Verenigingsmonitor 2023

Inzicht in jouw vereniging en vergelijken met anderen

Om verenigingen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen en inzichtelijk te maken hoe verenigingen zich tot elkaar verhouden, heeft de Nevobo in samenwerking met NOC*NSF en andere sportbonden een Verenigingsmonitor ontwikkeld. Aan deze Verenigingsmonitor kunnen jullie ieder jaar deelnemen om zo tot nieuwe inzichten te komen en jullie eigen vereniging kunt vergelijken op verschillende thema's met andere verenigingen.

De Verenigingsmonitor brengt het functioneren van verenigingen in kaart op basis van de vragenlijst die verenigingen binnenkort weer in kunnen vullen. Na het invullen van de vragenlijst krijgen verenigingen toegang tot een Benchmark Dashboard. Hierin kunnen bestuurders de vereniging op specifieke onderwerpen vergelijken met andere verenigingen.

Vragenlijst

Vanaf seizoen 2022/2023 ontvangen alle bestuurders tweejaarlijks aan het einde van het zaalseizoen een mail met een link naar een persoonlijke vragenlijst. Vanaf dat moment tot de zomer kunnen bestuurders de vragenlijst invullen. De vragenlijst invullen duurt ongeveer 60 minuten. Dit hoeft niet in één keer en dit hoeft niet gedaan te worden door één persoon. De vragenlijst is opgedeeld in meerdere onderdelen. Via het hoofdmenu kan elk onderdeel naar een specifieke functionaris worden verstuurd, waardoor het invulwerk dus verdeeld wordt.

Bestuurder? Dan heb jij onlangs een e-mail ontvangen met daarin een persoonlijke link en inloggegevens. Niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar jeroen.van.der.linden@nevobo.nl.

Benchmark dashboard

Met de Verenigingsmonitor krijgen bestuurders inzicht in hoe de vereniging ervoor staat. In het Benchmark Dashboard kunnen bestuurders hun eigen vereniging op specifieke onderdelen vergelijken met andere verenigingen. Check voor de werkwijze de Gebruikershandleiding Benchmark Dashboard (in de download hieronder) of bekijk de bijbehorende video. Bestuurders zien op welke terreinen het goed gaat, waarin verbeteringen doorgevoerd kunnen worden en waar kansen liggen. Zo kunnen ze beleidsplannen ontwikkelen of updaten en samen met het Nevobo kijken wat de ondersteuningsmogelijkheden zijn. Ook blijven de gegevens bewaard waardoor verenigingen historie opbouwen. Een voorbeeld van het Benchmark Dashboard is hieronder te zien.

Bekijk webinar: Scoren met het Benchmark Dashboard

Tijdens de webinar 'Scoren met het Benchmark Dashboard' leggen Anne Geurts (KNRB) en Mariska Kool (KNKV) uit hoe het dashboard is opgebouwd, hoe het navigatiemenu werkt, hoe je filters toepast en hoe je grafieken leest. Hierna zoomen ze in op de resultaten van één voorbeeldvereniging en laten ze zien hoe je de uitleg toepast. Ze vertellen wat de resultaten betekenen en wat je hier als vereniging mee kan. Verder behandelen ze een aantal veelgestelde vragen. Na het bekijken van de webinar weet je precies hoe jouw vereniging waardevolle informatie uit het dashboard haalt en hoe je dit omzet in eventuele actiepunten.

Servicemeting

Voordat de Verenigingsmonitor geïntroduceerd werd, voerde de Nevobo jaarlijks een verenigingsenquête uit. Omdat vragen over het functioneren van verenigingen nu zijn opgenomen in de Verenigingsmonitor, is de verenigingsenquête komen te vervallen.

Vragen

Op de pagina met veelgestelde vragen over de verenigingsmonitor zijn de meest voorkomende vragen en bijbehorende antwoorden te vinden. Met vragen die daar niet tussen staan kunnen verenigingen terecht bij Jeroen van der Linden.

Bijgewerkt op