Subsidie voor jeugdaanbod

Subsidie voor jeugdaanbod

Gepubliceerd op 23 maart 2023

Mooie kans voor jouw club om te starten met jeugdaanbod of bestaand aanbod uit te breiden. Het organiseren van goed aanbod voor de jongste jeugd én de wat oudere jeugd (6-12 jaar) lijkt misschien ingewikkeld, maar met de Sportspeeltuin en jeugdaanbod voor 6-12 jaar helpen we je graag op weg. Lees verder en maak gebruik van de beschikbare subsidie.

Waarom de Sportspeeltuin?

Omdat het tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer is dat kinderen voldoende én goed leren bewegen, vindt de Nevobo het belangrijk om een breed motorisch aanbod aan te bieden voor onze (toekomstige) sporters. We zien steeds meer sportaanbod voor jonge kinderen, waarbij de focus ligt op het technisch aanleren van sportspecifieke vaardigheden. Vanuit onze Visie op Jeugdvolleybal streven we ernaar dat kinderen goed leren bewegen voordat ze goed leren sporten. Daarmee stimuleren we uiteindelijk een leven lang plezier in bewegen en sport. Daarnaast zijn ook veel verenigingen op zoek naar aanwas van onderaf. De Sportspeeltuin biedt veel kansen voor beiden!

Over de Sportspeeltuin

De Sportspeeltuin is een programma dat bestaat uit tien lessen die vier keer herhaald worden. Ook zijn enkele themalessen toegevoegd aan het programma, zoals Carnaval en Pietengym. Tijdens de lessen zijn de kinderen vooral lekker aan het spelen en bewegen, terwijl ze ongemerkt aan hun motorische vaardigheden werken. De Sportspeeltuin is door Kenniscentrum Sport & Bewegen gewaardeerd met de maximale score van drie sterren voor breed motorisch aanbod en mag zich daarmee officieel Partner in Veelzijdig Bewegen noemen.

Waarom zou jouw club starten met de Sportspeeltuin?

Omdat de Sportspeeltuin een enorme kans is voor volleybalclubs om een brede basis te creëren met grote betrokkenheid van ouders én er diverse mogelijkheden zijn om ondersteuning te krijgen vanuit de gemeente en/of de Nevobo. Op dit moment hebben 56 verenigingen al een Sportspeeltuin. Beste tip van clubs die gestart zijn: Gewoon beginnen, want het slaat goed aan!

Download hieronder het handboek voor de Sportspeeltuin

Waarom jeugdaanbod 6-12 jaar?

Hoeveel jeugdleden heeft jouw vereniging? Je hebt vast al eerder gehoord dat jeugdvolleybal het fundament zou moeten zijn van je club. Dit fundament krijg je door een goede instroom van jonge kinderen bij je club. Daar kan de Sportspeeltuin een belangrijke bijdrage aan leveren, én de Action Volley benadering ook. Dit aanbod is bedacht samen met kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Je kunt het ook inzetten bij andere doelgroepen zoals oudere jeugd en volwassen, in de zaal, op het strand en op straat.

Over jeugdaanbod 6-12 jaar

De visie van Action Volley is gericht op volleybal gezien vanuit de ogen van kinderen. Ze willen graag invloed hebben op de training en dat kan vanuit de visie van Action Volley. Plezier tijdens de training staat voorop, maar het moet tegelijkertijd ook stoer zijn. Kinderen willen namelijk graag dat elementen zoals smashen en scoren vaak terugkomen in trainingen. Vanuit de visie van Action Volley worden o.a. oefeningen aangeboden waarin kinderen moeten samenspelen, op deze manier beter worden en via ‘game levels’ omhoog kunnen gaan. Net als in de videogames die ze spelen.

Waarom zou jouw club starten met jeugdaanbod 6-12 jaar ?

Vanuit de subsidie zijn meerdere clubs gestart met jeugdaanbod vanuit de visie van Action Volley. En de resultaten zijn positief: van de kinderen die meedoen wordt 45,5% lid van de club. Hieronder een paar voorbeelden.

  • SV Annen: in 15 weken 20 nieuwe kinderen
  • Blauw Wit: in 15 weken 12 nieuwe kinderen
  • VV Harlingen: in 15 weken 17 nieuwe kinderen

Download hieronder voorbeeldoefeningen vanuit de visie van Action Volley.

Financiën

Een groot voordeel van de Sportspeeltuin en jeugdaanbod voor 6-12 jaar is dat je gebruik kunt maken van subsidie vanuit de Nevobo. Deze dient als basisvergoeding voor de zaal en de trainer. Zo nemen we het financieel risico voor een groot deel weg, waardoor de drempel veel lager is om te starten met de Sportspeeltuin en/of jeugdaanbod voor 6-12 jaar. Daarnaast stimuleren we op deze manier het betalen van de trainer en dat is een onderdeel van het professionaliseren van de sport, de club en het trainersvak.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Guus Klein Lankhorst

Guus Klein Lankhorst

Projectleider Jeugdvolleybal