Summer Beach Volleyball Circuit Vlissingen 2019
Summer Beach Volleyball Circuit Vlissingen 2019
  • Publicatie 22-04-2020

Beach- en grasvolleybal jeugd mag weer, wat nu?

Dinsdag heeft het kabinet in een persconferentie de nieuwe maatregelen m.b.t. het coronavirus aangekondigd. Goed nieuws voor de jeugd, maar ook een streep door het Summer Beach Volleyball Circuit.

Dinsdagavond heeft het kabinet in een persconferentie de nieuwe maatregelen m.b.t. het coronavirus aangekondigd. Premier Mark Rutte benoemde hierin ook duidelijk de gevolgen voor de sport. In het kort: georganiseerd buiten sporten is weer toegestaan voor jeugd t/m 12 jaar. Jongeren van 13 t/m 18 jaar mogen weer buiten sporten mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Binnen volleyballen blijft voorlopig niet toegestaan. Alle evenementen waar een vergunningsplicht voor is zijn afgelast tot 1 september. Welke gevolgen dit heeft voor volleyballers is hieronder te lezen.

Beachvolleybalverenigingen en volleybalverenigingen die beachvolleybal aanbieden kunnen zich vanaf heden gaan voorbereiden om weer trainingen aan jeugd te geven. Aan verenigingen die normaal alleen indoorvolleybal aanbieden, adviseert de Nevobo om te verkennen wat de mogelijkheden zijn om de trainingen te verplaatsen naar buiten (beach of gras).

Protocollen
In de afgelopen week is de Nevobo samen met andere sportbonden en NOC*NSF bezig geweest met het opstellen van protocollen die beschrijven hoe er binnen de richtlijnen gestart kan worden met beach- en grasvolleybaltrainingen. Daarbij kan worden gedacht aan richtlijnen omtrent:

  • Hygiëne
  • Halen en brengen van jeugd op de club (ouders / verzorgers betreden niet de accommodatie)
  • Routing op de verenigingen
  • Aanwezigheid op de verenigingen (niet eerder dan 15 minuten en daarna weer naar huis)
  • Veiligheid van trainers / coaches die mogelijk wel ouder zijn dan 18 jaar

Deze protocollen zijn nu klaar en worden momenteel voorgelegd aan de instanties ter goedkeuring. Nadat hier duidelijkheid over komt zal de volleybalgemeenschap hier zo snel mogelijk, naar alle waarschijnlijkheid nog deze week, concreet over geïnformeerd worden.

Volleybalverenigingen kunnen zich nu al voorbereiden op de nieuwe situatie. Er kan worden gedacht aan het volgende:

  • In kaart brengen van de trainingsgroepen (jeugd t/m 12 jaar en jeugd van 13 t/m 18 jaar) en bijbehorend kader
  • Voor de groep 13 t/m 18 jaar, waarvoor de 1,5 meter wel moet worden geborgd: bedenken van aangepaste trainings- en wedstrijdvormen op de club
  • Betrekken van lokale jeugd die (nog) geen lid is van de verenigingen
  • Bestellen van desinfect om ballen en materialen na iedere training te desinfecteren. Bestellen van handdesinfectiemiddel voor gebruik op de accommodatie (tenminste bij de in- en uitgang)

Tot 1 september: geen evenementen met een vergunningsplicht

Doordat er tot 1 september geen evenementen met een vergunningsplicht mogen worden georganiseerd, kunnen helaas ook veel volleybalevenementen niet plaatsvinden. Dit betekent bijvoorbeeld dat o.a. het Summer Beach Volleyball Circuit niet in de huidige opzet doorgaat. Er wordt nog gekeken naar mogelijkheden om andere competities en toernooien in aangepaste vorm doorgang te laten vinden.