bron: William Klaver, Beach Club Rotterdam
bron: William Klaver, Beach Club Rotterdam
  • Publicatie 30-04-2020

Beach Club Rotterdam gestart: "Het was heerlijk!"

Veel jeugd is sinds gisteren weer lekker gaan trainen! Zo ook Beach Club Rotterdam.

Nadat vorige week het groene licht werd gegeven voor de jeugd om weer buiten te mogen sporten, was het gisteravond zo ver dat de beachvolleybaltraining bij Beach Club Rotterdam van start ging. In de leeftijdsgroep tot en met 12 jaar hebben 46 kinderen weer heerlijk getraind, met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen die zijn opgesteld voor het buiten sporten. 

“Het was heerlijk. De zon brak door en bij de kinderen was het ervan af te zien dat ze eindelijk weer wat mochten doen”, vertelt bestuurslid William Klaver.

Drukke week
Het was een drukke week voor het bestuur van Beach Club Rotterdam. Een week tussen het moment dat duidelijk werd dat er vanaf 28 april weer buiten gesport mocht worden door de jeugd tot en met 18 jaar en het daadwerkelijk openen van het beachseizoen op hun locatie in Nesselande Rotterdam. “Wij zijn op nul begonnen en hebben de inschrijvingen geopend voor het beachvolleybalseizoen dat plotseling van start kon gaan”, legt William Klaver uit.

“Met drie zaalvolleybalverenigingen hebben we het samen opgepakt. VCN uit Capelle, Fusion Rotterdam en ZVH Zevenhuizen. Dat maakte het complex, want het was niet alleen de accommodatie in orde maken en de mensen instrueren over hoe alles gaat werken, maar dat ook uitwerken en zelf bedenken.”

Anders dan anders
Want dat het anders was dan normaal, dat was duidelijk. Er dienden veel voorzorgsmaatregelen getroffen te worden. “Vooraf is iedereen goed geïnformeerd door een bericht op de site, maar ook nog een specifiek bericht voor deze trainingsgroep. Daar staat in waar ze rekening mee moesten houden en wat er van iedereen wordt verwacht. Dat heeft enorm geholpen.”

“De borden die zijn verstrekt door de Nevobo zijn handig en duidelijk. Het scheelt je een hoop uitleggen, omdat het gewoon heel duidelijk zichtbaar is. Daardoor verloopt alles meer vanzelf.”

Dat viel ook de politie op vertelt William. “De wijkagent kwam langs gereden. Die zei: ‘het ziet er goed georganiseerd uit. Ik zie bijna geen ouders en de ouders die ik zie, staan niet in groepjes en op afstand.’ Dat was waarop hij zijn eerste indruk baseerde. Die was dus goed. Ouders hebben dat ook heel goed ingevuld.”

Eenmaal op het veld is de training als vanouds
“De organisatie rondom de training, dat merken de kinderen wel. Bij de ingang is er iemand die ze ontvangt, die ze vertelt naar welk veld ze gaan. Daar gaan ze direct naar toe, er is een looproute. Hun spullen moeten daar op een bepaalde plek staan. Ze moeten hun handen wassen. Ze melden zich bij hun trainer en hun veld en daar moeten ze blijven. Die dingen merken de kinderen allemaal wel, maar het is eigenlijk ook allemaal wel logisch. Dat ging goed. En vanaf het moment dat de training begint is het normaal.”

“We probeerden wel de routine van normaal te creëren”, benadrukt William. “Uiteindelijk is de boodschap aan ze: we gaan het samen regelen en we gaan samen heel veel plezier hebben. Dat moet wel voorop blijven staan.”

Anderhalve meter
Vanavond volgt de training voor de jeugd in leeftijd van 13 tot en met 18. Zij dienen wel anderhalve meter tot elkaar te houden. Klaver verwacht dat dit geen probleem oplevert. “We denken dat het wel goed gaat lukken ja. Door maximaal zes mensen op een veld te laten spelen, niet blokkeren als regel en als het nodig is hangen we het net nog wat hoger. En je moet met je teamgenoot bewaken dat je afstand houdt. Daar zullen wij direct in het begin veel op moeten wijzen. Dat moet een beetje in je systeem komen, dat moet normaal worden.”

Tijd tussen de trainingen
Woensdagavond had Beach Club Rotterdam de trainingsgroepen direct op elkaar aan laten sluiten, de eerst groep trainde van 17.00 tot 18.00 uur, de tweede van 18.00 tot 19.00 uur. “We hadden het goed uitgedacht, de ene groep had zijn spullen aan de ene kant van het veld, de andere aan de andere kant. Zo zou de ene groep nog aan de kant zou staan te wachten, terwijl de trainende groep hun spullen pakt en via de andere kant wegloopt. Dat bleek in de praktijk toch niet handig. Vanaf volgende week zit er een kwartier tussen, want ze moeten toch bij dezelfde kraantjes hun handen wassen. De trainers kunnen dan ook wat beter overzicht houden.”

Ook andere verenigingen maken gebruik van de locatie
De beachaccommodatie in Rotterdam wordt vandaag gebruikt door de lokale judovereniging voor een alternatieve training, William waardeert het dat hun locatie bijdraagt kinderen en verenigingen weer te laten opstarten in deze tijd.

“Hopen snel de volwassenen te mogen ontvangen”
Beach Club Rotterdam is klaar om, als het wordt vrijgegeven, ook de volwassen leden weer te ontvangen. “We denken dat we, met de ervaring van deze week over hoe we het op locatie organiseren en hoe het in het spel werkt als je anderhalve meter afstand moet houden, we straks ook goed voorbereid zijn. We kijken ernaar uit om ook onze volwassen leden weer te zien”, besluit William.

Opstarten volleybal bij jouw vereniging
Benieuwd hoe jij volleybal weer kunt opstarten binnen jouw vereniging? Ga dan snel naar ons artikel met daarin de richtlijnen waaraan je moet voldoen. Ook vind je hier handige communicatie uitingen die je kunt inzetten.