Sportplezier bij VCV hoog in het vaandel

Sportplezier bij VCV hoog in het vaandel

Gepubliceerd op 26 april 2021

VCV uit Veenendaal organiseerde vorig jaar een hele gave beweegtraining en won daarmee € 500,- tijdens de ‘Week van het Sportplezier’. Het bedrag komt ten goede aan de jeugdraad.

Toen vorig jaar de ‘Week van het Sportplezier’ werd georganiseerd en VCV zag dat er speciale aandacht voor was, aarzelden ze niet. Al sinds 2018 organiseren ze beweegtrainingen en dit was een uitgelezen moment om weer eens flink uit te pakken. Zo’n vijftig kinderen uit de A-, B- en C-jeugd speelden meerdere spellen tijdens de beweegtraining.

Bekijk hieronder de video van de beweegtraining:

Op de beweegtraining werden er vier grote spellen gespeeld. Freerunning, Angry Birds XXL, The Big Ball Game, waar er tegen een grote yogabal geslagen kon worden, en Just Dance.

Jeugd-TC-lid Lotte van Hal is actief vrijwilliger binnen VCV en organiseerde mede de beweegtraining. “Het was heel tof, de kinderen vonden alle onderdelen superleuk, waren super enthousiast. De kinderen die het filmpje hadden gezien en zelf niet konden vroegen: ‘wanneer gaan we weer een beweegtraining doen, want ik wil ook’. Dat is leuk om te merken dat ze zo enthousiast zijn.”

Breed motorisch opleiden

“We zijn bezig een breed motorisch opleidingsmodel te implementeren bij VCV”, vertelt Jeugd-TC-lid Lotte van Hal. “Het Athletic Skills Model. In 2018 hebben we het jeugdplan vernieuwd en sindsdien hebben we een aparte team- en techniektraining. We hebben daarbij ook het streven gehad om beweegtrainingen te gaan organiseren.”

De filosofie achter het aanbieden van beweegtrainingen komt van het ASM-model. Lotte legt uit hoe het werkt: “Er is onderzoek gedaan naar breed motorisch opleiden. Je ziet ook steeds meer dat ze bij Oranje en op Papendal andere sporten, beweegspellen en vormen doen om andere beweegvaardigheden en -vermogens aan te spreken. Kinderen moeten goed leren bewegen, want bewegen is de basis van alles. We zien ook dat op basisscholen het beweegniveau steeds meer achteruitgaat. Als wij daar dan een beetje in kunnen helpen en daardoor betere atleten krijgen en betere volleyballers, dan kunnen we binnen onze jeugdlijn meer spelers en speelsters opleiden die ook in de hogere teams van VCV kunnen komen.”

#sportplezier

Sportplezier staat bij VCV hoog in het vaandel. “We vinden dat iedereen plezier in sport moet krijgen. Of je nou de top gaat halen, of dat je in een derdeklasseteam terecht komt, of bij de recreanten, dat maakt niet uit. We willen iedereen het plezier aan kunnen bieden. Kinderen worden beter als ze betere vaardigheden hebben, ook in volleybal als het vaardigheden zijn die ze buiten volleybal ontwikkelen.”

“Jeugd is je toekomst, als je daar geen energie in steekt, valt je seniorenlijn op bepaald moment ook weg”, legt Lotte uit. “We hebben binnen VCV veel trainers die enthousiast zijn. We hebben mensen als trainer of vrijwilliger rondlopen die al een hogere trainersfunctie hebben gehad, die met onderwijs in de sport werken. Het voordeel daarvan is dat iedereen zijn eigen stukje kennis en specialisme meebrengt. Er werken mensen binnen sportservice in Veenendaal, maar ook bij scholen. We hebben mensen die de ALO hebben afgerond of nog bezig zijn. Maar ook mensen die bij Jong Oranje en de RTC’s van de Nevobo hebben gewerkt. Daar kunnen we een hele mooie basis mee opzetten. Het bestuur ondersteunt dat helemaal en wil ook meer in de jeugdopleiding steken.”

Jeugdraad

En dat is dan ook waar de prijs van € 500,- voor de ‘Week van het Sportplezier’ aan besteed gaat worden. “Wij willen de Jeugdraad verder gaan vormgegeven, die subsidiëren. We gaan jeugd betrekken bij de vrijwilligerstaken, maar ook bij het organiseren van de activiteiten. Het geld gaat vooral zitten in dat de jeugdraad samen met het bestuur en andere volwassene vrijwilligers en de trainers-/coachlijn activiteiten gaan opstarten voor de jeugd. En dan gaan we weer een hoop nieuwe toffe dingen zien.”