De WBTR, die per 1 juli 2021 geldt, is voor sportbesturen aanleiding om een aantal bestuurlijke verplichtingen goed te organiseren. Op deze pagina vind je hiervoor praktische handvatten.Ook vind je hier meer informatie over UBO's (Ultimate Beneficial Owners), oftewel uiteindelijk belanghebbenden, en het UBO-register.

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

Wat is er veranderd?

De wettelijke veranderingen hebben vooral betrekking op de taakstelling van het bestuur, de aansprakelijkheid en de besluitvorming van de bestuurders en de toezichthouders met een tegenstrijdig belang aan dat van de organisatie. Veel wat nu in de wet extra wordt vastgelegd als verplichting is gelukkig al gangbaar in de praktijk. De gevolgen vallen in veel gevallen dus mee, vooral voor lokale verenigingen.

Is het nodig om de statuten van de vereniging of stichting te wijzigen?
Sinds de WBTR in werking is getreden, moeten de statuten van de vereniging of stichting bij de eerstvolgende statutenwijziging in de volgende twee gevallen aangepast worden. Daarnaast zijn er verzekeraars die, op het moment dat een vereniging een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af wil sluiten, verlangen dat de WBTR al is doorgevoerd binnen de vereniging.

  • De statuten bevatten nog geen bepaling over de wijze waarop in de taken en bevoegdheden wordt voorzien ingeval van ontstentenis (bijvoorbeeld door defungeren of ontslag) of belet (bijvoorbeeld door langdurige ziekte of schorsing) van alle bestuurders en/of toezichthouders.
  • De statuten bevatten nog een bepaling die inhoudt dat een bestuurder (of toezichthouder) méér stemmen kan uitbrengen dan alle andere bestuurders bij elkaar. Als zo’n bepaling in de statuten staat, is deze tot uiterlijk vijf jaar na inwerkingtreding van de WBTR geldig (of tot de eerstvolgende statutenwijziging).

Modelteksten statuten

Om verenigingen te helpen stelt de Nevobo twee modelteksten voor statuten beschikbaar: enerzijds van de Stichting Vereniging en Recht en anderzijds van de organisatie “Netwerk Notarissen”. De teksten worden door de beide genoemde organisaties om-niet beschikbaar gesteld. De modelteksten kunnen dienen als referentiemateriaal om de eigen statuten mee te vergelijken, of (op onderdelen of geheel) ter vervanging, aanpassing of aanvulling van de actuele statuten. Het is daarbij wel van belang om steeds deskundig advies te betrekken, bijvoorbeeld van uw eigen notaris, of van de organisaties die deze modelstatuten beschikbaar stellen.

De verantwoordelijkheid voor een passende set van statuten, die aan de wettelijke verplichtingen voldoet, ligt bij de verenigingsbesturen zelf. De Nevobo kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de juistheid/volledigheid van de beschikbaar gestelde teksten.

Het doorvoeren van de wijzigingen moet dus gebeuren bij de eerstvolgende statutenwijziging. Dat kan de volgende maand zijn, maar ook pas over een jaar.

Ondersteuning

Wil je als vereniging of stichting ondersteuning bij het aanpassen van de statuten en/of de organisatiestructuur/governance dan kun je contact opnemen met de Nederlandse Stichting voor Vereniging en Recht, dit document legt de WBTR verder inhoudelijk uit.

Op WBTR.nl wordt eveneens een stappenplan en juridische ondersteuning aangeboden middels een af te sluiten abonnement. WBTR.nl is een initiatief van non-profit koepelorganisaties en grotere verenigingen om hun leden te ondersteunen. De komende tijd zullen wellicht meerdere initiatieven worden ontwikkeld om verenigingen en stichtingen te helpen met het voldoen aan de WBTR.

Webinar

In februari 2021 was er een webinar vanuit NOC*NSF voor sportbonden over de WBTR. Deze kun je hieronder bekijken. Ook zijn er diverse bestanden gedeeld tijdens de webinar, waaronder de presentatie. Deze kun je hieronder downloaden.

Downloads

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over de WBTR? Kijk dan op de website over de WBTR en/of op de website van de Nederlandse Stichting voor Vereniging en Recht. Daarnaast heeft NOC*NSF op de website 'Clubbase' meer informatie staan over de WBTR.

UBO (Ultimate Beneficial Owners)

Wat zijn UBO’s?

UBO's (Ultimate Beneficial Owners) oftewel uiteindelijk belanghebbenden, zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een organisatie. UBO's moeten opgegeven worden bij de Kamer van Koophandel

Waarom is inschrijving nodig?

Het doel van het UBO-register is om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan, zoals:

  • witwassen
  • corruptie
  • belastingontduiking
  • fraude
  • financiering van terrorisme

Omdat de gegevens in het register deels openbaar zijn, kunnen personen en organisaties beter geïnformeerd besluiten met wie zij zaken willen doen.

Meer informatie en opgeven UBO’s!

Bijgewerkt op