Uitbreiding e-learning Voeding & Sport

Uitbreiding e-learning Voeding & Sport

Gepubliceerd op 9 maart 2023

Interessante e-learning voor iedereen die zelf sport, sporters begeleidt, of gewoon meer wil weten over voeding & sport.

De e-learning Voeding & Sport van Sports Valley van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen University & Research en de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) is uitgebreid met twee nieuwe modules voor specifieke doelgroepen. De nieuwe keuzemodules bieden sportspecifieke kennis over voeding en sport voor sporters die aan krachttraining doen en voor mensen die op (zeer) hoge leeftijd gezond willen blijven sporten.

Keuzemodule Krachtsporter en voeding

De keuzemodule Krachtsport en voeding gaat over welke invloed voeding heeft op krachtsporters en welke verschillen er zijn met adviezen voor bijvoorbeeld duursporters. In deze module wordt ingegaan op welke sporten vallen onder krachtsporters, welke brandstoffen en bouwstoffen belangrijk zijn voor krachtsporters, waarom een positieve energiebalans belangrijk is voor krachtsporters en welke supplementen werken voor krachtsporters.

Keuzemodule Mastersporter en voeding

De keuzemodule Mastersport en voeding gaat over de invloed van voeding op oudere sporters en welke verschillen er zijn met adviezen voor jongere sporters. In de module wordt ingegaan op de effecten van veroudering op het lichaam en specifiek de spieren, welke voedingsstoffen extra aandacht verdienen, welke adviezen gelden rondom training voor oudere sporters en welke voeding en training preventief of voor herstel ingezet kan worden.

Basismodule

Sporters weten dat ze goed voor hun lijf moeten zorgen en dat goede voeding daarbij essentieel is. Maar wat is goede voeding? Waar moet welke type sporter op letten? Wat is wetenschappelijk bewezen en hoe kun je zelf goede keuzes maken? Die vragen worden beantwoord in de basismodule die uit vijf onderdelen bestaat: introductie in sportvoeding, energie, temperatuur en vocht, macronutriënten, micronutriënten en supplementen. In de keuzemodules wordt meer verdiepende kennis geboden die specifiek gaat over de betreffende sport. De keuzemodules bal- en spelsporten en jeugdsport zijn in 2022 al toegevoegd.

Betrouwbare kennis

De e-learning is gebaseerd op de laatste wetenschappelijk kennis en is daarmee een betrouwbare bron van informatie. Volgers van de e-learning leren ook zelf hoe ze kritisch moeten kijken naar artikelen en bronnen over voeding en sport zodat ze beter de hypes kunnen onderscheiden van de bewezen effectieve maatregelen.

Voor sporters en begeleiders

De e-learning is interessant voor iedereen die zelf sport, sporters begeleidt, of gewoon meer wil weten over voeding & sport. Voor €25,- volg je de e-learning via de website van de NTFU. Alle keuzemodules worden ook apart gecertificeerd.