Nieuw seizoen, nieuwe piramide

Nieuw seizoen, nieuwe piramide

Gepubliceerd op 22 maart 2024

De laatste wedstrijden van het huidige seizoen moeten nog gespeeld worden. In de tussentijd wordt er door clubs en bond al nagedacht over het nieuwe seizoen. Een seizoen dat er qua piramide enigszins anders uit gaat zien. Dit is in de Bondsraad van 1 juli 2023 aangenomen. Hieronder zetten we een aantal zaken kort op een rijtje.

Superdivisie
Boven de Topdivisie komt er één (1) poule per gender in een nieuw te vormen Superdivisie. Deze divisie is het hoogste niveau van de amateurpiramide. De kampioen van deze divisie mag zich daarmee volgend seizoen dan ook Amateurkampioen van Nederland noemen.

In principe bestaat deze Superdivisie uit 10 teams. Toegang tot deze Superdivisie hebben – naast de in totaal 10 teams uit beide poules uit de Topdivisie – eventueel ook teams uit de Eredivisie die volgend seizoen de voorkeur aan het spelen in de Superdivisie. Een voorbeeld hiervan is Voltena. Die vereniging heeft al aangegeven het komende seizoen graag in de Superdivisie te willen uitkomen. In dat geval zal deze divisie het komende seizoen dus worden uitgebreid.

Poules en poule-omvang
De poules in alle onderliggende niveaus zullen met ingang van het seizoen 2024/2025 uit tien (10) teams bestaan. Het aantal poules en daarmee het aantal teams per niveau verandert in een aantal gevallen.

In de basis komt het op het volgende neer:

Niveau Aantal poules huidig seizoen* Aantal teams huidig seizoen* Aantal poules 2024-2025* Aantal teams 2024-2025*

Superdivisie

0

0

1

10

Topdivisie

2

24

2

20

1e divisie

2

24

3

30

2e divisie

4

48

6

60

3e divisie

8 (2 per regio)

96

12 (3 per regio)

120

Promotieklasse

16 (4 per regio)

192

20 (5 per regio)

200

1e klasse en lager

Vrije inschrijving

Vrije inschrijving

Vrije inschrijving

Vrije inschrijving

* per gender

Jeugdcompetitie
De opzet van de jeugdcompetitie zal niet wijzigen. Bovenstaande opzet, met poules van tien (10) teams, is dus alleen van toepassing op de seniorencompetitie. De jeugd zal in poules van (in principe) zes (6) teams blijven spelen met een herindeling na de kerstvakantie.

Bekertoernooi
Vanaf seizoen 2024/2025 wordt er gewerkt met een nieuwe opzet van het bekertoernooi, zowel nationaal als regionaal. Het bekertoernooi staat open voor alle teams van een vereniging. Hiermee krijgen teams die graag meer wedstrijden spelen de mogelijkheid om naast de 18 wedstrijden uit de reguliere competitie in ieder geval 2 of 3 wedstrijden in de 1e ronde van het bekertoernooi (poulefase) te spelen, verspreid over 3 speelweken.

In onderstaande documenten is een korte beschrijving van deze nieuwe opzet en de belangrijkste wijzigingen per regio te vinden. De volledige regels zijn terug te lezen in het bekerreglement.

Gevolgen
Een aantal consequenties van deze aanpassingen zijn al eerder gecommuniceerd en bij de Bondsraadstukken van 1 juli 2023 terug te lezen. Daarnaast zijn er nog enkele zaken die van belang zijn voor de competitie van volgend seizoen die nog niet specifiek aan de orde zijn gekomen.
Denk hierbij aan zaaleisen voor de nieuwe Superdivisie, wedstrijd-reglementaire zaken voor de verschillende divisies, etc. Hiertoe zijn de diverse: reglementen, richtlijnen, leidraden en publicaties doorlopen. De meest relevante daarvan zijn hieronder terug te vinden.

In het kort kan gesteld worden dat er voor de Topdivisie op het gebied van spelregels en reglementen weinig wijzigingen zijn. De Superdivisie volgt de reglementen die gelden in de Topdivisie en gaat spelen met de spelregels die ook in de Eredivisie gehanteerd worden.

Na afloop van het huidige seizoen zijn onderstaande documenten terug te vinden op de pagina regelgeving op nevobo.nl.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Hans de Vos

Hans de Vos

Manager Nationaal Servicepunt