Vester Peeters tussen zijn Aziatische collega's tijdens de Volleyball Nations League in Hongkong dit jaar
Vester Peeters tussen zijn Aziatische collega's tijdens de Volleyball Nations League in Hongkong dit jaar
  • Publicatie 05-08-2019

Vester Peeters, onze scheids in Hongkong

Hoe volleybal een Nederlandse arbiter helpt zijn weg in Hongkong te vinden en een sociaal netwerk op te bouwen

排球裁判在遠東區(香港) “Wat jij hiervan begrijpt, is zo ongeveer wat ik in het begin begreep van aanwijzingen en communicatie rondom het arbitreren van wedstrijden in Hongkong”, zegt Vester Peeters, die voor zijn werk naar het Verre Oosten verhuisde. Toch heeft de Nederlandse arbiter zijn draai in de Chinese regio inmiddels aardig gevonden. Dat is voor een groot deel te danken aan zijn inzet als volleybalscheidsrechter in Hongkong. “Er valt hier genoeg te fluiten; volleybal is absoluut populair in deze miljoenenstad.”

Wirwar aan competities
Nevobo’s arbitrage coördinator Sandra Scheel-van Kippersluis hielp Peeters om zijn Nederlandse licenties over te zetten naar licenties voor daar. “Mijn eerste wedstrijden werden beoordeeld als een soort ‘proeven van bekwaamheid’. Dat ging goed, al werd me wel duidelijk dat de accenten hier op andere details liggen. Ik mocht op het 2e niveau beginnen, vergelijkbaar met N2 (1e divisie, red.) in Nederland. Met hulp van een aantal collega-scheidsrechters en de arbitragecommissie van de volleybalbond van Hongkong, begon ik mijn weg te vinden. Er zijn diverse competities, waarvan me tot op de dag van vandaag niet helemaal duidelijk is hoe die met elkaar in verband staan en wat exact de niveaus zijn. Veel is ook georganiseerd vanuit scholen en universiteiten.”

Volleybalveld in het park
Met behulp van Google translate stelt Peeters zich op een speciale website voor scheidsrechters beschikbaar voor wedstrijden. “Hier kent men geen uit- en thuiswedstrijden; alle wedstrijden worden gespeeld op locaties die de competitie-organisator vastlegt. Door het chronische gebrek aan zaalruimte, is dat voor indoor ook geregeld buiten; er zijn heel wat parken met een volleybalveld.”

Meer arbiters en meer taken
Anders dan in Nederland, zorgen Peeters en zijn collega-arbiters voor de opbouw van het veld. “Er zijn bijna altijd meerdere wedstrijden, dus wordt een groep scheidsrechters aangewezen. Op ongeveer alle niveaus werken ze met twee scheidsrechters, op de hogere niveaus worden scheidsen ingezet als lijnrechters. Ook dienen de scheidsrechters het tellen te verzorgen; vaak zijn zij ook met zijn tweeën, ze werken met het internationale formulier, niets is nog digitaal en ook het libero-formulier moet worden ingevuld.” Op één wedstrijddag vervult iedere scheidsrechter dan ook meerdere rollen.

Meetlint
Volgens Peeters loopt men in Hongkong wel voor op randzaken. “Er is bijvoorbeeld op alle niveaus paalbescherming en een verplicht aanvoerdersteken op het shirt.” Minder professioneel is het meten van de nethoogte met een meetlint, want “een meetlat is niet in de sporthal aanwezig.” Ook het vinden van een sporthal is geregeld een uitdaging: “Soms zit deze op de 8e etage van een gebouw. Dat zie je niet aan de buitenkant en met een markthal op de begane grond verwacht je dat ook niet.”

Drie sets
In Hongkong worden de internationaal geldende regels gehanteerd en wijkt men dus niet, zoals in Nederland, af vanaf 1e divisie en lager. “Groot verschil is dat de meeste wedstrijden hier over twee gewonnen sets gaan. En bij het outdoor spelen wordt er zelfs af en toe gespeeld tot 21 punten, een eventueel derde, beslissende set tot 11. Soms sta je evengoed van 9 tot 23 uur te scheidsen omdat er één of meerdere wedstrijden worden uitgesteld door de regen.” 

Whatsapp
Peeters heeft door de volleybalsport veel locals leren kennen. Voor elke wedstrijddag en -locatie wordt een Whatsappgroep aangemaakt. “Zonder Whatsapp is het bijna onmogelijk om hier als scheidsrechter te fungeren. De taal blijft echter een uitdaging; dat merk ik als er discussie is over een genomen beslissing, dan stapt men toch naar een collega die de taal spreekt.”

11.000 man bij Volleyball Nations League
Hij heeft dit jaar ook als lijnrechter en end court judge mogen meedraaien in de Nations League. “Hoe volleybal leeft, bleek wel tijdens die wedstrijden. Zeker als China speelde was het stadion helemaal vol, ruim 11.000 toeschouwers.” Hoe serieus het evenement werd genomen, bleek uit de voorbereiding: “Er werden maar liefst vier avonden georganiseerd om alle protocollen te oefenen.” 

Beachvolleybal
Er wordt ook gebeacht in Hongkong, bijna alle wedstrijden worden op hetzelfde strand gespeeld omdat de bond daar haar spullen heeft. En omdat er in Hongkong qua weer eigenlijk het hele jaar door gebeacht wordt, lopen de indoor en beachcompetitie vrijwel parallel. “De warmte en hoge luchtvochtigheid maken een dag beachvolleybal wel een redelijk zware opgave” aldus Peeters.

De Nederlandse arbiter vindt het fluiten in een andere cultuur een erg mooie ervaring. “Iedereen is behulpzaam en wil je helpen je weg te vinden. En het helpt je dus aan sociale contacten. Ik raad andere scheidsrechters dan ook aan de kans te grijpen als deze zich voor doet.”

Mocht je nog vragen hebben, Peeters staat je graag te woord. Uit Hongkong of Nederland. Mail naar arbitrage.zuid@nevobo.nl en wij zorgen dat je vraag in Hongkong terecht komt!

NB: de vertaling van het Chinees hierboven: Volleybalscheidsrechter in het Verre Oosten (Hongkong)