Beachvolleybal leeft: stijging aantal beachers en accommodaties
Ledenwerving en -behoud

Beachvolleybal leeft: stijging aantal beachers en accommodaties

Gepubliceerd op 27 maart 2024

Beachvolleybal leeft. In navolging van onze nationale beachtoppers op Sportcampus Zuiderpark zijn de afgelopen jaren steeds meer mensen gaan beachvolleyballen. Dat het aantal ‘beachers’ fors stijgt, blijkt uit een rondgang van de Nevobo langs de verschillende (beach)verenigingen. Ook het aantal beach accommodaties neemt toe.

Stijgende cijfers
De start van het beachseizoen vormt een mooie aanleiding om eens in de cijfers te duiken. Op dit moment zijn er 21.650 beachvolleyballers actief in Nederland. Tijdens de laatste telling in 2021 waren dat er 12.681. De afgelopen twee jaar is een stijging zichtbaar waar het gaat om het aantal vrouwen dat beachvolleybalt. Eenzelfde trend zien we in de jeugd bij de meisjes.

Van de 314 verenigingen die over een beachvolleybalaccommodatie beschikken hebben tot dusver 177 verenigingen het aantal beachers dat bij hen actief is doorgegeven. Als we de verenigingen die (nog) niet gereageerd hebben meenemen (we rekenen met 31 beachers per veld), dan zijn er volgens onze schatting liefst 33.628 beachvolleyballers actief in Nederland. In de bijlage ‘inventarisatie beachvolleyballers 2024’ (zie onderaan) is een uitgebreide analyse te vinden.

Beachvolleybal van ‘coast to coast’
In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste beachers actief, maar ook in de provincies Gelderland, Groningen en Flevoland vindt een toeloop van nieuwe beachers plaats. Beachvolleybal is dus allang niet meer een sport die alleen op het strand wordt gespeeld.

Aantal accommodaties neemt toe
De stijging van aantal beachers loopt parallel aan de stijging van het aantal beach locaties in Nederland. Naast de bestaande beachverenigingen hebben op dit moment 35 verenigingen aangegeven interesse te hebben in het aanleggen van een beach accommodatie. In de bijlage ‘inventarisatie beachvolleybal accommodaties 2024’ is een uitgebreide analyse te vinden.

De verenigingen die al over een beach accommodatie beschikken zien een toestroom van het aantal beachers. Uit onze gegevens blijkt bovendien dat een groot aantal van die verenigingen verwacht dat het aantal beachers de aankomende jaren zal blijven toenemen. Hierin kan het EK Beach – dat dit jaar in Nederland wordt georganiseerd – een belangrijke rol vertolken.

Gelderland koploper
De provincie Gelderland is koploper waar het gaat om aantal beachaccommodaties. Ook Noord-Holland, Overijssel en Zuid-Holland doen het goed. Opvallend is dat Zeeland – ondanks het aanzienlijk aantal kilometers aan strand – flink achterblijft. Dit wordt veroorzaakt doordat daar nagenoeg geen permanente beachlocaties op het strand aangelegd mogen worden.

Het jaar rond beachen
Het zal geen verbazing wekken dat de beach accommodaties gedurende de zomermaanden het meest in trek zijn. Toch zien we ook dat in het voorjaar en najaar nog verrassend veel wordt gebeacht. Vrijspelen en beachtrainingen zijn de belangrijkste activiteiten de meeste beachlocaties, maar de velden worden ook ingezet bij de organisatie van lokale toernooien.

Inventarisatie
Verenigingen die hun inventarisatie nog niet ingevuld hebben kunnen dit nog altijd doen via deze link.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Henk Steeghs

Henk Steeghs

Competitieleider Nationale Beachcompetitie