Trainerstip van Ine Klösters: nooit meer het dode vissen spel
Trainen & coachen

Trainerstip van Ine Klösters: nooit meer het dode vissen spel

Gepubliceerd op 10 mei 2024

Ken jij het dode vissen spel? Jonge spelers zijn er dol op! Je gaat serveren en als je fout serveert, moet je aan de andere kant van het veld op de grond gaan liggen. Daar blijf je liggen totdat een teamgenoot je raakt met zijn of haar service.  Zodra je geraakt bent, mag je weer opstaan en meedoen. Het spel eindigt wanneer één team geen serveerders meer over heeft.

Ik zou er blij van worden als dit spel verboden wordt en wel om een heel belangrijke reden. Het doel van het spel is dat je spelers gericht leren serveren, maar wie leert hier gericht serveren? In praktijk leren vooral de al vaardige serveerders gericht serveren, terwijl de spelers die de meeste oefening nodig hebben, een groot deel van het spel inactief zijn als 'dode vissen' op het veld.

'Banken service' is een uitstekend alternatief, waarbij je een bank midden in het veld plaatst. Een speler zit op de bank en vangt de services van zijn of haar teamgenoten. Belangrijk is dat de speler mag schuiven, maar zijn of haar billen moeten de bank raken op het moment van het vangen. Na een succesvolle vangst wisselt de vanger met de speler die deze bal geserveerd heeft. Het team dat als eerste 10 keer gewisseld heeft wint.

Dit spel zorgt ervoor dat alle spelers, vooral de minder vaardige, continu oefenen met serveren, terwijl de trainer de mogelijkheid heeft om hen specifieke aandacht te geven. De spelers die de meeste oefening nodig hebben, staan continu te serveren en als trainer kan je specifieke aandacht aan hen geven. Het doel is nog steeds gericht serveren, maar het verschil is dat nu iedereen het kan leren! Zorg ervoor dat elke oefening een mooie gelegenheid biedt voor iedereen om mee te doen en te oefenen.

- Ine Klösters, spelverdeler en aanvoerder van de volleybaltrainersacademie