De Beachvolleybalschool
De Beachvolleybalschool
  • Publicatie 03-06-2020

De Beachvolleybalschool weer op het Haagse strand

Het was voor Tijmen Companjen van De Beachvolleybalschool uit Scheveningen flink lobbyen, maar de trainingen mogen weer gegeven worden op het strand naast het beachstadion in Scheveningen.

Normaal gesproken zou Tijmen Companjen, eigenaar van De Beachvolleybalschool, met zijn trainers het seizoen gestart zijn op de reguliere locatie op het Scheveningse strand, direct naast het beachstadion. Er zou een beachbar zijn en de bijna tachtig trainingsgroepen konden gebruik maken van tien velden. Maar corona gooide roet in het eten. De velden bij het beachstadion waren nog niet beschikbaar en doordat ze spelen in de openbare ruimte, kregen ze te maken met partijen als Strandbeleid en de veiligheidsdriehoek van brandweer, politie en gemeente Den Haag.

Flinke lobby
Op 25 mei kreeg De Beachvolleybalschool definitief groen licht van de gemeente om de trainingen te starten op het strand van Scheveningen. Daarvoor was, vertelt Tijmen, een flinke lobby nodig. “Ik heb nog nooit zoveel gebeld als in die periode. Je kan natuurlijk ook geen afspraken maken om bij elkaar langs te gaan, dat maakte het lastiger. Ik heb elke dag wel een aantal uur aan de telefoon gehangen om het belang duidelijk te maken en hoe we nu een stap verder zouden komen.”

Jeugd op beachcourts in Den Haag
Op 11 mei zou De Beachvolleybalschool starten met de trainingen op de locatie aan de kust, maar vanuit het beachstadion werd aangegeven dat zij die datum niet konden beginnen. “Belangrijkste reden daarvoor was dat het financieel nog niet lukte. We hebben besloten de jeugd te laten spelen op meerdere beachcourts in Den Haag die niet zoveel bespeeld worden. Daar konden we een paar weken naar uitwijken, met het geluk dat onze trainers daar ook flexibel in waren.”

Maar een echte oplossing was het niet en Tijmen zocht naar een manier om toch weer de trainingen op het strand te kunnen geven. “Het begon ermee dat we alle partijen van de sport in Den Haag het belang moesten laten inzien om weer van start te mogen. Gelukkig is het niet moeilijk om mensen vanuit de sport mee te krijgen, dus stond het licht snel op groen.”

“We hebben het protocol van de Nevobo aangepast, zodat het specifiek op onze situatie van toepassing was. Waar we normaal werken op tien velden hebben we ervoor gezorgd dat we nu met het beachstadion 26 velden neer konden zetten. Om coronaproof te zijn met maximaal zes mensen per veld.* We gebruiken daarvoor een deel van de velden van het Summer Beach Volleyball Circuit.”

Strandbeleid
Nadat de sport aan boord was, was het zaak om ook Strandbeleid over de streep te trekken. “Het hele plan is daar ingediend”, zegt Tijmen. “Het had wat voeten in aarde, maar uiteindelijk is ook die stap gezet. Ze gaven aan dat als er hekken zouden komen en we de activiteiten met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen konden aanbieden, het dan goed was.”

Veiligheidsdriehoek
De laatste stap was op het niveau van de veiligheidsdriehoek van politie, brandweer en de gemeente. Er werd gecontroleerd of dit plan binnen de noodverordening past. ‘Hoe gaat het als het straks druk wordt op het strand?’, ‘Wat betekent het allemaal specifiek voor deze locatie?’.

“We kregen op maandag 25 mei definitief de go om te mogen starten. Ondertussen was er binnen de gemeente, terwijl de toestemming er nog niet was, al gezorgd dat de bouwploeg paraat stond om op dinsdagochtend de hekken te plaatsen. We zijn zelf dinsdagochtend met een groepje van De Beachvolleybalschool en beachstadion gaan bouwen om ervoor te zorgen dat de velden allemaal klaar waren om aan het eind van de middag te kunnen spelen. De velden staan daar tot het einde van de zomer.”

Beachvolleybal speel je nu eenmaal op het strand
Hét argument om alle partijen over de streep te trekken was volgens Tijmen waarschijnlijk wel dat je beachvolleybal nu eenmaal op het strand speelt. “Wij zitten daar ook al vijftien jaar inmiddels op die locatie. Vanuit de gemeente was er enige terughoudendheid, omdat ook judoscholen, dansscholen en andere organisaties graag het strand op zouden willen. Zij willen ook gebruikmaken van de openbare ruimte. Logisch, want als je binnen niet terecht kan, is het strand natuurlijk een mooie plek. We vonden wel dat we als beachvolleybal daar een aparte positie in hadden, want het is dé sport die je juist níet ergens anders kan doen. Dan ga je aan de kern van de sport zitten.”

De Beachvolleybalschool

Onder vergrootglas
Tijmen beseft goed dat er voor zijn beachvolleybalschool een uitzondering is gemaakt. Andere partijen, zoals strandtenten, mogen zichzelf geen deel van het strand toe-eigenen. “We hebben ook zo goed mogelijk naar iedereen proberen duidelijk te maken dat de ogen wat dat betreft ook wel op ons gericht zijn. Dat betekent dat anderhalve meter echt anderhalve meter is.* Daar zijn geen uitzonderingen op. We liggen onder een vergrootglas. Maar anders zouden we er deze zomer niet kunnen sporten. Het ging afgelopen week tijdens de start erg goed. Er was veel begrip, maar vooral ook heel veel blijdschap dat iedereen weer lekker zijn balletje kon slaan.”

Toezicht
Om goed toezicht te kunnen houden op het reilen en zeilen binnen de locatie is er nu altijd iemand van De Beachvolleybalschool aanwezig. “Doordeweeks, maar straks in het weekend ook, zodat er weer lekker veel gebeacht kan worden door mensen uit de directe omgeving. Want het is niet de bedoeling dat er mensen van ver hier naartoe komen om te spelen.”

Uitnodiging
Tijmen heeft alle verschillende partijen laten weten dat ze heel blij zijn om weer op hun locatie te spelen. “Ik heb ze uitgenodigd om langs te komen. Dat gaat in de komende weken vast gebeuren.”

*In deze publicatie lees je dat De Beachvolleybalschool voldoet aan de eerder geldende maatregelen zoals het houden van anderhalve meter afstand en een maximum van zes sporters per veld. Echter hoeft de jeugd van 13 t/m 18 jaar per 1 juni onderling geen afstand meer te houden (voor 19 jaar en ouder nog geldt deze maatregel nog wel) tijdens het sporten én wordt er per 1 juni geen maximum meer gesteld aan het aantal sporters per veld bij outdoor volleybal. Lees hier meer.