Na 56 jaar fluit Sjaak Kommers zijn laatste wedstrijd

Na 56 jaar fluit Sjaak Kommers zijn laatste wedstrijd

Gepubliceerd op 2 oktober 2023

Sjaak Kommers heeft zaterdagavond, na 56 jaar actief te zijn geweest als scheidsrechter in het volleybal, zijn laatste wedstrijd gefloten. Zijn carrière begon in 1967 toen hij zich vrijwillig aanbood als scheidsrechter voor een wedstrijd in Sprang-Capelle. In zijn lange carrière is hij betrokken geweest bij EK’s, de World League, Europese wedstrijden en bekerfinales.

Op zaterdagavond floot arbiter Sjaak Kommers zijn laatste wedstrijd in de Fontys-sporthal aan de Theo Koomenlaan in Eindhoven, waar het eerste damesteam van VCE/PSV het opnam tegen Sliedrecht Sport Dames 3 (Tweede divisie). De thuisclub won het duel met 3-1, waarbij Kommers nog een gele en rode kaart uitdeelde vanwege 'spel ophouden'. Wat maakt een goede scheidsrechter? Volgens Kommers is het iemand die onopvallend is en niet twijfelt aan zijn beslissingen.

Het bestuur van VCE/PSV benoemde hem na afloop tot erelid van de club als erkenning voor zijn enorme bijdrage aan het volleybal. Oud-collega Cees Rooijackers, die Kommers al zo'n vijftig jaar kent, prees zijn enorme toewijding. Naast dat Kommers wedstrijd floot, speelde hij bij VCE/PSV een belangrijke rol bij het opleiden van jeugdscheidsrechters en het aanwijzen van lijnrechters en tellers. Voor clubvoorzitter Tom Staals is Kommers ‘de doener’ die altijd klaarstaat wanneer dat nodig is.

Hoewel Kommers als speler bekendstaat om zijn fanatisme, bracht hij als scheidsrechter juist rust in de wedstrijden. Zijn onpartijdigheid en vastberadenheid werden alom gewaardeerd. In de kantine ontving Kommers bloemen van collega Hélène Geldof, die hem bedankte namens de volleybalgemeenschap en de arbiters. Geldof fluit zelf op Europees niveau en beschouwt Kommers als haar voorbeeld.

Hoewel Kommers stopt als scheidsrechter, blijft hij betrokken bij het volleybal door lijnrechters aan te wijzen en gezellig naar de wedstrijden te komen kijken.

Foto: Eindhovens Dagblad