Negentien licenties voor Eredivisie toegekend

Negentien licenties voor Eredivisie toegekend

Gepubliceerd op 3 april 2023

De Nevobo heeft voor de Eredivisie in het seizoen 2023/2024 negentien licentieaanvragen toegewezen: tien voor de Eredivisie Dames en negen voor de Eredivisie Heren.

Nagenoeg alle aanvragen werden gehonoreerd, één is nog in behandeling. De licentieaanvragen zijn beoordeeld door een hiervoor aangewezen expertpanel. Op basis van het advies van het expertpanel heeft de Nevobo licenties toegekend aan de onderstaande clubs.

Clubs/organisaties met Eredivisielicentie 2023/2024

Dames Heren

Sliedrecht Sport

Sliedrecht Sport

Draisma Dynamo

Active Living Orion

Voltena

Draisma Dynamo

Booleans/VV Utrecht

Samen Lycurgus

Apollo 8

Simplex SSS

Friso Sneek

RECO ZVH

Visser Assen/Sudosa Desto

NUMIDIA VC LIMAX

Djopzz VC Zwolle Topvolleybal

Prima Donna Kaas Huizen

Peelpush

Talentteam Papendal

FAST*

*naamswijziging naar Somas Activia volgt op korte termijn

Nog niet verleend

De licentie aan VoCASA (heren) is nog niet verleend. De Nevobo en de club zijn momenteel nog met elkaar in gesprek over de laatste voorwaarden, waaraan moet worden voldoen.

Drie teams dienden geen nieuwe aanvraag in

Drie teams uit de huidige Eredivisie hebben laten weten geen nieuwe licentie te willen aanvragen. Op 16 januari maakte Team Eurosped bekend zich per direct terug te trekken uit de Eredivisie Dames vanwege financiële problemen. In de Eredivisie Heren hebben VCN en Taurus geen nieuwe licentie aangevraagd. Klik op onderstaande downloads om de toelichtingen van de betreffende verenigingen te lezen.

Eredivisieplan 2021+

Vijf jaar geleden hebben de Eredivisieorganisaties en de Nevobo gezamenlijk als doel gesteld om een sterkere competitie op het hoogste niveau te realiseren. Vanuit die samenwerking en gedeelde belangen is het Eredivisieplan 2021+ uitgewerkt, waardoor in financieel, organisatorisch, sportief en maatschappelijk opzicht vooruitgang kan worden geboekt en de Eredivisie verder geprofessionaliseerd kan worden. Het huidige licentiesysteem moet bijdragen aan een hoger niveau van de Eredivisie, onder meer in prestaties, in aandacht en uitstraling en in commerciële aantrekkingskracht.

Professionalisering Eredivisie Volleybal

In de afgelopen jaren heeft de Nevobo, onder andere met de horizontale instroom, een verbreding van de Eredivisie gerealiseerd, met als doel om nieuwe teams met energie, ambitie en organisatiekracht de ruimte te geven in de Eredivisie om te groeien. Dit heeft er onder meer toe geleid dat nieuwe teams als Booleans/VV Utrecht en NUMIDIA VC LIMAX nu meestrijden om de hoogste plaatsen in de Eredivisie.

Ook is uitgesproken dat het handhaven van de licentievoorwaarden, waarbij elk jaar de lat weer iets hoger wordt gelegd, een belangrijke stap is in de doorontwikkeling van de Eredivisie.

Dit heeft niettemin tot gevolg dat sommige organisaties tot de conclusie komen dat uitkomen in de Eredivisie (voorlopig) niet meer realistisch is. Hoewel dit in de lijn der verwachting lag, maar evengoed spijtig is, staat dat het hoofddoel van het Eredivisieplan – een structureel hoger niveau – niet in de weg.