Reminder: deze wijzigingen worden aankomend seizoen (2024/2025) doorgevoerd

Reminder: deze wijzigingen worden aankomend seizoen (2024/2025) doorgevoerd

Gepubliceerd op 10 juli 2024

Hieronder lees je de belangrijkste wijzigingen - zowel op het gebied van spelregels- als reglementen - die aankomend seizoen worden doorgevoerd.

Het zal bijna niemand zijn ontgaan dat de poules komend seizoen niet uit twaalf, maar uit tien teams bestaan. De reguliere seniorencompetitie voor Superdivisie en lager start om die reden dan ook later. Namelijk in de eerste week van oktober. Enige uitzondering hierop vormt de Superdivisie dames waar in totaal elf teams zijn ingedeeld vanwege de terugtrekking van Voltena uit de Eredivisie. De teams uit de Superdivisie dames beginnen daarom twee weken eerder. 

De volledige kalender is hier terug te vinden.

De overige poules starten dus begin oktober. De reguliere competitie wordt voorafgegaan door bekerwedstrijden waarvoor alle teams zich hebben mogen inschrijven. Deze worden in de 1e ronde in poulevorm gespeeld. De poules bestaan uit drie of vier teams. Elk team speelt twee of drie wedstrijden verdeeld over een meerdere weken. Wordt er deelgenomen aan het bekertoernooi dan beginnen de teams in het 2e of 3e weekend van september.

Spelregelwijzigingen
Behalve in de opzet van de competitie zijn er ook enkele wijzigingen op het gebied van de spelregels. De meest opvallende wijziging binnen de spelregels is dat met ingang van het nieuwe seizoen veertien spelers op het wedstrijdformulier mogen worden vermeld. Op het moment dat er dertien of veertien spelers vermeld staan, moeten twee daarvan als libero zijn aangewezen. Het totaaloverzicht van de spelregelwijzigingen is hier terug te vinden. Alle informatie met betrekking tot de spelregels is op deze pagina terug te vinden.

Reglementswijzigingen competitie
Alle voorstellen voor reglementswijzigingen die van toepassing zijn op de competitie van aankomend seizoen zijn tijdens de Bondsraad in december 2023 of afgelopen juni aangenomen. Deze wijzigingen hebben vooral te maken met de invoering van de Superdivisie als hoogste amateurniveau en de aanpassing van de hierboven genoemde poulegrootte.

Het nieuwe Wedstrijdreglement competitie (hoofdstuk 3.1) is op deze pagina terug te vinden.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Hans de Vos

Hans de Vos

Manager Nationaal Servicepunt