fotohoogendoorn.nl
fotohoogendoorn.nl
  • Publicatie 20-04-2022

Samenwerking Limac en gemeente werpt vruchten af

VC Limac nam drie jaar geleden het initiatief voor een meer maatschappelijke rol en ging samenwerken met de gemeente Maasgouw. Dat bleek een goede stap.

Sinds er in december 2019 vanuit de Bondsraad is besloten om te investeren in het professionaliseren van verenigingen, zijn er vele Superclubs ontstaan op verschillende locaties waar een groot aantal clubs in de regio van profiteren. Samen versterken zij hun vereniging én het volleybal in hun regio. 

Om onze verenigingen, groot én klein, te inspireren, geven we graag het woord aan verschillende Superclubs in de serie ‘Superclubs aan het woord’. Lees hieronder het verhaal van VC Limac. 

Maurice Daamen bekleedt geen officiële rol bij VC Limac, maar is mede-eigenaar van hoofdsponsor Numidia en penningmeester van stichting LMC. Deze stichting zette hij op om enerzijds het Eredivisievolleybal van VC Limac mogelijk te maken en anderzijds maatschappelijke projecten in de regio te kunnen starten. Die topsport- en maatschappelijke wereld zijn nauw met elkaar verweven. “Met maatschappelijke projecten kun je de jeugd stimuleren om te bewegen, dus werk je aan een betere breedtesport. Die breedtesport heb je nodig voor topsport, maar tegelijkertijd zorgt topsport weer voor een goede breedtesport. Dat is een wisselwerking. Wij hebben een beperkt topsportbudget, maar maken wél geld vrij voor projecten waarmee we jeugd in de regio kunnen laten sporten. De gemeente heeft evengoed geen topsportbudget, maar staat open voor verenigingen die een maatschappelijke bijdrage willen leveren. Zo is de samenwerking ontstaan.” 

Maatschappelijke impact 
De afgelopen drie jaar heeft VC Limac op maatschappelijk gebied grote stappen gezet. Het balletje begon te rollen met de komst van Guido Görtzen, die zich positioneerde als spin in het technische web van de organisatie. Hij verzorgde volleybaltrainingen, maar had net als Daamen de wens om daarnaast maatschappelijke impact te maken. “Ik wilde jongeren helpen op weg naar een gezonde levensstijl. Binnen de regio was dat een rol die ik graag ging oppakken.” Dat VC Limac inmiddels de status van Superclub heeft en Görtzen officieel in dienst is als professional, mag dan ook geen verrassing heten. “Voor mijn werkzaamheden maakt dat weinig verschil, met onze projecten springen we nog steeds in op regionale maatschappelijke vraagstukken.” 

Een voorbeeld van een dergelijk project is Limac+. “Sommigen jongeren hebben het momenteel wat lastiger, bijvoorbeeld omdat ze tegen een afstand tot de arbeidsmarkt aankijken”, licht Görtzen toe. “Voor hen zijn we gestart met het programma Limac+. Iedere week krijgen ze een sessie van anderhalf tot twee uur, die bestaat uit een stukje coaching en een stukje lekker bewegen. Het programma vergroot het vermogen van de jeugd om zich aan te passen aan de uitdagingen van het leven en leert hen de regie in eigen hand te houden. Door in een sportieve omgeving de dialoog met de kinderen aan te gaan en hen te inspireren met verhalen en voorbeelden, kan ik ver met ze komen. Het is zowel van ons als van de gemeente een ambitie om die doelgroep te bereiken, dus daarin vinden we elkaar.” 

Nieuwe jeugdleden 
Naast Limac+ verzorgt VC Limac, samen met de volleybalverenigingen in de regio, ook volleybalclinics op basisscholen. Hiermee raken ze dus niet alleen het sportieve domein, maar spelen ze ook in op bijvoorbeeld onderwijs. “De clinics geven we bij veertien basisscholen in de regio”, aldus Daamen. “We komen dan vier weken lang iedere week de gymles verzorgen. Daar hopen we kinderen te bereiken die nog geen keuze voor een sport hebben gemaakt. Dat leverde ons in de afgelopen jaren toch bijna dertig nieuwe jeugdleden op, maar dat niet alleen: nieuwe jeugdleden leiden weer tot betrokken ouders. Ook hier zie je dus weer wat de samenwerking op kan leveren, enerzijds door in te spelen op de wens van de gemeente om kinderen al op basisschoolleeftijd te laten sporten, anderzijds door het voordeel voor ons om hen te kunnen laten zien hoe leuk volleybal is.” 

De bijdrage die VC Limac met bijvoorbeeld Limac+ en de volleybalclinics levert, past in het Sportakkoord van de gemeente Maasgouw. Een doelstelling hiervan is dat alle kernen binnen Maasgouw meer gaan samenwerken en het verenigingsgevoel in de gemeente groeit. Die samenwerking met andere verenigingen is bij uitstek geschikt voor de rol die Görtzen als professional bij de Superclub heeft. “Met behulp van het Sportakkoord kan ik verenigingen in de buurt verder helpen. Ik weet wat er speelt op het gebied van subsidies, ken de mogelijkheden voor clubs om hun leden iets extra’s te bieden en kan de juiste partijen met elkaar in contact brengen.” 

Geven en nemen 
De gemeente Maasgouw en VC Limac zijn hartstikke tevreden met de huidige samenwerking. Beide partijen plukken er de vruchten van. “Wij dragen een waardevol steentje bij aan de gemeente Maasgouw”, legt Daamen uit. “Daarom zetten ze een vergoeding tegenover programma’s waarmee we van dienst zijn, denken ze mee over zaalruimte, helpen ze bij de aanschaf van materialen die we nodig hebben in de Eredivisie en binnenkort zorgen ze voor nieuwe beachvolleybalvelden waar andere volleybal- en andere sportverenigingen gebruik van kunnen maken. Het is dus een kwestie van geven en nemen. Dat maakt je relatie met de gemeente sterker dan wanneer je af en toe je hand ophoudt voor subsidie, zonder een bijdrage aan de regio te leveren.” 

Band met je achterban 
Het opbouwen van zo’n sterke relatie met de gemeente gaat niet van de ene op de andere dag. Görtzen: “Investeer in die relatie, blijf dat gesprek voeren. Je moet er tijd en moeite in steken, maar dan krijg je er ook wat voor terug.” Daamen vult aan: “Om een sterke vereniging te creëren, moet je een goede band hebben met je achterban. Een maatschappelijke rol levert je als vereniging goodwill op in de buurt, mensen zijn eerder bereid je een keer te helpen met het organiseren van een wedstrijd. Zo hangt alles samen. Wat ons betreft blijven we de relatie met de gemeente in de toekomst versterken.” 

Ga aan de slag met professionaliseren!  
Wil jij net als VC Limac een maatschappelijke rol vertegenwoordigen en daarmee de eigen club, volleybalclubs én de sport in de regio versterken? Ontdek dan de mogelijkheden van professionaliseren. Wij helpen jullie graag in dit proces! 

Ga naar de pagina 'Professionaliseren’