Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 09-02-2021

Continue aandacht voor veilig sportklimaat!

Te veel sporters komen in aanraking met seksueel overschrijdend gedrag, ook nu. Door hier continu aandacht voor te hebben, kun je dit minimaliseren binnen jouw vereniging. Wij vertellen je hoe!

Het komt te vaak voor; grensoverschrijdend gedrag. Hierbij kun je denken aan seksuele intimidatie en misbruik, pesten en uitsluiten, agressie en geweld, intimidatie en discriminatie en dit alles komt zowel online als offline voor. Dit mogen we niet accepteren en daarom moeten we ons continu blijven inzetten om dit tegen te gaan. Help jij mee?

Waarom is onze inzet benodigd?

  1. Meer dan 1 op de 10 sporters heeft voor hun 18e te maken gekregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  2. Iets minder dan 1 op de 20 sporters heeft voor hun 18e ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag ervaren, zoals aanranding of verkrachting.
  3. Plegers zijn meestal medesporters, maar ook bekende volwassenen binnen de vereniging of begeleiders.

Cijfers: 2019

Mogelijk denk je dat grensoverschrijdend gedrag zich niet voordoet binnen jouw vereniging en hopelijk heb je gelijk. Maar wat als je het mis hebt? Of wat als je jouw leden vanaf nu nog beter kunt beschermen tegen dergelijk gedrag door nu stappen te zetten?

High5! Op naar een veilige sportcultuur
Jij kunt zorgen voor een veilige sportcultuur binnen jouw vereniging. De tool High5! is bedoeld voor alle bestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen en helpt je om op een laagdrempelige en eenvoudige manier inzicht te krijgen in wat een vereniging kan doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Door de 5 stappen uit deze tool te doorlopen, optimaliseer je het sportklimaat binnen je vereniging.

De 5 stappen:

  1. Hoe maken we onze vereniging veilig?
  2. Wat kan beter?
  3. Wie doet er mee?
  4. Wat spreken we af?
  5. Hoe houden we elkaar scherp?

Deze 5 stappen zorgen er uiteindelijk voor dat jij je leden beter beschermt tegen grensoverschrijdend gedrag, zowel online als offline. Kom jij in actie?

Ga naar High5! Op naar een veilige sportcultuur

Sociale veiligheid jeugd in coronatijd: tips!
Een belangrijk thema: sociale veiligheid voor jeugdspelers, ook in tijden van corona. Maar weet jij hoe je de sociale veiligheid van jouw jeugdleden bewaakt? Centrum Veilige Sport geeft tips. Je leest ze hier.