Bondsraad staat voor belangrijke beslissingen

Bondsraad staat voor belangrijke beslissingen

Gepubliceerd op 4 december 2023

Op zaterdag 16 december komt de Bondsraad bijeen. Net als altijd zullen ook tijdens deze vergadering weer belangrijke beslissingen aan de bondsraadleden worden voorgelegd. De agenda is inmiddels gepubliceerd. In dit artikel worden een aantal punten vast nader belicht.

Een van de agendapunten is de meerjarenbegroting van de Nevobo. Net als vrijwel alle andere sectoren en organisaties in Nederland heeft ook de Nevobo te maken met de gevolgen van de inflatie. De loonstijgingen die zullen worden doorgevoerd in de CAO-sport – waar ook de medewerkers van de Nevobo onder vallen – zijn een direct gevolg van de inflatie van de afgelopen jaren. In 2024 en 2025 zal hierop een inhaalslag plaatsvinden.

Om de toekomstbestendigheid van de Nevobo te kunnen waarborgen is het voorstel om de loon- en prijsstijgingen voor een deel op te vangen met een verhoging van de contributie en de teamgelden.

Werkgroep Governance
Een ander agendapunt is de Werkgroep Governance. Met de aanbevelingen uit het onderzoek zoals uitgevoerd door deze werkgroep is onder andere een belangrijke aanzet gedaan om als bond dichter bij de verenigingen te komen staan. Dit met als voornaamste doel dat verenigingen zich meer betrokken voelen bij de totstandkoming van besluiten die – onder andere – in de Bondsraad worden genomen. De Werkgroep Governance zal de Bondsraad informeren over de wijze waarop opvolging gegeven dient te worden aan de aanbevelingen uit het door haar uitgevoerde onderzoek.

VOG-beleid
Verder zal de uitbreiding van het VOG-beleid onder de loep worden genomen. De Bondsraad zal onder meer worden meegenomen in een aantal ontwikkelingen en ideeën die ervoor moeten zorgen dat de basiseisen – denk aan het werken met een VOG of het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon – in de toekomst geregeld zijn binnen alle verenigingen. Daarbij wordt ook de blik geworpen op de eigen organisatie waar het gaat om het verder uitbreiden van het beleid rondom sociale veiligheid.

Net als het uitbreiden van het VOG-beleid past ook een mogelijke herziening van de regelgeving over het gender in relatie tot het spelen van competitievolleybal in de huidige tijdgeest. Aan de Bondsraad wordt een procesvoorstel voorgelegd om tot mogelijke herziening van de regelgeving te komen.

Voorzitter Bondsbestuur
Afsluitend is het benoemen waard dat Peter Sprenger zich herkiesbaar heeft gesteld voor een derde termijn als voorzitter van het Bondsbestuur. Mede vanwege het recente vertrek van de vorige algemeen directeur en enkele bestuursleden en de wens om de continuïteit in de Bondsraad zo goed mogelijk te waarborgen stelt het Bondsbestuur voor om Peter Sprenger in de aankomend vergadering – voor de derde en daarmee tevens laatste keer – te benoemen.

Via bijgevoegde link zijn alle stukken voor de komende vergadering inzichtelijk.

Heb je vragen dan wel op- of aanmerkingen voor (een van) de Bondsraadsleden? Hier tref je hun contactgegevens.