Licentie-eisen Eredivisie seizoen 2024/2025 bekend

Licentie-eisen Eredivisie seizoen 2024/2025 bekend

Gepubliceerd op 23 november 2023

Lees hieronder hoe je een Eredivisielicentie voor het seizoen 2024-2025 aanvraagt.

Ontwikkelingen bij dames en heren
Al lange tijd worden inspanningen gedaan om de Eredivisie naar een hoger plan te tillen. Dit in lijn met hetEredivisieplan 2021+.

De laatste maanden hebben veel ontwikkelingen plaatsgevonden. Noemenswaardig is onder meer de start van een Leaguebureau.De Eredivisie mannen heeft zich sinds juni jl. verenigd in de Coöperatie Eredivisie Volleybal Nederland (CEVN) met BetCity als naamgevend partner.

Ook aan de dameskant worden plannen gesmeed om vanuit gezamenlijke ambities te kijken naar een vorm om zich meer te verenigen. De CEVN vervult hiermee al een belangrijke adviserende rol in het bewaken van de kritische voorwaarden en toekennen van de licenties en ondersteuning van verenigingen.

Ondergrens omhoog
Dit heeft ertoe geleid dat vanuit de collectieve ambities van de CEVN de ondergrens bij de licentie-eisen van de heren voor 2024-2025 al verder omhoog is gebracht dan bij de licentie-eisen voor de dameslijn. Beide competities hebben vanaf het seizoen 2024/2025 een apart document waar de licentie-eisen in staan omschreven.

Organisaties die in aanmerking willen komen voor een Eredivisie-licentie, moeten voldoen aan alle gestelde eisen. De licentie eisen gaan uit van een groei in professionaliteit van de Eredivisie en worden daarom iedereen jaar opnieuw tegen het licht gehouden en vastgesteld. In dit bericht zetten we onder meer de nieuwe licentievoorwaarden voor seizoen 2024/2025 en andere relevante informatie op een rij zodat dit voor iedereen toegankelijk is.

Geen P/D, toegang Eredivisie via horizontale instroom
Zoals benoemd in het Eredivisieplan 2021+ is er in de P/D regeling vanaf seizoen 2021-2022 geen sprake meer van promotie naar of degradatie uit de Eredivisie. Om een duurzame en sterke Eredivisie te realiseren is het van belang dat teams de tijd krijgen om te ontwikkelen, zonder het risico te lopen na een jaar weer uit de Eredivisie te verdwijnen.

Dit is geborgd door de Eredivisie los te koppelen van de competitiepiramide en daarmee degradatie uit de Eredivisie af te schaffen. Er is enkel nog sprake van uitstroom als niet aan de licentievoorwaarden wordt voldaan, bij (financieel) wanbeleid en als een organisatie niet meer uit wil komen in de Eredivisie. Dit betekent niet dat de competitie ‘vastzit’ in het aantal teams dat kan deelnemen. Er is een minimum van 8 teams per genderlijn, het maximum staat open.

Licentieproces 2024-2025
Komende licentieronde wordt, net als afgelopen jaar, een duidelijke ondergrens gehanteerd wat betreft de indieningstermijnen, de document formats en de inhoud. Deze ondergrens heeft zijn uitwerking gekregen in de licentievoorwaarden.

De licentievoorwaarden zijn te vinden op deze pagina. Tevens is een aantal voorgeschreven formats dat via Teams met de aanvragers wordt gedeeld.

Belangrijke documenten
Onderstaand zijn de links naar de licentie-eisen per lijn te vinden. Verder is een template van een standaard begroting/jaarrekening toegevoegd.

Belangrijke data
Voor zowel huidige Eredivisieorganisaties als organisaties die geïnteresseerd zijn om toe te treden tot de Eredivisie zijn onderstaande momenten cruciaal:

  • Uiterlijk 1 februari – Deadline indienen licentiestukken bij Nevobo via Teams
  • Uiterlijk 15 februari – Communicatie via www.nevobo.nl welke aanvragen vanuit welke organisaties in behandeling zijn genomen
  • Tussen 1 februari – 1 april – Boordeling licentieaanvragen
  • Uiterlijk 1 april – Besluit en terugkoppeling licentieverstrekking vanuit Nevobo aan aanvragers

De licentieaanvragen dienen via Teams ingediend te worden.

Zorg dat je de interesse in een licentie uiterlijk 21 december kenbaar maakt via janine.pleizier@nevobo.nl Dit zodat een Teams pagina met de juiste formats aangemaakt kan worden.