Samenwerking vv Simokos en voetbalclub KGB zorgt voor beachvelden in Bovenkarspel

Samenwerking vv Simokos en voetbalclub KGB zorgt voor beachvelden in Bovenkarspel

Gepubliceerd op 22 februari 2024

De volleybalvereniging Simokos hoopt over enkele maanden over drie beachvolleybalvelden te beschikken. De velden worden aangelegd bij voetbalvereniging KGB, die daar ook gebruik van gaat maken. De twee clubs in Bovenkarspel sloegen de handen ineen om dit project van de grond te krijgen.

De samenwerking tussen Simokos en KGB is een goed voorbeeld dat samen optrekken tot mooie dingen kan leiden. Dat sluit ook aan bij het strategisch plan 'Samen op weg naar sportief en maatschappelijk goud' van de Nevobo, waarin onder meer de kracht van samenwerking wordt uitgediept. Die kracht kan natuurlijk verder gaan dan samenwerkingen tussen alleen volleybalverenigingen.

Medestander

Het idee om beachcourts aan te leggen ontstond in de ‘coronatijd’, vertelt Simokos-voorzitter Santosh Mantel. “Toen binnen volleyballen niet mocht, maar buiten wel.” In mei 2022 kregen de plannen om structurele beachvelden aan te leggen vaste vorm. In voetbalvereniging KGB, iets verderop in het dorp, vond Simokos een medestander. Die vereniging dacht daarbij aan beachsoccer. Samen vonden ze gehoor bij de gemeente Stede Broec, waaronder Bovenkarspel valt, dat eerst een beetje tegensputterde omdat er ook voorstellen voor een grote sportaccommodatie elders aan de rand van het dorp op tafel lagen. Maar die waren allesbehalve concreet. Simokos en KGB maakten aannemelijk dat uitstel en wachten niet pasten bij de actuele vraag en de beoogde locatie uitstekend voldeed, waardoor het licht op groen ging. Mantel: “De velden zijn straks omheind en het is fijn dat de locatie kan worden afgesloten. Daarnaast zijn er bij de voetbalclub al watervoorzieningen en toiletvoorzieningen en dat bespaart ook in de kosten.”

Behoefte

Voetballers en volleyballers, dat bleek ook goed samen te gaan, ondervond Mantel. “KGB voetbalde al bij ons in de zaal en toen we met elkaar in gesprek raakten over het plan, hadden we elkaar snel gevonden.” De beachcourts worden zo ingericht dat ze prima bruikbaar zijn voor andere sporten, zoals soccer volley en beachsoccer. “Ook heeft de handbalclub al interesse getoond om er gebruik van te maken”, aldus Mantel. Zo kan de plek nog eens uitgroeien tot een epicentrum van leuke activiteiten in het dorp.

Bij Simokos zelf, een club van ongeveer 300 leden, stak meer dan de helft zijn vinger op bij de vraag wie er oren had naar de mogelijkheid om ook te beachvolleyballen. “Niet alleen om zelf te spelen, maar om zitting te nemen in commissies en dergelijke”, constateerde Mantel met enige trots. Berekeningen wezen uit dat drie velden in de behoefte van zowel Simokos, KGB en eventueel andere verenigingen in Bovenkarspel voorzien. “We hadden voor het maken van de keuze voor dat aantal ook bij andere clubs in de regio geïnformeerd. Zo kregen we wel een goed beeld.”

Kruisbestuiving

Door de handen ineen te slaan leverde de Rabo Clubsupport actie ook meer geld dan voorheen op. “Doordat we de leden van beide clubs hadden opgeroepen om zeker ook op de andere club te stemmen, kwam er wat meer geld binnen dat we nu kunnen gebruiken voor onder meer materialen.”

Mantel gelooft dat in de toekomst de kruisbestuiving tussen de twee clubs nog intenser wordt, zonder dat beide verenigingen bang hoeven te zijn dat er leden overstappen. “De toernooitjes waarbij voetballers gaan volleyballen en andersom, gaan er vast wel een keer komen.”

Mantel hoopt dat de velden volgens planning eind april klaar zijn om in gebruik te worden genomen. “Want dan kunnen we van binnenseizoen zo overstappen naar het buitenseizoen.”

Samen op weg naar sportief en maatschappelijk goud

We geloven in de kracht van samenwerking. Benieuwd hoe jouw club invulling kan geven aan sportief en maatschappelijk goud? Lees er alles over via onderstaande button!