R. Uffink
R. Uffink
 • Publicatie 18-05-2021

Stel je vraag bij het volleyballoket van de NVVO

De Nederlandse Vereniging voor Volleybal Oefenmeesters heeft een loket geopend waar jij als trainer/coach met al je vragen terecht kunt.

Al bijna veertig jaar heeft de NVVO, een vrijwilligersorganisatie van en voor volleybaltrainers met licentie, het doel het volleybal in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Dit doen ze onder meer door het aanbieden van clinics en bijscholingen voor groepen trainers met een VT2/VT3- en een VT4/VT5-licentie. Trainers met én zonder lidmaatschap kunnen bij de NVVO terecht voor workshops, waar punten te behalen zijn voor je licentie. De NVVO geeft het tijdschrift Volley Techno uit waarin leden vier keer per jaar over de laatste stand van zaken worden geïnformeerd en heeft verder een eigen website (www.nvvo.org) waar veel informatie voor volleybaltrainers te vinden is.

Volleyballoket
Afgelopen maart heeft de NVVO een nieuw product aan het assortiment toegevoegd, het Volleyballoket. Lourens van der Linden, assistent-trainer/coach en analist bij Bielderman Koetsier/SSS in de Eredivisie bij de mannen én lid van de Technische Commissie bij de NVVO vertelt over het idee achter het loket.

“Het loket komt voort uit een analyse die we vorig jaar oktober hebben gemaakt. Ons sterkste punt is dat we ervaring en kennis hebben van zo’n 1000 leden op allerlei niveaus in Nederland, maar we merken dat we niet bij alle verenigingen bekend zijn. Wij weten dat er bij technische commissies bij verenigingen vragen binnenkomen van beginnende trainers, maar ook trainers die al lang meedraaien hebben de behoefte om eens te klankborden.”

Het Volleyballoket is in de tijd dat veel trainers stilzitten vanwege corona, of aangepaste trainingen buiten doen, een mogelijkheid om toch de meerwaarde van de NVVO te benutten. “Als er een vraag is, kunnen wij die oppakken”, legt Van der Linden uit. “We hebben een soort intermediairsfunctie. We brengen de aanvrager in contact met een van onze experts die een VT4 of VT5 hebben.”

Dit gebeurt op verschillende manieren. Soms kan een vraag van een trainer of vereniging direct beantwoord worden door een expert, op een ander moment is het organiseren van een clinic of workshop in een regio het antwoord. Technische commissies en ook samenwerkingsverbanden tussen clubs kunnen met hun vragen bij de NVVO terecht.

Digitaal loket
Het Volleyballoket is een digitaal portaal waar je snel je vraag kunt stellen. Op www.nvvo.org heeft het loket een prominente plaats gekregen. Als je vraag bij de NVVO binnenkomt beoordeelt een coördinator wat de beste handeling is.

Van der Linden: “Stel, er komt een vraag over blok/verdedigingssysteem van een vereniging. Iemand wil dit in Zuid-Limburg organiseren. Wij contacten degene uit Limburg met een VT4/VT5 in de NVVO en vragen of hij/zij bereid is om de club te helpen. Vaak kent iemand uit de regio de club wel. Het contact wordt gelegd en het resultaat is een workshop blok-verdediging voor de 2e klasse. De expert bereidt de clinic of workshop voor, met eventueel lesmateriaal van NVVO, en dan wordt er een datum gepland. De NVVO informeert clubs uit de regio en je kunt je aanmelden.”

Kosten
 “Als een expert een vergoeding voor de geboden hulp wil ontvangen dan vindt hierover afstemming plaats tussen de expert en de desbetreffende vereniging, waarbij het onze verwachting is dat de betrokkenen er altijd wel uitkomen”, vertelt Jaap Boom, voorzitter van de NVVO.

Onderwerpen
Je kunt je vraag bij de NVVO stellen op elk gebied:

 • Training geven
 • Coaching
 • Techniek/tactiek
 • Data-analyse
 • Mentaal/fysiek/medisch
 • Voeding/drank
 • Jeugd/minivolleybal
 • Volleybalspeeltuin
 • Beachvolleybal
 • Clinics, bijscholing en overige zaken

Interesse?
 Zit jij met een vraag, of is er bij jouw vereniging behoefte aan bijscholing of een clinic? Stel jouw vraag nu via het Volleyballoket.

Het aanbod van de NVVO is een aanvulling op het bestaande aanbod van verenigingsondersteuning vanuit de Nevobo. Verenigingen of trainers die een trainersopleiding willen volgen, kunnen terecht bij de Nevobo. Zie de website voor meer informatie.