Het (bescheiden) Beachhouse van Timios Beach draagt bij aan de betrokkenheid én de inkomsten (Foto: Timios Beach)
Het (bescheiden) Beachhouse van Timios Beach draagt bij aan de betrokkenheid én de inkomsten (Foto: Timios Beach)
  • Publicatie 13-04-2016

Ga toch lekker beachvolleyballen!

Wil jouw club ook aan de slag met beachvolleybal? De clubs die je voorgingen, geven je graag tips en tricks om dat zo goed mogelijk te doen. In deze nieuwe, vaste rubriek lichten we er periodiek een voor je uit. Deze tweede keer is dat Timios Beach uit Waddinxveen.

Wie zijn jullie, wat bieden jullie aan?
Timios Beach is de beachtak van volleybalvereniging Timios. We beschikken over drie goed geoutilleerde beachvolleybalvelden met daarbij een klein Beachhouse. Het Beachhouse wordt gebruikt voor opslag en fungeert als barretje waar we consumpties aanbieden tegen niet-commerciële prijzen.

Hoe is jullie beachlidmaatschap geregeld? Waarom is die keuze gemaakt?
Het gebruik van de drie gerealiseerde beachvolleybalvelden is voor alle leden van Timios gratis. Voor € 60,- per seizoen ben je lid van alleen Timios Beach. Het is niet mogelijk alleen lid te worden van Timios zonder lid te zijn van Timios Beach. Ons bestuur heeft bewust gekozen om het gebruik van de beachvolleybalvelden onderdeel te laten zijn van het lidmaatschap van onze club. Zo houden wij de drempel om in de zomer te beachen zo laag mogelijk. Ook de kosten van Timios Beach worden daarmee door alle leden gedragen. Door opbrengsten van de bar, het verhuur van velden aan derden, sponsoren en toernooien hebben we nauwelijks extra kosten aan Timios Beach. De aanleg is grotendeels gefinancierd door de gemeente en sponsors. 

Waarom is het Beachhouse neergezet, hoe wordt het gebruikt/bemand, wat zijn de voor- en nadelen?
Het Beachhouse is echt een minihuisje (ca. 2 x 3 meter). Er staan een paar koelkasten met frisdrank en bier, er is een klein aanrechtje, er is een uitgifteloket en wat kastruimte voor opslag van materiaal en consumpties. Het is belangrijk om dergelijke ruimte te hebben om materialen op te kunnen slaan, maar ook om vuilnisbakken binnen te kunnen zetten.

Het belangrijkste voor ons is echter de barfunctie. Doordat mensen er consumpties kunnen krijgen tegen lage prijzen, blijven ze graag hangen op het terras met zicht op de velden. Daardoor ontstaat gezelligheid en betrokkenheid. Iedereen kan achter de bar zelf consumpties pakken en afstrepen, er is sprake van collectieve verantwoordelijkheid. Alleen bij toernooien doen we aan bardiensten. Uiteraard zorgt een aantal mensen ervoor dat de bar gevuld blijft en lege kratten en flessen worden afgevoerd. We doen dit nu drie jaar zo en het werkt uitstekend.

Jullie werken voor jullie leden met consumptiekaarten: hoe werkt dat?
Het verkopen van consumpties met winst op onze locatie is feitelijk niet toegestaan. Voor het geld dat onze leden betalen voor hun consumptiekaart (t.w.v. € 20 en € 30), kopen wij in. Koop je een drankje, dan streep je die af van je kaart. De prijzen zijn laag, maar er wordt wel een kleine winst gemaakt die bijdraagt aan de exploitatie van Timios Beach. Bezoekers kunnen gewoon contact betalen. 

Ook het onderhoud doen jullie zelf. Hoe is dat geregeld?
Een beachlocatie vraagt relatief weinig onderhoud. Het grote onderhoud, het vlak trekken van het zand, doet de onderhoudsman van de nabijgelegen voetbalclub ASW aan het begin van het seizoen. Hij helpt ook geregeld om het onkruid weg te krijgen.

Aan het begin van de zomer organiseren we een ochtend of een middag om de locatie met hulp van onze leden speelklaar te maken. We doen dan een oproep via Facebook en onze Whatsapp-groep. Er zijn gelukkig altijd genoeg leden die de handen uit de mouwen willen steken.

Het reguliere onderhoud is ook belangrijk: na het spelen moeten de velden geharkt worden. Doe je dit niet, dan verandert het veld in korte tijd in een berglandschap en wordt het steeds meer werk om het weer vlak te krijgen. Ook daar werkt iedereen aan mee, goed voorbeeld doet goed volgen.

Hoe is het sleutelbeheer geregeld?
De drie velden zijn omringd door een hekwerk en liggen tegen een tennishal. We kunnen gebruik maken van de kleedruimten en het sanitair van de tennishal, die in de zomer nauwelijks gebruikt wordt.

Om de beachlocatie te gebruiken heb je de sleutel van het hek nodig en een sleutel van het beachhouse Deze zijn ondergebracht op vier verschillende adressen. Als groepen gaan beachen, wordt dit gedeeld via WhatsApp en/of Facebook. Daardoor weten anderen dat er geen sleutel meer opgehaald hoeft te worden.

In de praktijk blijkt dat veel groepen op dezelfde avond in de week gaan beachen en dat vaste mensen verantwoordelijk worden voor het ophalen van de sleutel en het afsluiten. Alleen in vakanties is dat wel eens anders, zeker als jeugdgroepen willen gaan beachen.

Bij verhuur aan derden proberen we altijd te zorgen dat één van onze eigen leden een oogje in het zeil kan houden en de bar kan doen.

 

Wat doen jullie nog meer op jullie beachlocatie?

Wind/sponsordoek om de velden
We hebben na het eerste jaar op het hek rondom winddoeken geplaatst. Handig om te kunnen ‘verkopen’ als reclamemogelijkheid voor sponsors, maar ook om te zorgen dat het zand niet alle kanten op waait. Het winddoek is ongeveer een meter hoog.

Trainingen
Na een jaar proberen zijn we gestopt met het zelf geven van trainingen. De leden die willen trainen, doen dat bij Beach Club Rotterdam in Zevenhuizen.

Kinderen mogen mee
Omdat beachvolleybalvelden eigenlijk grote zandbakken zijn, nemen veel leden hun jonge kinderen mee. Tijdens een potje zitten de kinderen lekker in het zand te spelen, in het zicht en ver van eventuele gevaren. In ons Beachhoyuse ligt altijd een grote zak met zandspeeltjes klaar.

Lichtmasten
In het eerste jaar hebben we een paar mobiele lichtmasten gemaakt; steigerpijpen waarop we grote LED armaturen kunnen plaatsen, die we vervolgens in een pijp in de grond kunnen steken. De verlichting zorgt er voor dat je in het voor- en najaar langer gebruik kunt maken van de velden.

Netten
Als je beachvolleybalnetten aan moet schaffen, neem dat de netten met kleine maaswijdte (4 cm). Zo kun je ze ook gebruiken voor beachtennis en kun je dus makkelijker aan derden verhuren.

Stoelen
Zorg er voor dat je voldoende losse (strand) stoeltjes hebt. Bij mooi weer willen de mensen ook vlak bij het veld zitten. Denk aan ouders bij het Junior Beachcircuit e.d.

Welke drie tips over accommodatiegebruik wil je andere clubs meegeven?

  1. Als je leden betrokken wilt houden en onderling samen wilt laten spelen, is een terras met een barretje met eenvoudige consumpties met goed zicht op de velden een heel goed middel.
  2. Zet goede interne communicatie op middels Facebook en/of Whatsapp.
  3. Wees niet te bang verantwoordelijkheden laag te leggen, probeer niet alles waterdicht geregeld te krijgen maar vertrouw op de medewerking van je leden en vertrouw je leden in omgang met de middelen.

Klik hier voor de Facebook pagina van Timios Beach.