel in de zaal als buiten, voor alle leeftijdsgroepen opgeheven. Maar waar moet je per 1 juli nog wel rekening mee houden? Je leest het hier.

Video: Peter Sprenger spreekt dank en ambities uit
Nevobo-voorzitter Peter Sprenger kijkt in een videoboodschap terug op de turbulente coronaperiode en blikt vooruit op de uitdagende periode die voor ons ligt. Bekijk hier de video.

Updates: 24 juni

Beperkingen (beach)volleybal per 1 juli opgeheven
Per 1 juli worden de beperkingen voor sporten, zowel in de zaal als buiten, voor alle leeftijdsgroepen opgeheven. Dat is een van de uitkomsten van de persconferentie van het kabinet van woensdagavond 24 juni. Lees het gehele nieuwsbericht.

Bekijk de webinar 'Action Volley' nu terug!
In coronatijden willen wij onze verenigingen graag ondersteunen, bijvoorbeeld door het organiseren van webinars. Een van de webinars stond in het teken van het inspireren en uitdagen van kinderen met Action Volley: 'Action Volley: een andere manier van denken en doen!'. Remko Kenter en Lesley de Jonge vertelden erover. Bekijk de webinar nu terug!

Bekijk terug!

Update: 16 juni

Versoepeling was- en doucheruimten per 15 juni voor buitensporters
Per 15 juni kunnen buitensporters weer gebruikmaken van gemeenschappelijke was- en doucheruimten gelegen bij de accommodatie. Handenwaspunten en toiletten mochten eerder al open, mits deze minimaal eenmaal per dag worden schoongemaakt. De anderhalve meter afstandsregel blijft hierbij uiteraard van kracht. Heb je over het gebruik hiervan afspraken met de gemeente? Neem dan contact op met jouw gemeente om deze afspraken te herzien. Bekijk de FAQ van NOC*NSF hier.

Update: 12 juni

Trainingspotjes binnen de club toegestaan
Tot 1 september mogen er, zoals het er nu naar uitziet, geen officiële wedstrijden gespeeld worden. Maar hoe zit het met trainingspotjes binnen de club? Lees hier meer.

Update: 4 juni

Communicatiemiddelen outdoor volleybal gewijzigd
Door de versoepeling van een aantal maatregelen zijn de communicatiemiddelen voor het opstarten van outdoor volleybal gewijzigd. De gewijzigde middelen worden weergegeven met ‘GEWIJZIGD PER 1 JUNI’. Vervang ze waar nodig.

Bekijk de vernieuwde communicatiemiddelen

Opgenomen in de wijziging communicatiemiddelen:

Update: 3 juni

Campagne 'Mag ik straks ook weer meedoen?'
Als gevolg van de coronacrisis komen meer gezinnen in financiële problemen en kunnen de contributie voor de sportclub van hun kind niet meer betalen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt! Jij ook? Lees hier meer over hoe jouw vereniging een bijdrage kan leveren.

Updates: 29 mei

Per 1 juli mag er binnen gevolleybald worden
Minister-president Mark Rutte maakte op woensdag 27 mei bekend dat er onder voorwaarde dat het coronavirus geen nieuwe opleving doormaakt per 1 juli weer binnen gesport mag worden. Ook de sportkantines mogen per 1 juli de deuren weer openen. Oorspronkelijk werd 1 september als startdatum aangehouden. Eind juni zal definitief besloten worden of deze versoepeling kan plaatsvinden. Wedstrijden mogen nog niet worden gespeeld.

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

Anderhalve meter-afstandsregel vervallen per 1 juni voor sportende jeugd t/m 18 jaar
Op woensdag 27 mei werd bekendgemaakt dat per 1 juni in de groep van 13 tot en met 18-jarigen niet meer de anderhalve meter-afstandsregel geldt tijdens het sporten.

Bekijk hier het nieuwsbericht.

Update: 26 mei

Versoepeling voor het aantal sporters per veld
Per 1 juni wordt er geen maximum meer gesteld aan het aantal sporters per veld bij outdoor volleybal. De 1,5 meter onderlinge afstand dient wel gehandhaafd te worden voor spelers van 19 jaar en ouder. Lees hier meer.

Updates: 20 mei

Beachseizoen voorlopig nog niet van start
In onze berichtgeving van 24 maart is aangegeven dat het beachseizoen niet eerder dan 1 juni van start gaat. De overheid heeft in de afgelopen periode aangegeven dat officiële competities en wedstrijden tot 1 september niet mogelijk zijn. Deze maatregelen zijn voorlopig nog niet versoepeld. Dat houdt in dat er vooralsnog niet in wedstrijd-/toernooiverband gebeachvolleybald kan worden. Zodra hierover andere informatie bekend wordt, zullen wij hier via onze kanalen melding van maken.

NOC*NSF teleurgesteld over nog niet openen van sportkantines
NOC*NSF is teleurgesteld dat de sportkantines van buitensportaccommodaties nog niet open mogen. Premier Mark Rutte liet dinsdag (19 mei) weten dat, als onderdeel van aanpassingen van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, de horeca onder voorwaarden per 1 juni weer deels open mag. Dit geldt echter nog niet voor de sportkantines. Positief is wel dat het Outbreak Management Team (OMT) zich buigt over een mogelijke eerdere openstelling van binnensportaccommodaties, waarvan opening nu nog voorzien is per 1 september. Lees hier meer.

Update: 19 mei

Sociale veiligheid in coronatijd
Social distancing en sociale veiligheid, hoe onderhoud ik contact met mijn jeugdteams? Krijg hier antwoorden op je vragen.

Updates: 12 mei

SchoolVolley+ project gestart in Hoogland
Dinsdag 12 mei heeft op basisschool De Horizon in Hoogland (Amersfoort) de kick-off plaatsgevonden van SchoolVolley+.

Met SchoolVolley+ biedt de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) gratis volleybalaanbod voor scholen en buitenschoolse opvang (BSO’s) tijdens de coronacrisis. Het doel van dit project is om scholen en BSO’s in de crisistijd te ontlasten en ervoor te zorgen dat kinderen blijven bewegen. De eerste clinic werd vanmiddag onder grote mediabelangstelling gegeven door international Robin de Kruijf. Technisch directeur Joop Alberda was ook aanwezig in Hoogland om tekst en uitleg te geven. Lees hier meer!

Ook kun je als volleybalvereniging de scholen en BSO's ontlasten. Bekijk hier hoe je dit kunt organiseren!

Digitale ALV mogelijk dankzij spoedwet
Sportbesturen kunnen digitale ALV houden dankzij spoedwet. Sport&Strategie schreef erover. Lees hier meer.

Update: 8 mei

Opstarten outdoor volleybal, óók voor volwassenen!
Met de woensdag (6 mei) afgekondigde versoepelde maatregelen krijgen ook volwassenen vanaf 11 mei meer ruimte om te sporten. Maar hoe voldoe je als vereniging aan alle richtlijnen? Wij helpen je graag verder.

Updates: 4 mei

Het desinfecteren van ballen en meer
Momenteel krijgen we vele vragen binnen rondom het desinfecteren van ballen, het maximale aantal spelers in een veld en nog meer met betrekking tot het onlangs gepubliceerde protocol. Bekijk hier de antwoorden.

Ondersteuning voor verenigingen in coronatijden
Het coronavirus heeft veel impact op ons, maar zeker ook op onze verenigingen. Daarom bieden wij de komende periode extra ondersteuning door middel van webinars en gesprekken. Haal er je voordeel uit!

Opstart jeugdteams en sociale veiligheid
Hoe kun je de sport in coronatijden op een sociaal veilige manier aanbieden en waarborgen? NOC*NSF biedt je de handvatten. Lees hier meer.

Trainers kunnen bij klachten getest worden
Goed nieuws voor jou als trainer: bij griepachtige klachten mag ook jij getest worden op het coronavirus! Wel zo verantwoord. Lees hier meer!

Update: 1 mei

Aansprakelijkheid in coronatijden: hoe zit dat?
Verenigingen zijn onder voorwaarden gestart met hun aanbod voor jeugd tot en met 18 jaar. Maar hoe zit het nu met de aansprakelijkheid? Rotterdam Sportsupport vertelt er meer over in deze publicatie.

Update: 30 april

Beach Club Rotterdam gestart: "Het was heerlijk!"
Veel jeugd is sinds 29 april weer lekker gaan trainen! Zo ook Beach Club Rotterdam.

Nadat vorige week het groene licht werd gegeven voor de jeugd om weer buiten te mogen sporten, was het gisteravond zo ver dat de beachvolleybaltraining bij Beach Club Rotterdam van start ging. In de leeftijdsgroep tot en met 12 jaar hebben 46 kinderen weer heerlijk getraind, met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen die zijn opgesteld voor het buiten sporten.

Lees hier de gehele publicatie!

Update: 28 april

Spel- en oefenvormen outdoor volleybal
Door de versoepeling van de maatregelen krijgt de jeugd t/m 18 jaar meer ruimte om te sporten. Maar welke spel- en oefenvormen zijn daar geschikt voor? Wij vertellen je het in dit nieuwsbericht.  

In dit nieuwsbericht vertellen we je ook meer over de mogelijkheden om materiaal te huren en dat je de mogelijkheid hebt om oefeningen met ons te delen.

Oproep: steun jouw club
We missen onze sport. We missen de volleybalclubs waar we het seizoen niet kunnen afmaken. Waar we nu niet samen de zaal of het zand kunnen betreden. Of de zesde set met elkaar beleven. 

Toch willen wij alle leden vragen om hun club te steunen. Hiervoor hebben wij een oproep verzonden die je hier in zijn geheel kunt teruglezen. Ook vind je hier een bericht van (oud) topspelers aan al onze leden.

Update: 24 april

Opstarten outdoor volleybal
De jeugd t/m 18 jaar krijgt door de versoepeling van de maatregelen meer ruimte om te sporten. Maar hoe voldoe je als vereniging aan alle richtlijnen vanuit de overheid? In het artikel van 24 april vertellen we je meer over hoe je binnen de richtlijnen weer kunt starten met het geven van training aan jeugd t/m 18 jaar. Dit doen we middels een algemeen landelijk protocol voor sport én een aanvulling op dit protocol die specifiek geldt voor outdoor volleybal. Beiden zijn te downloaden vanuit dit artikel. Ook vertellen we je meer over georganiseerd volleybalaanbod in de openbare ruimte en aangepaste spel- en oefenvormen. En als laatst stellen we hier een aantal belangrijke communicatiemiddelen ter beschikking met o.a. een checklist voor de accommodatie, visuals en posters, die je kunt inzetten. 

Besluit restitutie teamgelden en contributie
In de update van 24 april lees je meer over het besluit m.b.t. de restitutie teamgelden en contributie. We hebben zo’n 80 procent van de competitie kunnen afwerken, 17 van de 22 wedstrijden zijn gespeeld. Daartoe hebben wij besloten de teamgelden van dit seizoen vooralsnog niet te restitueren. De vaste kosten rondom de organisatie van wedstrijden lopen door, zoals personeelskosten en overheadkosten. Enkele variabele kosten, zoals voor officials, zijn en worden inderdaad niet gemaakt, maar dit behelst slechts een klein gedeelte van het totaal aan team- en inschrijfgelden.

We kunnen op dit moment de totale impact van de huidige situatie (nog) onvoldoende overzien. Dat geld zullen we apart zetten en op een later moment (najaar) een definitief besluit over nemen. Dit zou kunnen inhouden dat we het mogelijk inzetten om extra kosten en/of gemiste opbrengsten n.a.v. de coronacrisis op te vangen, dan wel te verrekenen met de teamgelden voor volgend jaar.

Contributie wordt ook niet gerestitueerd
Voor de contributie geldt hetzelfde argument als voor de teamgelden, het grootste deel van het seizoen is gespeeld. Vanzelfsprekend hebben we besloten de contributies van mensen die na 1 maart 2020 zijn aangemeld niet in rekening te brengen.

Update: 23 april

Beach- en grasvolleybal jeugd mag weer, wat nu?
Dinsdag heeft het kabinet in een persconferentie de nieuwe maatregelen m.b.t. het coronavirus aangekondigd. Goed nieuws voor de jeugd, maar ook een streep door het Summer Beach Volleyball Circuit.

Dinsdagavond 21 april heeft het kabinet in een persconferentie de nieuwe maatregelen m.b.t. het coronavirus aangekondigd. Premier Mark Rutte benoemde hierin ook duidelijk de gevolgen voor de sport. In het kort: georganiseerd buiten sporten is weer toegestaan voor jeugd t/m 12 jaar. Jongeren van 13 t/m 18 jaar mogen weer buiten sporten mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Binnen volleyballen blijft voorlopig niet toegestaan. Alle evenementen waar een vergunningsplicht voor is zijn afgelast tot 1 september. Welke gevolgen dit heeft voor volleyballers en onze verenigingen is te lezen in dit nieuwsbericht. 

Advies Nevobo m.b.t. zaalhuur in coronatijd
Voor de meeste volleybalverenigingen is zaalhuur de grootste kostenpost op de begroting.

Veel verenigingen worstelen met het vraagstuk of de zaalhuur moet worden doorbetaald nu er door de coronacrisis niet gevolleybald kan en mag worden. In dit nieuwsbericht lees je ons advies.

Wel of niet innen van contributie?
Nu sportactiviteiten stilliggen door de coronamaatregelen staan leden en sportverenigingen voor een dilemma: het wel of niet laten doorlopen van lidmaatschappen en contributie-inning.

In dit artikel van Rotterdam Sportsupport wordt het dilemma beschreven vanuit verschillende perspectieven en geeft het je ook de handvatten om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Update: 31 maart

Promotie / degradatie richting seizoen 2020-2021
Berekening eindstanden competities seizoen 2019-2020 geschiedt op basis van wedstrijdquotiënt. In seizoen 2020-2021 wordt een extra Topdivisiepoule ingevoerd om meer promoties mogelijk te maken.

Op 18 maart maakte de Nevobo bekend alle competities van Topdivisie en lager te stoppen, vanwege de maatschappelijke gevolgen van het coronavirus. Op 22 maart volgde het nieuws dat ook de Eredivisie per direct werd stilgelegd. Om de vraag te beantwoorden hoe om te gaan met promotie / degradatie richting het nieuwe seizoen (2020-2021), riep de volleybalbond haar leden op om mee te denken. Daar kwamen duizenden reacties op.

Lees hier het gehele nieuwsbericht.

Update: 28 maart

Berichtgeving NOC*NSF: Noodloket ondernemers ook voor sportverenigingen en ondernemers in de sport
Het ministerie van Economische Zaken heeft vrijdag de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Eerder werd deze maatregel het Noodloket genoemd. Deze kabinetsmaatregel is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen van het kabinet in de coronacrisis, maar ook sportverenigingen en ondernemers in de sport kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep op deze regeling doen. Zij ontvangen dan een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro. 

Lees hier het gehele nieuwsbericht van NOC*NSF.

Update: 27 maart

Volgende week duidelijkheid over P/D
Momenteel werken we aan de laatste details voor het aanpassen van de promotie/degradatie voorwaarden richting het nieuwe volleybalseizoen 2020-2021.

In de loop van volgende week worden deze voorwaarden gecommuniceerd op deze website.

Update: 24 maart

Beachseizoen niet eerder dan 1 juni van start
Op maandag 23 maart maakte de overheid op een persconferentie bekend dat alle evenementen en bijeenkomsten in Nederland tot 1 juni worden verboden.

Dit heeft als gevolg dat de Nederlandse beachvolleybalcompetities en -toernooien niet eerder van start gaan dan vanaf deze datum.

De maatregel van de overheid heeft invloed op de Nationale Beach Competitie (NBC), het Junior Beach Circuit (JBC) en in beperkte mate op het Summer Beach Volleyball Circuit (SBVC). De inschrijving voor deze toernooien gaat op een later moment open. Ook de toernooikalender en de Leidraad Beach worden op een later moment gepubliceerd.

Update: 22 maart

Nevobo stopt alle competities, ook Eredivisie
Zondag 22 maart maakten we bekend dat alle lopende volleybalcompetities, inclusief de Eredivisie, per direct worden gestopt.

Op woensdag 18 maart deelden we jullie mede dat alle competities van Topdivisie en lager te beëindigen. Na uitvoerig contact met de Eredivisieverenigingen is nu ook besloten de allerhoogste divisie te stoppen. Ook de finale van het Volleybaldirect Open (NOJK) en de halve finales en finales van de regiobekers worden niet meer gespeeld.

Geen alternatief einde voor Eredivisieseizoen
Woensdag 18 maart werd, mede op verzoek van een aantal verenigingen, een scenario voorgelegd aan de Eredivisie-organisaties dat gevolgd zou kunnen worden op het moment dat na 6 april of 13 april de maatregelen van de overheid weer versoepeld zouden worden. De ontwikkelingen van het coronavirus blijven elkaar snel opvolgen en de impact op de maatschappij is op dit moment nauwelijks te overzien. Sport is terecht een bijzaak geworden. De tijd en aandacht die er nu is moet worden besteed aan het bestrijden van de huidige crisis en de gevolgen daarvan. Na een inventarisatie van de reacties, bleek dat de meeste Eredivisie-organisaties deze visie delen.

Deze beslissing heeft de volgende gevolgen:

 • De Eredivisie wordt definitief niet meer uitgespeeld. Er zijn voor dit seizoen geen kampioenen.
 • Op zo kort mogelijke termijn treden we in contact met de Europese volleybalbond CEV om te bespreken wat dit betekent voor de vertegenwoordiging van de Nederlandse Eredivisieteams in de Europese competities in het seizoen 2020-2021.
 • Zodra de uitkomst van het overleg met de CEV bekend is, komen we met een voorstel richting de Eredivisie-organisaties hoe daar verder invulling aan te geven.
 • We inventariseren momenteel de verschillende scenario’s m.b.t. promotie/degradatie voor de competities van Topdivisie en lager. Dit zal van invloed zijn op de wijze waarop de promotie/degradatie voor de Eredivisie wordt ingericht. Hierover geven we binnenkort meer duidelijkheid en treden wij in contact met de betreffende verenigingen.

Update: 18 maart

Competities Topdivisie en lager gestopt
Vanwege het coronavirus kan in ieder geval t/m 6 april niet worden getraind en gespeeld. De laatste reguliere competitieronde staat op het programma voor 18 april. Na lang beraad is besloten dat er geen uitvoerbaar scenario bestaat om deze competities op een sportief gelijkwaardige en eerlijke manier tot een goed einde te brengen. De volleybalbond vraagt haar leden om actief mee te denken hoe er voor het seizoen 2020-2021 een eerlijke competitie-indeling kan worden gemaakt. Voor de Eredivisie is een alternatief play-off programma voorgesteld, dat, mits de omstandigheden het toelaten, eind april / begin mei kan worden gespeeld.

Oproep: Denk mee over de competitie-indeling seizoen 2020-2021 via social media
Door het per direct stopzetten van de competities, worden er in het huidige seizoen geen teams kampioen. Momenteel werken we aan de laatste details voor het aanpassen van de promotie/degradatie voorwaarden richting het nieuwe volleybalseizoen 2020-2021 op basis van onder andere jullie input. Dank hiervoor.

Onderstaande opties hebben wij met jullie gedeeld via social media (Twitter en Facebook). Daarbij benoemden jullie ook een aantal alternatieven op onderstaande. Alle input is verzameld en nemen we mee in de uiteindelijke besluitvorming.

 • Er zijn dit seizoen geen kampioenen en degradanten, ieder team komt in 2020-2021 in dezelfde competitie uit.
 • We hanteren de resultaten van een enkele competitie (volledige eerste seizoenshelft) om tot een eindstand te komen die de indeling voor volgend seizoen zal bepalen.
 • We hanteren de huidige stand in de competities.

Daarnaast zijn er misschien nog andere opties die hier niet genoemd worden. Je kunt meedenken door je reactie te geven onder dit bericht op Twitter of Facebook. Alle input wordt verzameld, en volgende week wordt er een beslissing gemaakt over de competitie-indelingen voor het seizoen 2020-2021.

Update: 15 maart

Afgelasting wedstrijden verlengd t/m 6 april
In het verlengde van de overheidsmaatregelen die op zondag 15 maart zijn afgekondigd verlengt de Nevobo de afgelasting van ALLE volleybalwedstrijden, trainingen en bijeenkomsten t/m in ieder geval maandag 6 april.

Volleybalverenigingen dienen daarnaast, net als alle andere sportverenigingen en onder meer ook scholen en kinderopvangcentra, hun deuren in deze periode te sluiten.

RIVM heeft het volgende advies uitgebracht:
Bekijk de actuele informatie op de website van het RIVM.

Bekijk hier de Q&A van het RIVM waarmee de meeste vragen worden beantwoord rondom het coronavirus.

Heb je vragen?
Veel vragen worden beantwoord middels de FAQ van NOC*NSF. Bekijk hier hun FAQ. Echter kan het zo zijn dat je een volleybalspecifiekevraag hebt die met de FAQ van NOC*NSF niet wordt beantwoord. Neem in dat geval contact met ons op via: service@nevobo.nl.