Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 28-03-2022

Vijfstappenplan helpt Superclubs met ledenwerving

Ledenwerving is bij veel verenigingen een noodzakelijk punt van aandacht. Zo ook bij Orion Volleybal Doetinchem en Skopein Wivoc uit Winterswijk. Professional Marc Donker helpt ze daarbij!

Door corona zien vele clubs hun ledenaantallen dalen. Maar hoe zorg je voor ledenbehoud en voor nieuwe leden? Professional Marc Donker bij de Superclubs Orion Volleybal en Skopein Wivoc vertelt jullie graag meer hoe zij dit aanvliegen.

Donker maakt als professional twaalf uur per week bij Orion en vier uur bij Wivoc. Bij beide verenigingen heeft hij hetzelfde plan voor ledenwerving op basisscholen uitgerold, al zou iets vergelijkbaars net zo goed voor middelbare scholieren of ouderen kunnen werken. “Het is een vijfstappenplan”, begint hij zijn uitleg. “Ik heb bij de verenigingen een werkgroep opgestart met een paar vrijwillige trainers die langs basisscholen willen gaan om daar, tijdens de gymlessen, volleybaltraining te geven. Als dat groepje is geformeerd, neem ik contact op met het sportbedrijf van de gemeente waar de school staat. Meestal word ik doorverwezen naar de buurtsportcoach, want die geeft vaak les op de school. Dan vraag ik of we een volleybalclinic mogen geven tijdens de gymles en dat is bijna altijd prima. Met de scholen heb ik vaak niet eens rechtstreeks contact. De buurtsportcoach vertelt mij in welke gymzalen hij of zij in de week lesgeeft en wanneer. Op basis van de beschikbaarheid van de vrijwilligers maak ik dan gewoon een schema van een week of vijf. Daarin gaan we alle scholen langs.”

Leren tijdens het spelen
De volleybaltrainingen op de scholen worden op verzoek van Donker ingestoken met een combinatie van Cool Moves Volleybal (CMV) niveau 4 en smashbal. Zo komen de kinderen snel in een spelvorm terecht. “Dan leren ze de volleybaltechnieken gaandeweg het spelen. Dat werkt een stuk beter dan wanneer je heel droog de juiste techniek gaat aanleren.” Stap twee in het plan van Donker is het organiseren van een lerarenvolleybaltoernooi. “Op die manier worden ook de leraren geënthousiasmeerd en kunnen de kinderen eens bij hun docenten gaan kijken. Die dynamiek is erg leuk. In stap drie zijn de kinderen zelf weer aan de beurt, want dan organiseren we een schoolvolleybaltoernooi. Dat vindt aan het einde van de clinics plaats, maar maken we altijd vóór aanvang van de trainingen al bekend. Binnenkort gaat het toernooi na alle coronabeperkingen gelukkig gewoon weer door.”

“De vierde stap is dat we een kaart uitdelen op de scholen. Op de ene kant staat informatie over de volleybaltrainingen bij Orion en Wivoc, op de andere kant staan stempelmogelijkheden. Als de kinderen vier keer naar een reguliere volleybaltraining op de vereniging komen, is hun stempelkaart vol en krijgen ze een medaille. Ik stimuleer altijd dat degenen die de clinics verzorgen, óók aanwezig zijn op de club. De kinderen zien dan een bekend gezicht. Daarom is het voor onze werving zo prettig dat trainingen weer gewoon door mogen gaan, dat biedt de mogelijkheid om de kinderen op de club uit te nodigen. Stap vijf is dat we voor leuke trainingen op de vereniging moeten zorgen, zodat de kinderen lid willen worden én blijven. Onlangs hadden we zeventien kinderen met een volle stempelkaart, maar zij waren nog geen lid. Meestal blijft zestig tot zeventig procent van die kinderen nog wel plakken. Ze hebben tenslotte al besloten dat ze het volleybal leuk genoeg vonden om vier keer naar de vereniging te komen.”

Zelfvoorzienend
Donker zit al zo’n dertig jaar in het vak en kent het verenigingsleven op zijn duimpje. De taken die hij voor de ledenwerving verricht, maar ook de trainersbegeleiding die hij bij Orion voor zijn rekening neemt, zijn voor vrijwilligers over het algemeen te tijdrovend of ze hebben er de kennis niet voor. Clubs uit de regio lopen tegen hetzelfde probleem aan. Gelukkig kunnen zij profiteren van Donker als professional bij de nabijgelegen Superclubs en zijn ledenwervingsstrategie. “Het is een beproefd recept, maar ik heb het voor het eerst echt in een format gegoten. Nu ligt er een plan met hapklare brokken dat toegankelijk is voor andere verenigingen, ze kunnen het allemaal zo overnemen en zelf ook opstarten. Op een begeleidende manier kan ik nog meekijken of ze bijvoorbeeld niet ergens iets vergeten, maar het basisidee is bijna zelfvoorzienend.”

Ga aan de slag met professionaliseren! 
Lijkt het jou interessant om net als Wivoc en Orion Volleybal aan de slag te gaan met professionaliseren, alleen of met andere verenigingen, om zo jouw vereniging en volleybal in jouw regio te versterken? Ga dan naar onze pagina Professionaliseren. Hier vind je meer informatie over wat professionaliseren en wat Superclub inhoudt, wat het voor jullie en de regio kan betekenen en welke stappen jullie kunnen nemen om te professionaliseren, ondersteund met een animatievideo en ondersteuningstools. Benieuwd naar meer inspirerende verhalen van Superclubs? Ga dan naar Professionaliseren voor clubs.

Ga naar de pagina 'Professionaliseren’ 

Leden werven met volleybalclinics en schoolvolleybal!
Volleybalclinics zijn bij uitstek geschikt om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met volleybal en biedt direct de kans om je eigen club te promoten. Daarbij kun je ook gebruikmaken van de beschikbare subsidies! 

Een logisch én leuk vervolg op het geven van clinics op één of meerdere basisscholen, is het organiseren van een schoolvolleybaltoernooi. Graag helpen we je op weg bij de organisatie hiervan!

Organiseer een volleybalclinic

Organiseer een schoolvolleybaltoernooi