NOC*NSF
NOC*NSF
  • Publicatie 10-10-2020

Coming Out Day 2020 door de ogen van Kim de Wild

Hoe staat het ervoor met de inclusiviteit binnen het volleybal? En wat kunnen verenigingen doen om deze inclusiviteit te vergroten? Wij vroegen het Kim de Wild, libero bij Regio Zwolle Volleybal.

Op zondag 11 oktober vond de elfde editie van de Coming Out Day plaats in Nederland. Een speciale dag waarop aandacht wordt besteed aan de LHBTI+ gemeenschap voor het openlijk uitkomen voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit. Maar waarom zijn Coming Out Day en vele andere initiatieven zoals Gay Pride zo ontzettend belangrijk? En hoe staat het met de inclusiviteit binnen het volleybal? Wij vroegen het Kim de Wild, libero bij Regio Zwolle Volleybal die zes jaar geleden uit ‘de kast’ is gekomen. 

Iedereen verdient het geaccepteerd te worden 
Er zijn vele initiatieven in het leven geroepen om aandacht te schenken aan de acceptatie LHBTI+ gemeenschap, waaronder Coming Out Day en Gay Pride waar De Wild vorig jaar nog op de sportboot ‘Samen Sporten’ stond van NOC*NSF tijdens de Canal Pride.  

Waar normaliter initiatieven als Coming Out Dag en Gay Pride uitbundig worden gevierd, gooit het coronavirus dit jaar enigszins roet in het eten. Echter weerhoudt dit De Wild er niet van om zich ook dit jaar keihard in te zetten voor inclusiviteit binnen de sport, onder meer door vanuit haar werkzaamheden bij Sportbedrijf Almelo de lokale Coming Out Week te organiseren. 

Kim de Wild aan het woord 

Waarom zijn initiatieven als Coming Out Day en Gay Pride vandaag de dag nog zo belangrijk? 

Ik denk dat de recente mediaberichten over homo’s die in elkaar worden geschopt en geslagen, meer dan voldoende zeggen. Er is op dat vlak nog zeker een grote wereld te winnen, hoewel we in Nederland in veel opzichten gelukkig al stukken toleranter zijn dan elders. De kracht van Coming Out Day en Gay Pride zit ‘m dan ook in de kracht van herhaling. Hoe vaker we de boodschap verkondigen dat iedereen zichzelf mag zijn, hoe meer mensen dit zien als hun eigen normen en waarden. Uiteindelijk is dat het doel dat we allemaal nastreven: een verandering in de norm van onze samenleving. Zolang we nog schelden met het woord ‘homo’ en iets wat zwak is ‘gay’ vinden, blijven dergelijke initiatieven nodig.  

Vorig jaar stond je nog op de sportboot van het NOC*NSF tijdens de Gay Pride. Hoe heb je dit ervaren? 

Dat was een fantastische ervaring! Ik ga al jaren als toeschouwer naar de Gay Pride en nu stond ik ineens zelf op zo’n boot. Dan zie je pas hoeveel mensen langs de kant mee feesten. Zestien sportbonden waren vertegenwoordigd, maar wanneer je weet dat er ruim zeventig bonden aangesloten zijn bij NOC*NSF, mis je nog veel sportbonden. Maar goed, het begin is gemaakt. Als volleybalsport hebben we zo kunnen laten zien waar we voor staan. Durf karakter te tonen, wees jezelf in de sport.  

Op de sportboot van NOC*NSF stond de boodschap ‘Sporten doen we samen!’ tijdens de Canal Pride 2019 centraal. Hoe kijk jij aan tegen deze boodschap?  

De kracht van een dergelijk statement zit ‘m in de inclusie. Het werkt juist averechts als je je op één groep richt. Door uit te dragen dat je iets samen doet, maak je iedereen verantwoordelijk voor een gezamenlijk doel, namelijk: dat iedereen zichzelf kan zijn.  

Hoe zet jij je in voor inclusiviteit binnen de sport?  

Ik ben nu enkele jaren werkzaam voor Sportbedrijf Almelo en in die jaren heb ik gezien dat er in deze gemeente nauwelijks tot geen aandacht aan dit thema wordt geschonken. Dat heeft me ertoe gezet dat ik dit jaar de Coming Out Week heb georganiseerd, een sportieve campagne van een week waarbij onze prachtige slogan ‘A’j oezelf moar bint’ de boventoon voert. Verenigingen kunnen gratis regenboogvlaggen en -aanvoerdersbanden bij ons ophalen, er worden workshops georganiseerd en veel sportaccommodaties zijn beplakt met posters. Alles met als doel om het thema zichtbaar en bespreekbaar te maken.  

Daarnaast volleybal ik voor Regio Zwolle Volleybal, waarbij we als team hebben besloten om zondag 11 oktober in het duel met Team Eurosped allemaal een regenboogband te dragen. Dit betalen we uit de teampot, omdat we vinden dat we een voorbeeldfunctie hebben en iedereen zo kunnen laten zien dat bij ons iedereen welkom is.

(Helaas vond de wedstrijd tegen Team Eurosped niet plaats wegens een coronabesmetting. De speelsters van Regio Zwolle Volleybal zullen bij de eerstvolgende wedstrijd de regenboogband dragen!)

VIDEO: Coming Out Week in de Almelose sportwereld: "Is nauwelijks tot geen aandacht voor"

 Hoe staat het ervoor met de inclusiviteit binnen het volleybal?  

Ik ervaar de volleybalsport als een open en warme omgeving waar dergelijke zaken totaal geen issue zijn. Ondanks dat zijn er nog veel volleyballers die schelden en vloeken met de termen ‘homo’ en ‘gay’. Die begrippen worden vaak negatief gebruikt, bijvoorbeeld als ze iemand een slappeling vinden. Onbedoeld kwetsen, want ‘het is maar een grapje’ en ‘ik bedoel het niet zo’. Toch houd je hiermee het stigma dat homo’s watjes zijn, in stand. Dit kan het lastig maken om uit de kast te komen, want sporters zijn toch stoer en sterk? Dus op dat vlak is er ook in de volleybalsport nog een wereld te winnen. 

Wat is jouw droom voor het volleybal rondom de acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap? 

Het zou toch fantastisch zijn als de generaties na ons niet meer uit de kast hoeven te komen? Het is wellicht een utopie, maar ik denk dat we met z’n allen moeten nastreven dat verschillen in geaardheid of gender tot de norm gaan behoren. Dus of je nu bijvoorbeeld transgender, homoseksueel, non-binair of hetero bent: het doet er niet toe.  

Wat kunnen clubs doen om hieraan te werken binnen hun eigen vereniging? Iedereen moet zich immers welkom voelen!  

Ik zou verenigingen willen adviseren om vooral het informele gesprek op gang te brengen. Dus hang posters op in je kantine, laat aanvoerders met een regenboogband spelen, verander voor eventjes je clublogo op social media in een regenboogvariant. Dat soort acties lokken gesprekken in kleedkamers uit en dat is precies wat we nodig hebben. Maak het zichtbaar en bespreekbaar, op microniveau. Hoe mooi is het als een jongere die nog in de kast' zit zijn teamgenoten hoort praten en merkt dat zij hartstikke open-minded zijn? Daarnaast, spreek elkaar aan op niet toelaatbaar gedrag. Trek een streep bij het schelden met ‘homo’ en maak duidelijk wat dit soort taalgebruik met mensen kan doen. Zo creëer je een sportklimaat op je vereniging waar iedereen zich prettig voelt. 

De kracht van herhaling 
Gelukkig ervaart De Wild de volleybalsport als een open en warme omgeving waar iedereen welkom is. Echter neemt dit niet weg dat er binnen onze sport, maar ook daarbuiten, aandacht moet blijven voor inclusiviteit, want zoals De Wild stelt zit het ‘m in de kracht van herhaling; initiatieven als de Coming Out Day en de Gay Pride blijven nodig. Alleen zo zorgen we er samen voor dat iedereen zich welkom voelt en blijft voelen. 

Gaat jouw vereniging ook voor inclusie?  
Ook jouw vereniging kan een mooie bijdrage leveren. Ga het gesprek aan met jouw leden, laat zien dat jouw vereniging staat voor inclusiviteit door bijvoorbeeld de regenboogvlag te hijsen, de aanvoerders te voorzien van een regenboogband of door het wijzigen van de profielfoto op de social media kanalen van jullie vereniging in een regenboog variant.  

Volg de workshop Een open en veilige sport voor iedereen (LHBTI+)' vanuit het Lokaal Sportakkoord  
Wil je het groter aanpakken? Ook dat kan. Het Lokaal Sportakkoord biedt jou hierin de mogelijkheden. Voor bestuurders is de workshop ‘Een open en veilig sport voor iedereen (LHBTI+)’ in het leven geroepen. Met deze 90 minuten durende workshop zet je een grote stap in de goede richting waarin alle sporters binnen jouw vereniging zich open en kwetsbaar op kunnen stellen, wanneer zij daar behoefte aan hebben. 

Ga snel naar onze pagina Lokaal Sportakkoord en ontdek de mogelijkheden. Direct al vragen? Neem dan contact op met de Nevobo accountmanager uit jouw regio.  

Lees meer over het Lokaal Sportakkoord